Q/A Äitiys ja vauva-arki

Poditko koskaan vauvakuumetta?

En potenut. Minulle lapsen tekeminen oli enemmän sellainen päätös haluta lapsia. Olen ajatellut itseni juurikin yhden pojan äitinä, mutta vauvakuumetta minulla ei ole ikinä ollut, eikä varmaan tulekkaan.

Haluatko lisää lapsia?

En halua. Voi olla, että mieleni vielä muuttuu niin kuin kaikki minulle kivikovaa väittää, mutta tällä hetkellä minusta ei tunnu pätkääkään siltä, että haluaisin kokea tätä kaikkea toista kertaa. Joku voi pitää minua itsekkäänä kun en tee sisarusta meidän pojalle, mutta juuri nyt en pysty näkemään tilannetta, että meillä olisi ikinä toista lasta.

Millainen kokemus synnytys sinulle oli?

Synnytys – ainakin se, minkä minä kävin läpi, oli sellainen kokemus, että en toivoisi sitä pahimmalle vihamiehellenikään. Ehkä osittain sekin on syy miksi en halua tulla enää raskaaksi. En nauttinut raskaudesta ja synnytys oli piste i:n päälle kaikessa pituudessaan – eikä kokemukseni edes ollut sieltä pahimmasta päästä. Toki ajan mittaa ajatukset synnytyksestä hieman pehmenee ja se ei tunnu enää niin kamalalta, mutta edelleen mielessäni on vaan se ajatus, että en ole ikinä kokenut mitään niin kivuliasta.

_MG_4222

Minkälaisen ihmisen haluat pojastasi kasvattaa?

Haluan, että Emilistä tulee avoin, iloinen ja luotettava. Haluan, että hän oppii hyväksymään kaikki ihmiset sellaisina kuin he ovat ja näkemään positiiviset puolet tilanteessa kuin tilanteessa. Haluan, että hänellä on unelmia ja tavoitteita elämässään.
Kummasta luulet tulevan tiukempi kasvattaja, sinusta vai Timosta?

Vaikea kysymys… Varmaan Timosta 😀

Onko äitiys ollut sellaista kuin ajattelit?

Ei. Äitiys on ollut alusta asti todella erilaista kuin kuvittelin. Toisina päivinä positiivisessa ja toisina negatiivisessa mielessä. Sen voin sanoa, että kaikki asiat joiden olin ajatellut menevän jollakin tavalla, ovat menneet ihan erilailla kuin luulin.

Onko sulla herännyt negatiivisia tunteita tai tullut sellainen olo, että mihin sitä onkaan ryhtynyt?

Päivittäin. Tunteet heittelee päivittäin rakkaudesta ja pakahtumisesta epätoivoon. Vaikka rakastan tuota pikkuihmistä ihan yli kaiken, tuli viimeksi eilen minulla todella kova ahdistus siitä tunteesta, että olenko todella sidottuna kotiin koko loppu elämäni(meillä roikutaan tissillä nyt taukoamatta ja pullo ei kelpaa). Sitten taas hetken päästä kun poika on hyvällä tuulella voisin pakahtua rakkaudesta. Välillä on ihan skitso olo miten tunnetilat voivat vaihdella niin laidasta laitaan. Minä luulen, että jokaisella äidillä tulee joskus se epätoivon hetki.

Voin kuitenkin ihan rehellisesti sanoa, että jos joku tarjoaisi minulle nyt vuorokauden mittaista vauva-vapaata, olisin siitä enemmän kuin kiitollinen. Olisi ihanaa olla hetki ihan itsensä kanssa ja tehdä asioita ilman poikaa. Pienen breikin jälkeen minusta olisi varmasti taas paljon enemmän iloa pojallekkin. Mutta itse olen tähän leikkiin ryhtynyt!

 Oletko ajatellut olla kotona vauvan kanssa pitkään, vai palaatko työelämään vanhempainvapaan jälkeen?

Haluaisin olla ainakin siihen asti kun poika oppii kävelemään ja vähän puhumaan! Ajatuksenani on, että kun poika on 1,5-vuotias, mutta sitähän ei tiedä, että missä tahdissa hän kehittyy. Haluaisin hänet ensin pienempään perhepäivähoitoon.

Millaisia kasvatusajatuksia sinulla on, pitääkö vauva opettaa heti tavoille vai saako vauva-aikana olla rennommin?

Haluan, että Emil oppii tietyt käytöstavat jo vauvana. Minulla on aina ollut tiukka kasvatus ja haluan tietyt asiat tuoda myös omaan kasvatukseeni, esimerkiksi pöytätavat ja kohteliaisuus. Uskon, että kun niistä pidetään kiinni pienestä asti, on ne helpompi pitää mukana pojan kasvaessa.

Miten miehesi osallistuu vauvan hoitoon? 

Paljon. Toki hän ei voi imettää, mutta kyllä hän hoitaa vauvaa parhaansa mukaan kun on kotona! Onneksi hänellä alkaa pian loma.
Haluatko olla samanlainen vanhempi kuin mitä omat vanhempasi ovat olleet?

Haluan ja en.. Haluan olla omanlaiseni vanhempi.

Suosikki lastenvaatekauppa?

Minulla on suuri ongelma kun en ole löytänyt vielä suomesta mieleistä kauppaa. PoP:n vaatteet on ihania, mutta tosi kalliita näin pienelle.. Vinkatkaa jos teillä on jotain lempi kauppoja (muita kuin nämä perus kaupat).

Kysymyksiä meidän parisuhteen tilasta raskauden jälkeen on paljon kyselty, joten teen siitä ihan oman postauksensa – aihe kun on muutenkin ollut viimeaikoina tapetilla.

_MG_4212

emmakaisa

7 vastausta artikkeliin “Q/A Äitiys ja vauva-arki”

 1. Moi!

  Minä taas täällä ja ihan samoja ajatuksia koin silloin kun tyttöni oli tuon ikäinen mitä Emil on nyt 🙂 tiheän imun kausi oli ihan kauheaa. Muistan yhden illan kun istuin neljä tuntia samassa sohvan nurkassa imettämässä ja mietin, että tätäkö tämä nyt on. Kauhulla odotin uusia tiheän imun kausia (3kk, 6kk) mutta onneksi ne eivät olleet niin rankkoja 🙂 nyt tytöllä oli 9kk iässä uudestaan tiheän imun kausi mutta se oli onneksi helppoa, ei tarvinnut kun vain tunnin tai kahden välein imettää 😂 . Mutta se ei kestänytkään kuin yhden päivän.

  Muttamutta ainakin meillä on nyt arki helpottanut ja omien kokemuksien perusteella voin sanoa että se ei tule olemaan tuollaista loppuaikaa! 🙂 puolen vuoden päästä mietit että minne se vauva-aika katosi, tai ainakin itse olen miettinyt ja harmitellut kun en osannut siitä silloin nauttia :/ tietysti vauvat on erilaisia mutta toivotaan että sinullakin helpottaa!

  Sekalainen kommentti, toivottavasti saat selvä 😀

  • Oot kyllä jaksanut pitkään imettää! Huh! Joo on tämä aika rankkaa aikaa, mutta onneksi kokemuksesta tiedän, että nää imuhommat on ohimeneviä. Muutenkin kyllä tuntuu, että joku vaihe on meneillään kun oikein mikään muu ei kelpaa kun äiti ja äidin syli :/ Aika onneksi ja valitettavasti kyllä menee todella nopeasti!

 2. Tosi samanlaisia ajatuksia, kun mulla. Oma poikani on pian puoli vuotias. Raskaus oli mulla suht helppo, mutta synnytys aika kamala ja pitkä. Meillä onneksi yöt on menny n. 2kk ikäsestä 1-2 syötöllä ja nyt on nekin jääny pois. Toki itsellä ei maitoa juurikaan tullut, joten käytettiin korvikkeita alusta lähtien. Mutta tsemppiä teillekin! Kyllä se arki pikkuhiljaa helpottuu. Mun lemppari merkit on Zara ja Stockmannilta Mayoral. Ihania värejä ja tyylikkäitä vaatteita pojille. Kantsii tsekata!

  • Meillä lähitulevaisuudessa tulee eteen siirtyminen korvikkeeseen ja olen hieman kauhuissani kun tuntuu, että poika ei halua pulloa ollenkaan tällä hetkellä… Meillä menee yöt aikalailla samalla tavalla, mutta viimeyönäkin aamu alkoi jo klo 05 ja sitten nukuttiin monta tunnin pätkää ennen ylösnousua 😀 Joo zaralla on kyllä ihania vaatteita vauvoille!

 3. Meillä poika täyttää puolentoistaviikon päästä 1v! Meillä ei myöskään koskaan huolittu tuttipulloa vaan siirryttiin suoraan nokkamukiin. Korvikkeet ei siitäkään kelvannut. Tiedän siis hyvin tunteesi. Kirjoitin itse juuri blogiin miten parisuhde on muuttunut tämän vauvavuoden aikana.
  Tsemppiä kovasti, imetys ja arki muuttuu kokoajan helpommaksi!

  • Onneksi meillä taas pullo kelpaa! Pitääkin käydä lukemassa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta