”Susta ei voi ikinä tulla äitiä jos lopetat e-pillerit.”

Tämä ajatus mielessäni ajattelimme jättää ehkäisyn pois heti häidemme jälkeen, tai oikeastaan kaksi päivää ennen häitä.

Palataanpa kolme vuotta taaksepäin, olin tuskaillut e-pillereiden kanssa jo pitkään. Tuntui, että mikään merkki ei käynyt minulle ja jokaisesta tuli enemmän oireita kuin hyötyä. Päädyin keskustelemaan asiasta eräälle Kotkalaiselle yksityiselle gynekologille, joka kuunneltuaan murheeni päätti ultrata munasarjani ja kohtuni.

Syy omituisille oireille ja ihon kukkimiselle löytyikin äkkiä. Gynekologi antoi minulle diagnoosin PCO eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä. Duodecim kertoo oireyhtymästä seuraavaa:

”Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (polycystic ovary syndrome, PCOS) on tavallisin naisten hormonihäiriö. Sitä esiintyy 5–15 %:lla naisista. Häiriön perussyytä ei toistaiseksi tunneta, mutta sekä perimällä että ympäristötekijöillä arvellaan olevan yhteyttä asiaan. Monirakkulaoireyhtymän tunnusmerkkejä ovat liiallinen karvojen kasvu ja epäsäännölliset kuukautiset. Yli puolet potilaista on ylipainoisia, ja heillä on taipumus erityisesti ns. keskivartalolihavuuteen. Oireet voivat myös vaihdella naisen hedelmällisen iän aikana: kuukautiskierrot ovat nuorena kovin epäsäännölliset, mutta toisaalta 40 vuoden iässä monella kierto säännöllistyy.

Gynekologisessa kaikututkimuksessa voidaan nähdä monirakkulainen munasarjarakenne (PCO, polykystiset munasarjat) ns. sattumalöydöksenä, naisella jolla ei ole mitään gynekologisia oireita. Tällainen tilanne voi olla jopa 20 %:lla naisista.”

Päälimmäisenä minulla jäi kuitenkin käynnistä mieleen lääkärin sanat, että PCO voi johtaa lapsettomuuteen ja ainoa tapa ehkäistä sitä on käyttää e-pillereitä siihen asti kunnes lapsenteko on ajankohtaista.

Lähdin kotiin taas uuden pillerireseptin ja suuren huolen kanssa. Vaikka lapset eivät olleet silloin vielä ajankohtainen asia, oli huoli sitäkin suurempi. Enkö voisikaan tulla äidiksi?

Kaksi vuotta myöhemmin päätin hakeutua toisen gynekologin puheille. Tämä lääkäri tuijotti minua pitkään epäuskoisena ja kysyi, että onko tätä diagnoosia tutkittu mitenkään muuten kuin ultraamalla? No ei ollut. Hän sanoi, että jokaisella naisella on jossakin vaiheessa kiertoa rakkuloita ja tietty määrä rakkuloita on jopa ihan terveellistä. Gynekologi sanoi, että voin unohtaa tämän diagnoosin ja lopettaa pillerit jos siltä tuntuu. Ja niin minä siltä seisomalta lopetin hormonaalisen ehkäisyn käytön, siitä on nyt puolitoista vuotta. Tiesin, että otan kuitenkin riskin, sillä jos ensimmäinen lääkäri olisi oikeassa voisi lasten saanti olla tulevaisuudessa hankalaa.

Olin aivan varma, että emme tulisi saamaan lasta helposti ja että voisi vierähtää vuosi tai kaksikin ennenkuin tärppää. Jätettiin ehkäisy pois torstaina ennen hääpäivää, siitä torstaista on nyt tasan 12 viikkoa. 

IMG_2217 IMG_2234

Kuvat on otettu tasan vuosi sitten 🙂

emmakaisa

8 vastausta artikkeliin “”Susta ei voi ikinä tulla äitiä jos lopetat e-pillerit.””

 1. Moi😊 olen onnellinen puolestanne. Minulla on tuo ihana pikku juttu ja öfff en ole tullut raskaaksi kun yli vuosi ehkäisystä jo on..masentaa..ärsyttää ja pelottaa mutta ehkä jonakin päivänä minunkin uskoni ihmeeseen mitataan😔 onnea teille aidosti!

  • Voi miten ikävää kuulla! Mutta lohdutuksena voin kertoa, että siihenkin on ihan oikeasti apua, sillä hyvällä ystävälläni oli todella paha pco ja ensimmäisestä ei meinannut tulla alkua sitten ollenkaan. Oikealla lääkityksellä hän on nyt kuitenkin ihanan pienen pojan äiti, joten varmasti se on sinullakin vielä edessä 🙂 Kiitos sinulle ja onnea matkaan, kyllä se teidänkin aika vielä koittaa<3

 2. Minulle kävi samalla tavalla kuin sinullekin. Muutama vuosi sitten diagnosoitiin PCO ja olin ihan järkyttynyt tiedosta, että lapsen saaminen tulisi todennäköisesti olemaan vaikeaa tai ehkä jopa mahdotonta ilman hoitoja. Vaikkei raskautumisen yrittäminen tuolloin ollut vielä ajankohtaista olin kuitenkin aina ajatellut haluavani lapsia ja diagnoosi oli aikamoinen shokki. Asia ahdisti ja mietitytti vuosia, kunnes tänä keväänä kävin gynen perustarkastuksessa. Ennen tutkimusta lääkäri kysyi onko mitään erikoista ja mainitsin tuosta PCO:sta. Ultratessaan lääkäri kysyi mistä ihmeestä olen saanut diagnoosin, koska hän ei kertakaikkisesti löytänyt mitään PCO:hon viittaavaa ja sanoi kaiken olevan aivan niin kuin pitääkin ja käski unohtaa kokonaan tuollaiset väärät diagnoosit. Huojennus oli ihan mieletön, mutta samalla ärsyttää, että olen joutunut murehtimaan vuosia aivan turhasta asiasta. Tiedä sitten mistä edellinen lääkäri on diagnoosinsa kehittänyt, mutta joka tapauksessa parempi näin. 🙂

  • Ihan kuin minun tarinani 😀 Se tunne on niin turhauttava kun tajuaa murehtineensa ihan liikaa. Olen kuullut parinkin gynen suusta, että tämä on ihan yli giadnosoitu juttu ja monelle parempi kun eivät edes tietäisi mistään rakkuloista. Toisaalta tiedän myös ihmisiä joilla oikeasti paha PCO ja sen vuoksi kovat hormonilääkitykset päällä, joten pitää oikeastaan olla kiitollinen, että diagnoosi on ollut väärä!

  • minulle on myös sanottu että on monirakkulaiset munasarjat ja kuukautiset puuttuivat. Uudessa tarkastuksessa hormonihäiriöihin erikoistunut gyne sanoi ettei minulla ole monirakkulaisia munasarjoja ja että ovulaatio on ihan pian. Sanoi että joskus kun munasarjat ovat olleet lepotilassa (oma kehoni ei tuottanut ennen tarpeeksi estrogeeniä) ja kun niiden toiminta alkaa palautua, munasarjat saattavat hetken aikaa näyttää monirakkulaisilta. Varmaan siitä nuo väärät diagnoosit johtu. nyt siis odotan vauvaa 😀

  • Joo mitä ilmeisemminkin en ole ainoa ”väärällä diagnoosilla” varustettu, mielenkiintoista, että sillä voi olla ihan noinkin looginen syy!Ihanaa odotusaikaa <3

 3. Mulla todettiin PCO kans viitisen vuotta sitten, nuorempana oli jo jotain puhetta asiasta gyne käyneillä mutta enpä siihen silloin paljon huomiota kiinnittänyt kun ei lapsien teko ollut mielessä alkuunkaan 😀 Lääkäri sanoi mulle kans että lastensaanti luonnollisin keinoin tulee olemaan haaste ellei mahdottomuus kun mulla ei ollut kuukautisia ollenkaan ilman e-pillereitä. E-pillereitä en kuitenkaan enää ollut suostunut syömään joten olin ilman kuukautisia muutamian vuosia. Sitten kun tapasin tän hetkisen mieheni ja alettiin miettiin lapsientekoa niin käveltiin suoraan yksityiselle lapsettomuusklinikalle. Kuukautiset käynnistettiin/ylläpidettiin pillereillä ja vähä lisä apua laitettiin kevyillä pistoksilla ja noin 5 kk meni ja nyt olen puolessa välissä ekaa raskautta 🙂 Luulin että tästä olisi tullut monen vuoden odotus ja projekti päästä raskaaksi mutta onneksi näin! 🙂 nyt sormet ristissä että vauveli saadaan täysaikaisena ja terveenä maailmaan <3

  • Kiva kuulla, että teillä meni noinkin hyvin ja onnea loppuraskauteen<3 Uskon, että kaikki tulee menemään oikein hyvin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta