Meidän arki.

_MG_4087

Meidän arki on ollut viimeaikoina aika erilaista, kuin ensimmäisillä viikoilla. Poika alkoi kaksi viikkoa sitten olemaan päivä päivältä tyytymättömämpi ja nyt meillä on jo arkea useat itkuiset tunnit ennenkuin pojan vatsa sitten toimiikin reilusti ja pikkuisen olo helpottaa. Viimeyönä herättiin neljältä hytkyttelemään häntä ja oikeastaan siitä eteenpäin on menty pisimmillään puolentoistatunnin unilla vaunuissa, kun vaunut olivat liikkeessä. Kun pikkuisen vatsa taas toimi, oli meillä tämän jälkeen tyytyväinen poika tuhisemassa. Kyllä voi kakka aiheuttaa harmia pienen elämässä.

Yöt menee hyvin, tai mikä on kenenkin hyvin.. Minusta viisi/kuusi heräämistä on ihan kohtuullinen määrä yössä ja olen kokenut nukkuvani ihan hyvin. Viimeyönä herättiin kylläkin sitten jo neljältä ja tämän jälkeen ei sitten nukuttukkaan.

Pakko sanoa, että vaikka olin varautunut siihen, että vauva-arki tulee olemaan rankkaa, niin on tämä ollut ajoittain rankempaa kuin luulin. Voi olla, että olen vain väsyneenä jotenkin hieman dramaattinen kun koen näin, mutta olen silti niin onnellinen, että olemme pojan saaneet elämäämme.

Osittain arjesta on tehnyt vaikeaa imetys, joka ei vaan tunnu yhtään luontevalta. Maitoa tulee ja poika syö hyvin, että periaatteessa kaikki on kunnossa. Koko imetys on vaan niin hurjaa säätämistä, että ei tulisi mieleenkään imettää missään muualla kuin kotona, tai jossain todella läheisellä ystävällä. Maitoa on vaan ihan kaikkialla… Koitan kuitenkin vielä jaksaa jatkaa, edes kuukauden, sillä se kaikki on kyllä kotiin päin! Onneksi olen saanut ihan hyvin maitoa pakkaseen, niin on mahdollista antaa pullosta ruoka julkisilla paikoilla.

_MG_4073

Ollaan päästy nyt hyvin liikkumaan, mikä on tuonut minulle paljon lisää energiaa. Poika nukkuu vaunuissa hyvin ja mitä nyt tänään jouduttiin pulloilemaan keskellä pyörätietä kun herra tempperamenttisella tuli nälkä. Huutohan kuului varmaan keskustaan asti ennenkuin hän oli ruokansa nauttinut. Helpottaa kuitenkin, että poika syö hyvin sekä rinnalla – että pullosta, sillä en vaan näkisi itseäni imettämässä esim. nyt tänään siinä tien pielessä. Kotiin oli kuitenkin niin pitkä matka vielä, että ei sitä huutoa olisi kukaan jaksanut kuunnella. Hassua, miten pienestä voi tuo pikkuinen olla tyytyväinen ja kun maha oli täynnä jatkui unet loppumatkan tyytyväisenä.

_MG_4086

Tänään käytiin neuvolassa ja poika on kasvanut erinomaisesti. Painoa hänellä on nyt 5025g ja pituutta 56,3cm.. Kuulemma ollaan TAAS jossain yläkäyrillä. Tungen kohta ne käyrät jonnekin mihin aurinko ei paista, minusta on niin kummallista, että jopa tämän hetkinen kasvu voi olla jotenkin yläkäyrällä, eikö se ole pääasia, että poika kasvaa ja voi hyvin? Pikkumieskin esitti haisevan vastalauseen ja kakkasi kolmesti käynnin aikana, ensimmäiset jo ennen kuin päästiin sisälle.. Tietenkin sitä itseään oli sitten ihan housulahjetta myöten. Onneksi asutaan lähellä neuvolaa, niin Timo kävi äkkiä hakemassa puhdasta päälle. Nyt en enää ikinä unohda ottaa vaihtovaatteita mukaan hoitolaukkuun 😀

Poika on todella jäntevä ja kannattelee jo päätä suhteellisen hyvin. On se ihmeellistä seurata kun tuo kasvaa ja kehittyy, jo ihan vuorokaudessa tulee uutta mitä ihmetellä.

Vaikka välillä on vähän väsynyt olo, niin on tämä kaikenkaikkiaan todella ihmeellistä ja omanlaistaan ihanaa aikaa<3

_MG_4083

 

emmakaisa

34 vastausta artikkeliin “Meidän arki.”

 1. Moi!

  Mulla oli alkuun ihan samar ajatukset imetyksestä ja tuntui että olin pelkkä lypsykone. Maitoa oli myös joka puolella ja tissit suihkusi. Mutta voin luvata että se helpottuu kun vaan jaksat imettää. Nyt tyttö on 8kk ja imetys on jo helppoa ja semmoista kuin olin ajatellut sen olevan eli tissi suuhun ja menoksi. Jos sinulle on tärkeää imettää niin kannattaa vaan taistella alun vaikeudet läpi, koska se kannattaa loppupeleissä.
  Meillä on ollut vaikeuksina suihkutissit ja 3kk ikäisenä rintaraivarit mutta kaikesta selvittiin.
  Tsemppiä!

  • Kiva kuulla, että teillä on homma lähtenyt toimimaan 🙂 Mulle toi imetys oli tosi iso juttu jo ennen vauvan syntymää ja olen kokoajan kokenut sen jotenkin haastavana – en lainkaan minulle luonnollisena asiana. Imetys on onnistunut hyvi koko ajan ja poika syö ja kasvaa paljon. Tiedän kaikki imetyksen hyödyt teoriatasolla, mutta koen sen jotenkin niin vaikeana itselle, että uskon meidän pojankin hyötyvän lopulta enemmän siitä, että äitiä ei ahdista hänen syöttämisensä. Vaikka siis kotona tää homma on ihan ok. Koitan nyt jatkaa kuitenkin mahdollisimman pitkään, kun kuitenkin se on niin paljon muutakin kuin ruokaa 🙂

 2. Pheeeew, meilla mennaan kahdella-kolmella heratyksella per yo ja silti oon ihan poikki! 😀 Joten kaikki respect sulle.
  On se hassua, etta mua tuskastuttaa ja turhauttaa imetys myos, mutta just painvastaisesta syysta kun maitoa ei ole tarpeeksi ja aina pitaa saataa sitten korvikettakin. Eli ei se oo helppoa nakojaan toisinpainkaan 🙂 Onko sulla imetysessu, siis sellainen jonka kaula-aukko on tuettu auki? Musta se on ihan ehdoton ja imetan sen alla oikeastaan missa vaan. Ja meilla kun on haettu sopivaa lisaruuan eli korvikkeen maaraa, niin myos sanottiin yhdella viikolla etta paino nousi liikaa, kuulema sellainen 150g/vko oli sopiva tahti, eli me ollaan nyt reilun neljan kilon kokoisia taalla. Mutta en tieda, itse olisin valmis antamaan niin paljon ruokaa kun napa vetaisi, kummallinen saanto vahan. Mutta vaikuttaa onneksi ihan tyytyvaiselta ruokailun jalkeen nytkin.

  Sori vahan sekava teksti, vauva roikkuu rinnalla samaan aikaan 😀

  • Meillä oli viimeyönä ihan luksus yö, kun heräsin vaan neljä kertaa.. Oon ihan energiaa täynnä nyt 😀 Voi hitto teillä on edelleen tuo tilanne, kaikki kunnia sulle mä olisin jo heittänyt hanskat tiskiin sun tilanteessas.
   Mä oon kotona vieraiden ollessa imettänyt erilaisten huivien avulla ja pojan kyllä saa suojaan, mulle tuo on enemmän tosi henkinen juttu ja se jäätävä maidon kanssa sotkeminen ei houkuttele, mulla kun tulee maitoa sitten taas enemmän kuin tarvisi.
   Meillä on hei kuitenkin ottanut tää massaa parhaillaan 300g neljässä päivässä, että ehkä ne käyrät siellä voi unohtaa jos poika kuitenkin kasvaa teillä 🙂

 3. Jokainen tyylillään mutta jos maitoa tulee ja lapsi kasvaa hyvin niin miksi ihmeessä lopettaa imetys?

  • Nimenomaan jokainen tyylillään 🙂 Imetyshän on jokaisen äidin ja lapsen välinen asia jonka jokainen kokee eri tavalla.

 4. Voih muistan nuo yöheräilyt, tsemppiä! Meillä vauva jo vähän yli 6kk ja on nukkunut yöt jo jonkin aikaa. Alussa oli kyllä niin väsynyttä meininkiä, vauva alkoi heti huutamaan kun laittoi viereen tai sänkyyn nukkumaan. Aika tempperamenttimen vauva muutenkin ja ilmaisee tyytymättömyytensä kyllä heti! 😀 Hyvä jos teillä tiedossa että kakkaamattomuus harmittaa, me ei silloin oikein tiedetty mikä on, vaikka kaikenlaista kokeiltiin.

  http://www.lily.fi/blogit/stuff-about

  • Meillä onneksi nukahtaa useimmiten heti imetyksen jälkeen.. Aika 50/50 menee yöstä vierellä ja sängyssä:D
   Pojasta kyllä näkee, että se on kakka mitä pusataan kun sitten helpottaa selvästi heti vatsan toiminnan jälkeen olo! Hyvä, että teillä yöt rauhoittuneet 🙂 zemppiä sinne!

 5. Kyllä se imetys muuttuu luonnollisemmaksi päivä päivältä, usko pois. 🙂
  Mä taisin imettää ekat 2 kuukautta pelkästään makuullaan, se tuotti hieman ongelmia mutta selvittiin siitäkin.
  Mä nyt taas fiilistelen lämpösiä ilmoja ja sitä kuinka helppo on imettää ulkonakin missä vaan, esim bussipysäkillä, jalkakäytävällä ym. Itse koen sen pullorumban paljon vaikeempana, mutta kaikkihan tekevät niinkun parhaaksi näkevät. 🙂
  Jos masukivut herralla jatkuu niin suosittelen vyöhyketerapiaa, meillä 5krt/2vko tekivät ihmeitä tytölle sillon pienenä!

 6. Ja hei pssst. pulloilu meillä aiheutti aikamoisia ilmavaivoja! Eli tahdistettu pulloruokinta ja oikeanlainen pullo oli meillä tärkeitä. Suosittelen liittymään myös imetys tuki ry:n facebook ryhmään, sieltä oon itse saanut luottoa imettämiseen ja tietoa paljonpaljon enemmän kun esim. neuvolasta!

  • Tota vyöhyketerapiaa on paljon kehuttu ja oon kyllä jo katsellutkin Tampereelta vaihtoehtoja, en vaan osaa oikein luottaa siihen 😀

   Mä oon ollu tosi tarkka ton pullon kanssa, että ilmaa ei pääsisi, käytössä on koliikkipullot ja koitan antaa lapsentahtisesti maitoa hänelle jos saa pullosta.. Vielä ei voi puhua rumbasta kun niin vähän pulloa saa 🙂

   Mä arvostan kyllä suuresti ihmisiä jotka pystyy imettämään missä vaan, itselle se ei tulisi kuuloonkaan viittaan kommenttiketjun ihan ensimmäiseen vastaukseen, siinä asiasta enemmän. Nautihan kesästä 🙂

 7. Itselläni oli imetys yhtä tuskaa alussa ja päätin ottaa päivä kerrallaan, joka sunnuntai mietin miten viikko on mennyt ja kuinka ruvella tissit on ja päätin jatkanko vai en, lopuksi jatkoin kuitenkin päälle 5kk mutta ensimmäiset 7 viikkoa oli ihan kamalaa. Ota siis päivä tai viikko kerrallaan 🙂

  • Pakko varmasti näin tehdäkkin, mua ei sinällään koske, mutta muuten tuntuu vaikealta.

 8. mun tytär on jo kohta 1v ja 3kk ja meillä hyvinä öinä edelleen herätään 2-3 kertaa, huonoina sitten lähemmäs 8.. oma vikahan se on kun ei opettanut pienempänä nukkuun omassa sängyssä 😀 imetyksen lopetin suunnilleen kun tyttö täytti vuoden mutta vieläkin yöllä syödään pullosta vaikkei tarvis.. kun yksin on lapsen kanssa niin mielummin tunkee pullon suuhun kun kuuntelee huutoa 🙁 kyllä äitiys on väsyttävää, mutta sitäkin palkitsevampaa!<3 tsemppiä sinne :)<3

  • Meillä nukkuu onneksi suurimman osan yöstä omassa sängyssä.. Voi kuulostaa kyllä väsyttävältä, mutta onneksi nuo pikkuiset palkitsee ihanuudellaan <3

 9. Tsemppiä imetykseen, maidon tulo tasaantuu kyllä pikkuhiljaa 🙂 sen myötä koko touhu helpottuu. Vatsavaivoihin suosittelen omasta kokemuksesta Bioteekin baby probiootteja, meillä toimi hyvin nyt 3-kuisen pojan mahaongelmaan. Yksi pullo vain käytettiin, saa luontaistuotekaupoista 🙂

  • Pitääkin käydä hakemassa noit probiootteja, kiitos vinkistä 🙂

 10. Tsemppiä imetykseen! Se kyllä herättää monenlaisia tunteita. Vaikka pulloruletista omakohtaista kokemusta olekaan, tiedän ettei sekään helppoa tule olemaan. Olethan kokeillut maidonkerääjää? Joidenkin viikkojen jälkeen maidon tulo tasaantuu ja homma voi helpottaa.

  • Niin siitä vaan puhutaan tosi vähän jos se ei toimi henkisellä tasolla. Osittain mua ahdistaa siinä se, että imetykselle on asetettu niin suuri paine, eli koen tavallaan epäonnistuvani jos en haluakkaan jatkaa imetystä ja minulla ei ole sille ”terveydellistä” syytä :/

 11. Moikka! Imetin poikaani 8kk ja kolmen kuukauden jälkeen vain toisesta rinnasta. Alkuun muakin imettäminen tuskastutti ja varsinkin kun toinen rinta ei ollut ”yhteistyössä”. Imetyskertojen vähetessä ja kiinteiden aloituksen jälkeen imetys oli ihanaa! 8kk ikäisenä poika itse lopetti imemisen ja mua harmitti tosi paljon, olisin halunnut vielä jatkaa! Välillä vieläkin on ikävä imetystä, sitä läheisyyttä pienokaisen kanssa. Poika on nyt 1,5vuotta.

  • Voi olla, että siinä kohtaa imetys alkaisikin olla minun ja pojan yhteinen pikku hetki kun mukana on myös kiinteät ruoat, mutta tuntuu, että sinne on niiiiin pitkä aika. Harmi, että tämä on näin hankalaa juuri minulle, koska eihän se ole pojalta kuin pois jos imetys loppuu :/

 12. Mun on nyt pakko kommentoida koska mä vihasin imettämistä! Siis se tuntui tosi ahdistavalta vaikk tiedostin sen hyödyt jne. Meillä ei ollut juuri mitään ongelmia imetyksessä käytännössä mä en vain itse pitänyt siitä yhtään. Imetin kuitenkin enemmän ja vähemmän 10kk ajan.. 6kk jälkeen tosin enää vain iltaisin koska se rauhoitti lapsen parhaiten yöunille. Meillä lapsi onneksi söi myös pullosta ja korvike kelpasi myös. Lisäksi meidän tyttö ei onneksi ollut mikään tississä roikkuja vaan söi noin 4 tunnin välein noin 15min päivin öin joten sellasta nälän yllättämistä ei tullut, eikä mun tarvinnut koskaan imettää julkisesti.

  Eli I feel u ja koita laittaa toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos ”imetysintoilijoiden” kommentit. Tiedän että itsensä kanssa on hetki kamppailtava että lopettaako onnistuvan imetyksen vain koska ei pidä siitä. Mutta sulla on oikeus siihen. Meidän lapsi kasvoi osittain korvikkeella koska en vain halunnut imettää joka syöttökerralla ja hei ihan reipas 1,5 vuotias tuo nyt on kaikesta huolimatta! Tsemppiä! 🙂

 13. Moikka!

  Pakko kommentoida, kun kuulostaa niin tutulta moni juttu tuohon imetykseen liittyen 🙂 Itsellä 2 kk pieni tyttö, sama juttu kuin sulla niin mulla maito todellakin suihkuaa ja heruttaa toisesta rinnasta vaikka olisin imettämässä toisesta. Jatkuvasti vaatteet märkinä ja vaihdan paitaa monta kertaa päivässä. Olen useamman kerran jäänyt imettämään ulos, jopa marketissa, sillä se vauvan nälkähuuto on jotain niin kovaa ja stressaavaa, vaikka pienellä ei mikään hengenhätä olekaan. Ruokaa on vain saatava just sillä sekunnilla! 😀 Se mua imetyksessä ihmetytti, kuinka sitovaa se on. Mun vauva tykkää syödä aika tiheään, joten sitä ei voi oikein ennustaa milloin nälkä iskee. Odotan kyllä jahka pienokainen kasvaa hieman ja kiinteät tulee mukaan! Ymmärrän hyvin mietteesi imetykseen liittyen. Itseni on yllättänyt se, kuinka sitovaa se todella on!

  • Meillä on pullo noita nälkäpaniikkeja varten mukana ja oon mä muutaman kerran istunut hoitohuoneen pöntön päällä imettämässä 😀 koitahan jaksaa siellä, kiva kuulla samankaltaisia kokemuksia!

  • Tuo sitovuus yllätti myös mut. 2 kk ikään saakka ajattelin, että tuun koko loppu elämäni (vähintään rippijuhliin asti) oleen kiinni vauvassa ja se vaan syö ja syö ja syö. Yhtäkkiä imetyskerrat väheni ja niiden pituus lyheni. (Siinä kohtaa tietysti hetken mietin, että mikäs nyt on vikana. 😅) Se on niin klisee, että ajan kanssa kaikki helpottaa (ja sillä hetkellä se ajatus ei helpota), mutta se vaan on niin totta.

 14. Hei, meillä auttoi vatsavaivoihin vyöhyketerapia, kävi yhteensä 8krt, ja aika. Kolme-neljä kuukautta niin helpottaa. Mäkin suosittelen imetyksen tuki-sivua. Itse ajattelin ennen vauvaa että samapa tuo että juoko pullosta jos ei imetys onnistu mutta nyt on taisteltu rintalakkojen ym. juttujen kanssa ja poika 8,5kk ja maito tissistä. Nyt vaikuttas siltä että ei enää kiinnostais poikaa mut saa nähdä kauan hän jaksaa tissillä roikkua. Jaksamista, vauva aika on rankkaa vaikka ihanaa. 🙂

  • Mä liityinkin siihen ryhmään, oon saanut ihan hyviä vinkkejä sieltä 🙂

 15. Noi vatsavaivat… en usko että on yhtän vauvaa, kenellö niitä ei olis 😀 Huh. Muistuu mieleen hyvin se kauhee olo, kun ei tiennyt mikä pientä ois auttanu. Rupesin antaa sellaisia d-tippoja (gefilus, apteekista), joissa on maitohappobakteeria mukana. Kerran käytiin sellases vauvahieronnas/ vyöhyke terapias. Ei se kerta mitään muuttanu, mut saatiin hyvät kotihieronta ohjeet. Hierontahetkistä nautti vauva ja äiti ja isä – niistä tuntu olevan apua. Kantoreppu oli myös hyvä apu vattavaivasen rauhottamiseen. Maitoa mulla ei tullu juurikaan. Tyttö tuli pienenä ennenaikaisena eikä alkuun jaksanu syödä. Pari kuukautta osittain imetin ja vähän täysinkin, mut silloin alko tytön paino laskea. Se oli todella tuskaisaa yrittää saada hommaa toiminaan ja arvioida sopivaa korvikkeen määrää ja sitä, mikä korvike sopii. Hankalaa mulle oli myös muiden seurassa imettäminen. Teet miten tahansa imetyksen suhteen, niin se on just teille oikein. Älä muiden mielipiteistä ota ittees. Otin ja ihan turhaan. Tsemppiä sinne! Ihanaa, et bebe kasvaa hyvin. Vaikkakin yläkäyrillä! Voi neuvolan käyrät 😀 Kaikki nyt vaan ei mee keskiverron mukaan hey!

  • Miten mä luulin vastanneeni tähän sun kommenttiin jo aikaisemmin! Meillä noi d- tipat itseasiassa ei olleetkaan se pahin juttu. Haettiin probiootteja ja aloitettiin kuplatontipat, sekä d- tipat viikon tauon jälkeen ja poika on tämän jälkeen piereskellyt todella paljon, joten ilman on lähtenyt selvästi liikkeelle. Huh joo on toi noinkin päin tosi hankalaa. Nyt on mennyt aika hyvin kun oon antanut välillä korviketta ja omaa maitoa pullosta, niin ne meidän pienet imetyshetket on alkaneet sujua ja tuntua tosi hyviltä<3

 16. Pullosta oman maidon syöttäminen on myös imetystä. 😊👍 Pullosta syöttäminen on mun mielestä todellakin hyvä juttu, jos se suo sulle itselle hetken helpotuksen (just esim ihmisten ilmoilla). Varsinkin, jos imetys sujuu hyvin pulloruokinnasta huolimatta. Hyvin voiva äiti = hyvin voiva vauva, näin määkin ajattelen. ☺️ Mulla on itsellä nelikuinen vauva, jonka imetyksen suhteen olin alussa vähintäänkin neuroottinen. Ajatus imetyksestä luopumisesta tuntui aluksi suoranaiselta henkiseltä väkivallalta vauvaa kohtaa (kertoo mun neuroottisuuden tasosta). Imetykselle oli haaste kaks kuukautta kestäneet imetyskivut, jotka teki koko hommasta tuskaa. Silti halusin onnistua ja onnistuin. Edelleen vauva syö pelkkää rintamaitoa, välillä pullosta, jos se mulle itselle on sillä hetkellä mukavampaa. Moni kaveri on jo jättänyt rintamaidot ja niidenkin vauvat vaikuttaa onnellisilta ja hyvinvoivilta.

  Tsemppiä kauheesti!!! Teit sitten miten tahansa. Kyllähän sää itsesi ja vauvasi tunnet parhaiten. 💪☺️

  P.S. Löysin tänään sun blogin. Vaikuttaa kivalta!

  • Kiitos kommentistasi, se on ihan totta, että kun äiti voi hyvin niin vauva voi hyvin. Mennään nyt päivä kerrallaan ja jos vaikka se 2kk jälkeen helpottaisi ja homma alkaisi sujua! Tsemppiä sinullekkin, nostan hattua kyllä sitkeydellesi 🙂

 17. Moikka!

  Imetysohjaajana voin antaa vinkin, anna rintojen täyttyä täydemmäksi maidosta – tämä viestittää aivoillesi, että vähempikin maidontuontanto riittää. Eli esimerkiksi pumppaaminen yms. kannattaa vähentää/jättää pois. Jos rintoja pakottaa ja ne pakkautuvat-pumppaa käsin ja vain vähän ns. vajuttaaksesi rintoja. Toki tiedän, että vauvan varhaisiin nälkäviesteihin vastaaminen on tärkeää enkä toki tarkoita että lapsen tulisi koskaan odottaa nälissään – mutta mitä tyhjemmistä rinnoista imetät, sitä enemmän maitoa muodostuu ja päinvastoin 🙂
  Hienoa, että imetät ja muista, että sinä tiedät, mikä on perheellesi ja lapsellesi parasta. Olet äitinä asiantuntija teidän arjesta ja imetystaipaleesta. Äitinä sinulla on oikeus tunteisiisi imetyksestä, erittäin suuri hatunnosto siitä, että olet imettänyt näin pitkään ja maltilla! <3 Jokainen pisara, jokainen päivä on arvokas juurikin teidän pienokaiselle. Koita jaksaa jatkaa niin pitkälle kuin pystyt, mutta muista kuunnella itseäsi ja tuntemuksiasi, olet teidän pikkuiselle korvaamaton ja sinun hyvinvointisi on todella tärkeää pikkuisenkin kannalta 🙂 <3 Tsemppiä imetykseen ja vauvantuoksuiseen arkeen!

  • Kiitos tästä kommentista, et usko miten tärkeitä nämä sanat minulle olivat <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta