Niille päiville, jotka kerran kuussa pilaavat kaiken..

Eilen aamulla kun heräsin peili kertoi, että olen lihonut ainakin kymmenen kiloa. Naamassani kukki kolme komeaa finniä ja nestettä löytyi joka raajasta. Kaapista löytyi vain rumia vaatteita ja ne edes hieman silmää miellyttävät, eivät nekään istuneet päälle. Kertakaikkiaan näytin silmissäni kamalalta. Vihasin itseäni ja vihasin vartaloani. Kerran kuukaudessa tämä sama olo hiipii aina vieraakseni, onneksi nykyään tunnistan tämän puolen itsestäni ja tiedän, että tälläiseen täysin omituiseen ajatusmaailmaan ei ole kuin yksi syyllinen, joka löytyy hormonitoiminnastani. Sen jälkeen kun lopetin pillereiden syömisen, on tunteeni olleet täysin vuoristorataa. Jos yleensä ihmisestä tulee ailahtelevia e-pillereiden myötä, on minulla niiden lopettaminen tuonut nämä samat oireet. Olen päivää ennen kuukautisten alkamista täysi hirviö ja kiihdyn nollasta sataan nanosekunnissa, kun kuukautiset lopulta alkavat, vihaan itseäni vähintään yhden päivän ajan. Kuten nyt ihan esimerkkinä se, että mökötin eilen illalla tunnin timolle kun hän osannut lukea minun ajatuksiani ja säästänyt meidän viimeisiä proteiineja aamupalalle minua varten. Miten tälläinen voi toistua JOKA IKINEN KUUKAUSI? Nykyään osaan jo hieman suhtautua asiaan itseironialla ja tänäänkin kun taas tajusin, että hormonihirviö olallanihan se on taas joka puhuu, helpotti oloni huomattavasti. Miten meistä naisista on tehty näin ihmeellisiä olentoja, että joku niinkin pieni asia kuin kuukautiset voi sekoittaa koko pakan päiviksi. Olen pillereiden lopetuksen jälkeen kamppaillut myös ihoni kanssa, joka ehtii aina juuri ja juuri parantua ennenkuin hormonit puskevat taas leuastani läpi. Suurin huoleni liittyy kesän häihin, sillä juurikin vihkipäivämme on se päivä, jolloin ihoni on yleensä kukkeimmillaan, enkä nyt tarkoita mitään positiivista. En todellakaan haluaisi sille päivälle mitään ylimääräisiä murheita ja tiedän, että minua harmittaisi, niin pinnalliselta kuin se kuullostaakin, jos naamani olisi täynnä epäpuhtauksia. Mietinkin, että olisikohan mitenkään järkevää hankkia kesäksi hormonaalista ehkäisyä, jotta tälläiset ”ongelmat” saataisiin sivuutettua?

Pitkään olen sietänyt tätä jatkuvaa leuan kukkimista, mutta kun se ei vain tunnu loppuvan. Toinen toisensa jälkeen leukaani tulee kipeitä finnejä, jotka ovat todella ärtyneitä. Tämän kaltaisia oireita minulla ei ollut edes teini-iässä. Nyt myös selkäni on alkanut kukkimaan ja epäilen vahvasti lisääntynyttä proteiininkäyttöäni syylliseksi. Vaikka tiedän, että kukaan tuskin huomaa yhtään mitään naamassani, minua se vaivaa.  Ehdin jo toivoa, että kuukautiseni jäisivät niin epäsäännöllisiksi, että kahden kuukauden tauko olisi enemmän sääntö, kuin poikkeus, mutta väärässä olin. Kuin kellon lyömällä menkkamörkö saapuu kylään, ja iho elää sen orjana. Kyllä on taas olevinaan niin vaikeaa 😀 Onnea on olla nainen, mutta näinä päivinä olisi onni olla mies.

ranta1 rantawithloveEmma

emmakaisa

16 vastausta artikkeliin “Niille päiville, jotka kerran kuussa pilaavat kaiken..”

 1. Osuva aihe. Samoja tunteita potenut koko päivän.
  Just peilailin itseäni ja totesin lihonneeni sen 10 kg. tuttua on myös ihon kukkiminen. Ärsyttävää.. 🙁 Voin lohduttautua sillä, että noinkin kauniin naiset kuin sinä tuntee samoin!

  • Joo nää on näitä päivä, onneksi ohimeneviä! Pöhpöh kiitos kaunis<3 jokainen nainen syö, nukkuu, käy vessassa ja kärsii kaikennäköisistä vaivoista, oli ihan minkänäiköinen tahansa 🙂 Helpompia päiviä sinne 🙂

 2. Sama homma. Ajattelin kokeilla Paleo ruokaa ilman maitoa ja vehnää. Jos se ei auta, niin olkoon finnit ja syön mitä haluan. Mulla leuan alla kipeitä patteja ympäri kuukauden.

  • Noi kipeät patit on niin tuttuja! Mulla kävi aikanaan niin, että kun muutin radikaalisti ruokavaliota normaalista hiilarittomaksi, kukki leukani kuukauden pahemmin kuin koskaan, sen jälkeen iho-oireet kyllä helpotti ja iho pysyikin hyvänä pitkään! Kivaa viikonloppu sinulle 🙂

  • No niin ollaan 😀 Ihmiskeho on kyllä kaikenkaikkiaan ihan käsittämätön juttu! hah 😛

 3. Hyvä kirjoitus ja varmasti aika monelle naiselle tuttua 😀

  Ja sitten aiheeseen liittymätön kysymys: mistä tuo ihana musta-valko-harmahtava takki on? 🙂

  • Kiitos 🙂 Eiköhän suurinosa paini samojen asioiden kanssa 😀 Takki on Vilasta, ostin sen viime keväänä, eli ei varmaan enää löydy mistään 🙁 Kivaa viikonloppua sinulle 🙂

 4. Tässä tulee itsellä kohta 2 vuotta viime kuukautisista. Tuntuu omituiselta kun ei muista oikein miltä ne edes tuntuu, jotenkin tuntuu että ne ei edes kuulu elämään. Mutta olen kuitenkin 24-vuotias nainen, ensi viikolla viimein gynelle tutkimuksiin, kaikissa testeissä on jo juostu ja lääkitystäkin jo ollut, nyt alkaa vasta oikeesti pelottamaan mikä on vikana :/ Olkaa siis kiitollisia menkoistanne 😉

  • No voi että, toivottavasti saat apua! Ymmärrän kyllä myös asian kantiltasi, sillä olin jo ihan paniikissa 3kk:n tauosta, mutta äkkiä se unohtuu! zemppiä ja ihanaa kesän odotusta 🙂

 5. Minä olen saanut ihoni huomattavasti parempaan kuntoon, kun lopetin heran käytön… Ennen sitä tuli palkkarina otettua 4-6 krt / vko, mutta nyt offilla en koe tarvitsevani, kun ruuasta saan tarvittavan proteiinin. Minulla saman tyyppiset ongelmat alkoivat myös hormonaalisen ehkäisyn lopetuksen jälkeen. Parit antibioottikuurit söin finneihin ja niillä sai ihoa aina parempaan kuntoon. Mulla on käytössä ylläpitohoitona myös Epiduo voide finnialueelle ja se myös estää talin kertymistä ja ihon paksuuntumista. Mieliavaihteluihinhan nuo ei auta, ja siihen ei kai ole muuta hoitoa, kun tiedostaa ”ongelma” ja koittaa selvitä se pari kolme päivää.

  • Mie käytän heraa päivittäin nykyään ja uskon sen olevan osasyyllinen, toisaalta iho kukki yhtälailla myös silloin kun en heraa ottanut. Veikkaan, että suurin syy on hormoneissa ja myös talvessa. Pitää kokeilla tota epiduoa, kiitos vinkistä ja kivaa viikonloppua 🙂

 6. Tuttu vaiva, tosin minulla pms-vaivat kestävät useamman päivän ja ilmestyvät myös ovulaation aikaan. Kunnon depis iskee aina ja tekis mieli hakata jokainen vastaantulija. Lisäksi tulee migreeneitä, yöllä hikoilee kuin sika ja paino humpsahtaa reilusti väärään suuntaan. Sitten kuin taikaiskusta se kaikki menee pois ja elämä näyttää taas valoisalta. En ole käyttänyt mitään hormoneita seitsemään vuoteen ja nämä pms-ongelmat tuntuvat pahenevan iän myötä. En ei ollut aavistustakaan mistään pms:stä. Lisäksi kaksi vuotta sitten ilmestyi se akne, poskille erityisesi. Siitä saakka olen tapellut ihoni kanssa ja tällä hetkellä se on hieman paremmassa kunnossa. Ihanaa olla nainen juu 😀

  • Kuulostaa niin tutulta 😀 Onneksi mua ei tuo migreeni vaivaa! Koitahan kestää, on se naiseus loppupeleissä kyllä yks parhaista jutuista 🙂

 7. Moikka!
  Kokeile himalajan suolasaippuaa! Menkkoinhin ei valitettavasti auta mutta iho-ongelmiin kyllä! 😀 Ikinä ei oo iho ollu näin hyvässä kunnossa, hormonaalisia näppyjä tulee välillä mutta yhtä nopeasti ne sitten katoaakin kiitos suolasaippuan 🙂 pala maksaa n. 5 euroa ja kestää 6kk päivittäisessä käytössä että ei paha. Googlaa suolasaippua ja lue lisää 🙂

  • hei kiitos vinkistä 🙂 Pitääkin heti etsiä tuota saippuaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta