Kuusi vinkkiä vastasyntyneen vatsavaivoista selviämiseen.

Ensimmäiset kaksi viikkoa vauvan kanssa menivät ainakin meillä ihmetellessä, kuinka helppoa vauvan kanssa voikaan olla. Vauva nukkui paljon ja heräsi oikeastaan vain syömään ja jatkoi taas uniaan. Vastasyntynyt vauva voikin nukkua jopa 20 tuntia ja tämä on ihan normaalia sen ikäiselle vauvalle. Siinä me tuuleteltin miten helppo vauva meillä on.

vauvan vatsavaivat

Kahden viikon jälkeen illuusio helposta vauvasta romuttui ja olin muutaman viikon lähes hulluksitulon partaalla vauvan vatsanväänteiden kanssa. Nyt on kantti kasvanut  ja samoin keinot vauva-arjen helpottamiseksi karttuneet, joten halusin jakaa nämä vinkit myös teille, josko jollekin olisi näistä apua.

vauvanvatsavaivat2

 1. Liikunta vauvan kanssa. Kävele vauva olkapäällä – ne rauhoittuvat yleensä siihen. Itse olen alkanut tanssia vauvan kanssa, eli kun meillä on paha päivä, laitan popit soimaan ja jorailen vauva sylissä. Ennemmin kuin huomaankaan, minulla on nukkuva vauva olkapäällä.
 2. Jumppapallo on ehdoton hankinta jokaiseen vauvatalouteen. Sain vinkin ystävältäni ja ostin pikimmiten jumppapallon meille kotiin. Nimittäin kun jalat väsyy, saa hytkyvän liikkeen aikaiseksi aika vaivattomasti pallon päällä pomputellen. Nykyään nukutan Emilin aika usein pallon päällä hytkytellen.
 3. Probiootit; ostin luontaistuotekaupasta Biolatte L probiootteja, jotka toivat ainakin meidän vauvan masulle helpotusta. Sekoitin aamulla Biolatet maitoon ja annoin pullosta, jolloin suurin osa päätyi vatsaan.
 4. Cuplaton. tipat. Nämä eivät sovi kaikille, mutta meillä ovat auttaneet. Laitoin samaan pulloon tipat probioottien kanssa ja aika pian helpottui vatsan väänteet. Mikään kaiken kivun poistajahan tämä combo ei ole, mutta tuo pientä apua kuitenkin.
 5. Vauvahieronta ja pierujumppa ovat olleet meillä kova sana. Olemme jumpanneet varmaan kymmeniä tunteja, mutta vauva rakastaa jumppailua ja hieronta todella helpottaa masuvaivoja. Näitä kannattaa googletella, ohjeita löytyy paljon!
 6. Tieto siitä, että kaikki on ohimenevää. Meillä on ainakin vauvan vaivat ovat pikkuhiljaa helpottaneet ja myös hermot kasvaneet. Etenkin nyt kun on ensimmäistä kertaa äiti, sitä on ollut  superherkkä itkulle.

Vatsavaivat vaativat hermoja ja kärsivällisyyttä vanhemmilta, mutta kukaan vanhempi niihin ei ole kuollut. Tiedän tasan tarkkaa mitä se on kun seinät meinaa kaatua päälle ja meillä on kuitenkin hyvin helppo vauva.. Aina voi lohduttautua sillä, että nämä masuvaivat on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Olisi kiva kuulla teidän kokemuksia aiheesta! 🙂

vauvanvatsavaivat3

emmakaisa

21 vastausta artikkeliin “Kuusi vinkkiä vastasyntyneen vatsavaivoista selviämiseen.”

 1. Meillä oli sama homma, tosin tuli myöhemmin myös ripuloinnit ja allergiaepäilyt ym lääkehoidot. Mutta alussa luulen että itki ”perusmasuvaivoja” , meillä ei auttanut muu kuin aika ja vyöhyketerapeutti, kävi n.10krt mutta oli jokaisen euron arvoista kun vauvalla helpottu olo aina n. Viikoksi kerrallaan. Ajattelin itse ensin mitähän hälynpölyä mutta suosittelen.

  • Oivoi! Toivotaan, että meillä selvittäis ilman noit allergiajuttuja… Me ollaan joskus mietitty sitä vyöhyketerapiaa, mutta ei vielä olla siihen tukeuduttu, hommat on helpottuneet onneksi vielä kotikonstein 🙂

 2. Moi Emma!

  En tiedä muistatko mua Hamina/sirkusjutuista. Kiva seurailla sun matkaa. Mun minimimmi täyttää kohta vuoden, mut muistan hyvinkin noi vatsavaiva ajat, vaikka koen että aika helpolla mä siinä pääsin. Ehkä ne vauvat jotenkin ymmärtää, että äiti tarvitsee sen kaks helppoa viikkoa toipuakseen (mä olin ainakin sekasin kun seinäkello synnytyksen jälkeen 😀 ) ja sen jälkeen voi alkaa riehua.

  Me kanssa tanssittiin ja jumpattiin paljon, ja sit ne vatsakivut hävisikin siinä kolmen kuukauden jälkeen melkein. On mielenkiintoista seurata jonkun muun vähän erilaista vauva-arkea ja mun mielestä on rikkaus, että meitä äitejä on erilaisia.

  Yhdestä asiasta mistä sä oot puhunu, oon mäkin aika varma. Lapsi voi hyvin, jos äiti voi hyvin. Itseään ei pidä unohtaa, vaikka se vauva elämää muuttaakin. Jään seurailemaan sua tänne ruudun taakse.

  Sun blogi on kyllä mielenkiintoinen ja kiva!

  • No kyllähän mie muistan 🙂 Voi teilläkin pikkuinen, kiva kuulla vanhoista sirkusihmisistä ja kaikkea ihanaa teidän arkeen <3

 3. Mä elin ne ensimmäiset viikot ihan usvassa.Meille synty kaksi pientä koliikkivauvaa.Siinä me uudet vanhemmat ihmeissämme kantelimme kahta masuvaivasta ja huutavaa kääröä😞 apu löytyi masuhieronnasta.Sitä tehtiin pari kolme kertaa pvssä ja pelättiin jo iltoja millasia niistä tulisi.hullua mutta kun se maaginen kolme kk tuli täyteen loppui huudot kun seinään😊 alku kk väsymys vaan jatkui äidillä todella pitkään mutta tässä sitä ollaan puolitoistavuotiaiden prinsessojen ylpeä äiti. Vaikka välillä tuntuu ettei jaksaisi tätä rumbaa mutta toinen tulee silittää poskea ja toinen huutaa äiti niin tajuaa että kyllä mä oon maailman onnekkain kun mulla on noi kaksi ja heillä aina toisensa 💕

  • Huh! Aikamoinen rumba teillä ollut, mutta olet kyllä superihminen kun siitä selvisi<3 Voit taputtaa todella itseäsi olkapäälle, yhdenkin kanssa (ilman koliikkia) on rankkaa välillä niin sinulla on ollut tuplaten hommaa…

 4. Meillä vauva huusi aina jos aamulla oli antanut D-vitamiinin. Pari kertaa kokeilin. Valvoin koko yön. Palattiin tippoihin vasta 3kk iässä todella hiljalleen. Ja varsa kesti ne ihan eri tavalla. Tiedän ettemme ole ainoita joille nuo tipat aiheuttaneet kivut ja huuodon. Joten suosittelen.

  • Meillä ei oo poika saanut myöskään tippoja kohta kahteen kuukauteen 😀 Katsotaan tuossa just parin viikon päästä taas!

 5. Heippa. Täällä yks vakkari blogin lukija joka on niin tykästynyt blogiisi. Täällä vielä tutustutaan 10 päivää sitten syntyneeseen tyttöön ja on kiva lukea sun tuoreita kokemuksia vauva-arjesta. Täytyy itekin laittaa nämä vinkit korvan taakse jos vatsavaivat alkavat täälläkin kiusata. Mitä D-vitamiinia käytät Emilillä? Meillähän on kohta tippojen aloitus edessä ja mietinkin mikä olisi hyvä vaihtoehto jotta välttyisi vatsavaivoilta. Neuvolastahan saatiin rela-tipat, ehkä niitä sitten kokeillaan ekana😊 Hyvää kesän jatkoa teidän perheelle!

  • Moi Hanna 🙂 Mä itseasiassa lopetin d-tipat yhtä nopeasti kuin aloitettiinkin. Neuvolasta saatiin jotain ihan perustippoja ja itse ostettiin jekovit- tippoja, mutta kummatkaan eivät sopineet. Nyt sitten kokeilen kun 3kk tulee täyteen uudestaan, josko tipat toimisivat. En ole jaksanut asiasta stressailla kun poika kuitenkin saa myös korviketta, missä on lisättyä d- vitamiinia 🙂 Zemppiä vauva-arkeen <3

  • Suosittelen luontaistuote kaupasta ostamaan Bioteekin Super D tippoja. Ainoa D-vitamiinitipat joista en ole kuullut mitään huonoa. Yksi tippa riittää. Meillä poika käyttänyt niitä 2 viikkoisesta asti!

  • Oon kuullut näistä paljon hyvää, kokeilen nyt noita apteekin omia taas, mutta vaihdan näihin jos ne vieläkään ei toimi.

 6. Mä oon antanut tippoja, joita tarvii antaa vain yksi kerrallaan. Nevolasta saatuja olisi pitänyt antaa 5 tippaa kerrallaan. Aika iso määrä öljyä pieneen vatsaan.

  • Luontaistuotekaupasta kuulemma sais? Onko teillä toiminut?

  • Meillä on niitä siedetty ihan hyvin. Tosin minä homespää en muista todellakaan antaa joka päivä, että usein olen sitten antanut kuitenkin useamman tipan päivässä, kun on jäänyt monta päivää välistä. Mä oon tilannut nuo iherbistä, mutta samoja saa varmasti luontaistuoteliikkeestä. Nuo on kookosöljyyn tehty.

 7. Moikka,

  Meillä on melko saman ikäiset pojat, ja onkin ollut mielenkiintoista seurata teidän taivalta 🙂

  Meillä auttoi vyöhyketerapia, hytkyttely ja tietyistä ruoka-aineista (maito pahimpana) luopuminen hetkeksi. D-vitamiinitippoja en edes kokeillut, syön niitä itse joten vauva saa imetyksen kautta tarvitsemansa määrän. Näin ainakin uskon. 🙂

  Mukavaa kesää ja voimia vauva-arkeen!

  • Moikka Anniina, kiva kuulla 🙂 Sen verran noista d-tipoista, että d on ainoa vitamiini, mitä vauva ei saa äidin maidosta, siksi sitä pitää antaa erikseen. Joten kannattaa kyllä aloittaa se heti kun vauvan masu vaan kestää! Mukavaa kesää sinullekin <3

 8. Tiedoksi, että D-vitamiini ei imeydy rintamaidosta 🙂 Sen takia se on ainut vitamiinilisä, jota vauvalle pitäisi lisänä antaa, kalsiumin imeytymisen yms kannalta!
  Edellämainittujen vinkkien lisäksi meillä vauvan rauhoittamiseen on tepsinyt hurjasti esim pilleripurkin ravistelu ja white noise (youtube)! Ääntä saa olla reilusti 😉

  • Juu näin juuri. Onneksi korvikkeessa on lisättyä d-vitamiinia, niin poika on siitä hieman päivittäin saanut ja aurinkoa on otettu pikkuannoksia kun se on paistanut. Nyt ensiviikolla otetaan taas d:t käyttöön 🙂 Toi white noise on kyllä hyvä, ollaan paljon niitä käytetty kun on ollut pahoja päiviä. Samoin virtaava vesi toimii!

 9. Meillä vauva ja vavvan masu rauhoittuu myös kylvyssä ja suihkussa… Mut kummassakaan ei voi pitkään tietty asua neljäviikkoisen kanssa. 🙂

  • Voi suihku on kyllä vauvasta täälläkin se paras paikka, mutta tosiaan kauaa ei siellä voi lillua 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta