Voisiko kaikelle kuitenkin olla selitys vai kuvittelenko vain?

Olen kerännyt viimeisen kuudenvuoden aikana itselleni toinen toistaan hankalempia vaivoja. Long story short: käy lukemassa tämä. Nyt kun olet tästä pitkä-aikaisimmasta vaivastani perillä, niin jatkan. Olen lapsesta asti siis kärsinyt kaikenlaisista suuvaivoista ja yhtenä elinikäisenä ongelmana minulla on ollut toistuvat aftat ja karttakieleni, joka kerää milloin mistäkin ruoka-aineesta kipeitä rakkuloita pintaansa. Olen oikestaan elämäni aikana oppinut elämään asian kanssa, eikä se ole minua enää pitkiin aikoihin vaivannut, sillä sellaiseen asiaan mikä sinua vaivaa aina, alat joskus tottumaan.

Sattumalta sitten juttelin työpaikkani lääkärin kanssa ja puheeksi tuli juurikin nämä minun aftani ja karttakieleni, jolloin lääkärimme alkoi kyselemään hieman tarkemmin ja lopulta sitten kysyi, että olenko koskaan käynyt keliakiakokeissa. Noh, kaikki maailman asiat aivojen likvoritasolta alkaen on minulta tutkittu, mutta koskaan kukaan ei ole kyllä edes miettinyt keliakiaa. Ääneen tätä sitten pohdiskelin ja mietin, kun minulla ei suoranaisa vatsavaivoja ole koskaan ollut.. EIPÄ! Ainahan minä valitan kipeää vatsaani ja olen jo viimeiset kuutisenvuotta vältelly viljoja tietoisesti, sillä vatsani on ihan kamala jos syön esimerkiksi tavallista makaronia. Lisäksi nämä minun jatkuvat flunssani löytäisivät loogisen selityksen heti. Kuin kirsikkana kakunpäällä se selittäisi myös omituiset ihottumani, joita hieman urtikariatyyppisesti minulle ilmestyy päivittäin.

Vaikka keliakia ei olisi laisinkaan toivottu, olisin silti helpottunut, jos se todettaisiin. Olen niin kauan paininut näiden erilaisten ja omituisten oireiden kanssa, että jos saisin niille muun syyn kuin luulosairaus, helpottaisi se oloani kummasti. Tietäisin, että voin vältellä jotain konkreettista voidakseni paremmin. Toisaalta toivo siitä, että yhdenpäivänflunssilleni joskus syy selviäsi on ajanut minut niin epätoivoiseen tilaan, että haluan uskoa kaikkiin pieniinkin oljenkorsiin mitä kukaan minulle väläyttelee, joten voi olla, että joudun taas ”pettymään”. Tämä nyt kuulostaa varmaan ihan skitsolta, sillä eihän kukaan ihminen halua tulla todetuksi sairaaksi, mutta kun tarpeeksi kauan on kärsinyt jostain paljon elämää haittaavasta asiasta ja lääkäri toisensa perään sanoo, että ei ole koskaan tällaisesta kuullutkaan, ei sinua mikään vaivaa, ota lisää antihistamiinia ja duactia, niin kyllä se vaan silloin helpottaisi, että osaa välttää sitä mikä oireen aiheuttaa.

Olen hoitajanakin aina ollut enemmän sen kannalla, että hoidetaan ennemmin vaiva pois kun oiretta, joten tämä oireiden poislääkitseminen taistelee todella paljon minun arvomaailmaani vastaan. Tämä ei todellakaan tule olemaan mikään nopea prosessi, mutta olen ajatellut nyt vielä tarkemmin vältellä gluteiinia ja katsoa, että onko ruokavalion muutoksesta mitään apua esimerkiksi iho-oireisiini, flussa toisaalta saattaa pysyä pois pelkällä uskon voimalla. Pakko on kyllä tunnustaa, että  minulla on vielä käymättä hoidattamassa minun poskihampaani kuntoon, joten ehkä yksi askel kerrallaan. Onneksi olen voinut paremmin viimeisen kuukauden aikana kuin pitkään aikaan ja flunssakin on pysynyt suhteelisen hyvin kurissa – olen nimittäin syönyt gluteenittomasti sen ajan, eipä sitä tule aina kaikkea ajatelleeksi.  /srv/www/fitfashion wordpress/releases/20150429070043/app/wp content/uploads/sites/118/2015/04/Tiger1 Fotor Collage

 

withloveEmma

emmakaisa

6 vastausta artikkeliin “Voisiko kaikelle kuitenkin olla selitys vai kuvittelenko vain?”

 1. Ihan kuin minun kirjoittama teksti. Kaikki muu paitsi hammasongelmat täsmää. Yhden päivän flunssat, suuongelmat, aftat, mahavaivat ja lukuisat ruoka-aineallergiat. Harmi vain että minun kohdallani keliakiavasta-aineet eivät olleet koholla. Pohdin kuumeisesti pitäisikö palauttaa kaikki viljat takaisin ruokavalioon ja ottaa verikokeet muutaman viikon päästä uudelleen. En taitaisi jaksaa sitä väsymystä minkä varsinkin vehnä minulle aiheuttaa. Jään mielenkiinnolla seuraamaan saatko jonkin diagnoosin vaivoillesi.

  • Tiedätkö, en ole ikinä ennen kuullut, että kukaan kärsisi samankaltaisista flunssaoireista kun minä. Jos sinulla niitä on, niin otan syvästi osaa, sillä se on ihan kauhean elämää hankaloittava vaiva, kun kerran viikossa olet niin kipeä, ettei elämästä tule mitään. Onneksi nyt minulla on sen verran vahvat antihistamiinit, että oireet on pysyneet pois. Otettiinko sinulla ikinä suolesta koepalaa? Lääkäri sanoi, että usein keliakia ei anna verikokeissa vasta-aineita vaan vasta koepalan otossa se todetaan. Aion itse pyytää, niin ällöttävä ajatus kuin se onkin, että minulta se otettaisiin, sillä haluan nyt katsoa kaikki kortit ennen kuin tyydyn siihen, että tällä on mentävä. Minulla ei onneksi ole ruoka-aine allergioita, ne tästä vielä puuttuisi. Mukavaa vappua ja kesän odotusta, kaikesta huolimatta 🙂

 2. Moikka! Onko immuunikokeet tutkittu? Voisi kuullostaa immuunipuutokselta. Niihin liittyy usein juuri erilaisia infektioita sekä myös aftoja, vatsavaivoja tms.

  • Heippa, ei ole koskaan tutukittu, en ole tuollaisesta kuullutkaan?! Hassua, että kukaan lääkärikään ei siitä ole ikinä maininnut..
   Pitääkin ottaa selvää, kiitos vinkistä ja mukavaa viikonloppua 🙂

  • Toi on kyllä aika kaikenkattava teksti 😀 Oon jo pitkään miettinyt kaikenlaisten lisäaineiden vaikutusta terveyteen ja koittanutkin syödä mahdollisimman puhtaasti. Makeutuksena käytän lähinnä luomulaatuista hunajaa ja steviaa. Herasta sitten tulee mitä on tullakseen. Oon jopa miettinyt että olisin yhden kuukauden jossain vaiheessa ihan täysin lisä-aineita(aspartaamia) ja katsoisin miten voin. Vähän kuitenkin tulee sellanen foliohattuolo kun kaikki alkaa olla kohta myrkyllistä ja haitallista…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta