Suuri raskauskilokilpailu

Muistan ennen raskautta, miten suorastaan vannoin välttyväni raskauskiloilta.

Olin täysin sitä mieltä, että kilot tulevat syömällä ja taisin jopa asettaa itselleni maksimi kilorajan miten painoni saa nousta.Ensimmäisessä neuvolassa painoin kuitenkin jo enemmän, kuin mitä olin ikinä ennen painanut ja silloin vatsa-asukilla oli painoa ehkä painavan ajatuksen verran.

Painoni nousi hiljalleen tasaisen varmasti saavuttaen lopulta mahtavat 82 kiloa – 23 kiloa enemmän, kuin mitä painoin vuosi sitten tähän aikaan.

Luulin syöväni koko raskauden ajan suhteellisen normaalisti, toki pahoinvointi ja satunnaiset mieliteot aiheuttivat pieniä poikkeuksia, mutta pääsääntöisesti söin terveellisesti ja monipuolisesti. Kun raskaus oli loppumetreillä en osannut enää yhtään ajatella mihin painoni putoaisi synnytyksen jälkeen – olin aivan varma, että se ei putoaisi juuri ollenkaan.

kantoliina

Laitokselle en jättänyt kuin muutaman hassun kilon. Kuulun kuitenkin siihen onnekkaaseen ryhmään joilla kilot oli suurimmaksi osaksi nestettä ja imetys on vienyt mukanaan kilon jos toisenkin. Olen nyt kolme kiloa painavampi kuin vuosi sitten ja todellakin tyytyväinen tilanteeseeni – nämä ovat ne minun raskauskiloni, sillä tähän tuntuu paino jämähtäneen.

Mitä nyt haluan tällä sanoa… Haluan sanoa, että on naivia sanoa raskauskilojen tulevan pelkästään syömällä. Minä luulin syöneeni kiloni, mutta taisinkin olla niitä ihmisiä, joilla neste ottaa kropassa ylivallan. On toki niitäkin tapauksia, jotka syövät itselleen raskauden varjolla kilon jos toisenkin, mutta on turhaa lähteä vertailemaan niitä kertyneitä kiloja kun raskauskropat toimivat niin erilailla.

Tuntuu, että nykyään on hienoa saada mahdollisimman vähän kiloja raskauden aikana – ja hyvä niin. On kuitenkin huolestuttavaa, että raskauden aikana kerrytetyt kilot ovat alkaneet olla naisten vertailun kohde keskenään. Kertyneet kilot tuntuvat olevan lähes onnistuneen raskauden mittari. Ahdistuinhan minäkin kiloistani moneen otteeseen. Raskausajan painonnousu on niin yksilöllistä, että siinä on ihan mahdotonta lähteä vertaamaan itseään muihin. Saattaisin kuulostaa katkeralta jos olisin vielä raskaana, mutta koska olen lähes mitään tekemättä ja ruokaani kyttäämättä kadottanut kaikki kiloni, voin ihan rehellisesti sanoa, että stressasin täysin turhasta.

Raskauteen liittyy niin paljon muutakin murehdittavaa ja stressattavaa, että jos lähtötilanne on normaalimitoissa ja  koko raskaus ei ole mennyt roskaruokaa syödessä, on niistä kiloista ihan turha murehtia! Imetys ottaa mukanaan kyllä sen mitä on lähteäkseen, toki jos päivittäin uppoaa suklaalevy poikineen on turha odottaa ihmeitä….

Muistettais vaan, että raskauskilot ei ole kilpailu.

kantoliina2

emmakaisa

10 vastausta artikkeliin “Suuri raskauskilokilpailu”

 1. Pakko kommentoida kun tämä aihe on koskettanut itseäni =) Mä kuulun siihen ryhmään jolle ei kiloja tullut. Eka vauva 4.2 kg ja odotusaikana kiloja tuli 6 kg. Kaikki jäi laitokselle. Toinen raskaus kiloja tuli 7 ja vauva oli 3,5 kg. Kilot ja pari ylimääräistäkin jäi taas sairaalaan. Hetki tämän jälkeen imetys, lasten alle 2 v ikäero ja huonot ruokailutavat kuihduttivat normaalisti n. 56 kiloisen vartaloni alimmillaan 41 kiloon. Olin aivan kuin suoraan Auschwitzista karannut 🙁 Tätä kesti aikansa kunnes lasten ollessa 2 ja 4 v aloitin kuntosaliharrastuksen ja nyt 4 v myöhemmin ollaan taas normaalilukemissa (y) En ymmärrä miksi tuolla aiheella kilpaillaan. Itse sain kokoajan kuulla kommenttia alipainostani jne.

  • Kilpailu on ehkä hieman kärjistetysti sanottu, mutta huomasin ainakin itse googlettavani paljon muille on tullut kiloja ja vertasin itseäni muihin.. Nyt jälkikäteen se tuntuu todella turhalta. Olet kyllä ollut todella pieni, ymmärrän tuossa tilanteessa kuinka kommentit ovat harmittaneet, onneksi nyt olet saanut massaa takaisin 🙂

  • Noi vertailut synnytyksestä tai kiloista on samaa sarjaa kuin miehet ja niiden inttijutut 🙂 Ei kannattaisi suhtautua niihin vakavasti. Tosin se on arkapaikka kun vertaillaan päin näköä kuinka laiha tai lihava on 🙁 Sä näytät ainakin tosi hyvältä.

  • Onhan tuo synnytys vähän meidän naisten armeija 😉 Aina on jotain puhuttavaa synnyttäneen/raskaanaolleen kanssa!Tuo arvostelu on kyllä kökköä!

 2. Itse en ole painoa stressannut, varmaankin koska kiloja ei ole mielestäni tullut liikaa (nyt rv 36). Hullua on mun mielestä se, että ihmiset kysyvät suoraan, kuinka paljon painoa on kertynyt. Eihän normaalistikaan udella ihmisiltä kiloista (minä ainakaan) joten miksi raskaana olevien paino pitäisi olla yleistä tietoa?! Ärsyttävää ja loukkaavaa.

  • Joo se on kyllä kummallista, että raskaanaolevien painoa saa kommentoida ihan miten haluaa 😀

 3. Lohduttavaa kuulla miten kilot sinulla tippuneet. Itse olen RV 32 ja painoa tullut nyt 13kg ( en ole koskaan ollut näin painava!), lähtötilanne normaalipaino BMI 23. Olen ollut tosi liikunnallinen ennen raskautta ja tuonne raskauden 6,5kk saakka, juoksua, kuntosalia yms. En ole mielestäni kiloja syönyt ja lähinnä tuntuu kertyneen aikalailla mahaan 😀 Taidan olla siis myös nesteenkerääjä. Ei pitäisi stressata nyt painosta, vaikka välillä ahdistaakin.. Onneksi laskettuun aikaan enää muutama viikko.

  • Joo ole huoleti! Kyllä ne siitä lähtee jos sulla on perusasiat kunnossa 🙂 Nauti nyt siitä omasta ajasta ja siitä, että saat syödä ja liikkua kun siltä tuntuu<3

 4. Joo, ihan naurettavaa hommaa vertailla kiloja. Mutta tunnistan kyllä itseni tuosta, miten luulit ennen raskautta painon olevan hallittavissa tervein keinoin.. 😀 Itselle tuli n. 14kg jotka kyllä ovat tippuneet mukavasti tässä 3kk:n sisällä synnytyksestä. Mutta ei auta vertailu, kaverille tuli 22kg ja lähti hujauksessa, paljon vikkelämmin kuin omat kiloni!
  Ps. Ihana kun säkin kannat! Oon yrittänyt kavereille toitottaa, ettei se oo enää vaan hippitouhua, toivottavasti näkevät sun postauksenkin! Kuvassa näyttää niinkuin pikkuisen jalat olisivat liinan sisällä, ne kandee pujottaa liinan alta ulos heilumaan 🙂

  • Joo ei niitä voi vertailla mitenkään! Siis olin itse ihan samaa mieltä kantoliinasta, ennenkuin totesin sen käytännöllisyyden ja nyt pidän sitä jopa ihan coolina vaihtoehtona, tuo musta etenkin on minusta todella ok päällä ja oikeasti kuin kumisaappaat – ikinä se ei näytä hyvältä, mutta kun on kerran päälleen vetänyt tajuaa sen tarpeellisuuden 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta