Toivepostaus: miten raskausdiabetes on vaikuttanut elämääni?

_MG_3587

Olen nyt elänyt raskausdiabeteksen eli radin kanssa pian kaksi kuukautta. Radi on kohdallani reilusti diettihoitoinen ja nyt uuden seurannan alettua olen saanut vahvistuksen vielä asialle, että tuskin mitään insuliineja tarvitaan, vaikka lääkäri sitä epäilikin.

Mitä radi sitten käytännössä tarkoittaa elämässäni? Se tarkoittaa ruokailua hyvin tietoisesti siitä, mitä laitan suuhuni. En ole mitenkään totaalikieltäytynyt herkuista, mutta en niitä myöskään ihan huolettomasti syö. Välttelen myös mehuja, sekä sokerisia limsoja. Oikeastaan voisin sanoa, että mikään muu ei ole muuttunut siihennähden, mitä söin ennen raskautta, kuin se hedelmien vähäisyys. Harmittaa, että en saa syödä hedelmiä niin paljon kuin haluaisin.

Teki ihan hyvää kyllä keskustella lääkärin kanssa radin tilanteesta, sillä minun on pakko myöntää olleeni hieman huoleton tämän diagnoosin suhteen. Olen syönyt makeaa jos sitä on ollut tarjoolla ja juonut myös esim. viime viikonloppuna appelsiinimehua aamupalalla. Jotenkin sitä on taas ollut niin kaikkivoipa ja haavoittumaton tämän asian kanssa. Minulla tuli todella paha mieli tiistaisen ultran jälkeen kun ajattelin, että olen jotenkin mokannut ihan täysin vauvan kanssa, kun en ole noudattanut diettiä 100% ja vasta nyt saan tietää, että viikon 30 jälkeen radin tilanne voi vielä pahentua entisestään.

_MG_3586

Voin sanoa, että minä olen päässyt hyvin helpolla, sillä tosiaan saan aika huolettomasti syödä ja sokeriarvot pysyvät hyvinä. Toisaalta kun tiedän, että arvot eivät heitä pienestä määrästä sokeria, on helpompi myös lipsua ruokavaliosta. Sokeri on kuitenkin lapselle pahasta vaikka minun kroppani sen kestäisikin, joten on hyvin itsekästä tuijottaa vain noita mittaustuloksia ja syödä sitten niissä puitteissa herkkuja, mitä on mahdollista.

Tätä vaihetta kestää kuitenkin enää vain pari päivää päälle kuukauden, jos sitäkään ja sitten voin taas syödä mitä haluan ja miten haluan. Joten ehkä voin nyt pidättäytyä suurimmista herkuista tämän ajan. Olen paljon miettinyt, että miten tämä tuntuu nyt niin vaikealta olla herkuttelematta, mutta tällä kertaa kun tämä ei ole minu ”oma päätökseni” tavallaan vaan joku muu sanelee ehdot. Sama pätee alkoholiin – olin ihan heittämällä puoli vuotta totaalitipattomalla, eikä tuntunut missään. Nyt kaipaan viinilasillista enemmän kuin koskaan.

Lyhyesti ja ytimekkäästi jos tämän elämän vaiheen kiteyttäisi, niin avainsanat on suunnitelmallisuus ja säännöllisyys. Liika nälkä aiheuttaa vääriä valintoja ja mikäli et suunnittele syömisiäsi ja pidä niitä säännöllisenä, tulee näitä ”hups”- aterioita ja makupaloja enemmän. Minusta tämä nyt on ihan kaikessa normaalissakin elämässä ihan käytännöllinen elämäntapa, että miettii vähän etukäteen, eikä elä hetkessä :)!

Kirjoittelin raskausdiabeteksestä myös täällä ja täällä, joten niihin ei kyllä paljon ole enää tullut listättävää sen jälkeen..

_MG_3588

emmakaisa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta