Ruokavaliohuijarin tunnustuksia- en ollutkaan täysin maidoton!

 

Ruokavaliot ja ruokavalioajattelu on ollut nyt viimeisen pari viikkoa enemmän pinnalla, kuin pitkään aikaan. Jokainen vähääkään ympärillään muuttuvaa maailmaa seuraava ihminen on huomannut, että jo pitkään ruokavalio-asiat ovat olleet kuin uskonto: mitä ruokavaliota sinä noudatat?

Voin itsekin ihan samaistua tähän ajatteluun. Olen vannonut niin raakaherkkujen, maidottomuuden ja viljattomuuden nimiin. Olen ollut gluteeniton, maidoton ja aivoton, ”koska tämä sopii minulle” – says who? Olen tiedostanut hiilihydraatit ruokavaliossani jo niin kauan, että vähähiilarisesta ruokailusta on tullut minulle enemmänkin vain tapa syödä. En kuitenkaan kieltäydy pullasta tai tuoreesta leivästä jos joku on juuri sitä leiponut.

Silloin kun söin tiedostaen nämä ”minulle sopimattomat” ruoka-aineet, saatoin töissä syödä kuitenkin sulkaata ja karkkia ja anopin aamupalapöydässä hiivaleipää ja jogurttia, kuinkas kävikään – kukaan ei kuollut! Silti ääneen olin todella tarkka kaikesta mitä suuhuni laitan.

_MG_3496

Osittain syytän omaa ruokavaliopelleilyäni myöskin raskausdiabeteksestä. Elimistöni ei ollut useampaan vuoteen yhtäjaksoisesti saanut mitään ns. normaalia ruokaa ja yht’ äkkiä alan syödä kaksin käsin makaroonia, sekä muita viljatuotteita. Ei kroppa osaa käsitellä sellaista muutosta niin lyhyessä ajassa, ei ollut mikään ihme, että painoakin tuli syyskuussa yksinään kuusi kiloa. Jälkikäteen viisaana olisin ollut ehkä hieman maltillisempi tässä ruokavaliomuutoksessani mutta kun ei mennyt mitkään smoothiet alas, vaikka miten ahdoin.

Niin mikä sitten on tämän minun tekstini pointti? Se, että sanokaa nyt joku minulle kun alan taas raskauden jälkeen olemaan ties millä ruokavaliolla, että lopeta, kun et ole kuitenkaan! Olen omaksunut tietynlaisen tavan syödä, enkä siitä tule luopumaan, sillä olen huomannut sen sopivan minulle. Minun on kuitenkin ihan turha huudella, että luopuminen esim. gluteenista on saanut minut voimaan hyvin, sillä en ole vielä kertaakaan elämässäni luopunut gluteenista täysin – sama koskee maitotuotteita. Suosin kauraa muiden viljatuotteiden tilalla, en kauheasti käytä maitotuotteita arjessamme, mutta jo poikaakin ajatellen, meillä täytyy olla järkevä esimerkki hänelle, jotta hän oppii syömään ihan kaikkea, kaikkea kohtuudella.

Ymmärrän täysin ihmisiä, joille tarkka ruoka-aineiden poisjättäminen on tuonut oikeasti helpotuksen, puhumattakaan ihan keliaakikoista tai maitoallergikoista, tämä teksti ei todellakaan kosketa heitä.  Haluan vaan sanoa, että mitä sitä turhaan jättämään sitä kerran puolessa vuodessa saatua mummon tuoretta pullaa syömättä, vaan ”koska se ei sovi”  vaikka se sopisikin ja sitten kurvata lähisalen pullatiskin kautta kotiin, koska se mitä kukaan ei nää ei ole tapahtunut. Totaalikieltäytymisellä ja maalaisjärjellä on kuitenkin todella suuri ero, etenkin kun puhutaan jokapäiväisestä arkielämästä ja siinä tehdyistä valinnoista. Tavoitteelliset treenajat ja diettaajat ovat asia ihan erikseen.

Kivaa viikonalkua, minä lähden pian Helsinkiin!

 

Blogin löydät muuten myöskin bloglovinista, instagramista ja facebookista!

_MG_3505

emmakaisa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta