Olenko naivi kun annan rokottaa lastani?

IMG_5502

Nykyään tuntuu, että me ihmiset alamme olla hieman hysteerisiä kaikesta lapsiin liittyvästä. Asioita yli- analysoidaan ja pienistäkin asioista nousee iso meteli herkästi. Viimeiseen vuoteen on mahtunut lapsilisä, päiväkoti, imetys ja nyt rokotusasiaa. Oikeastaan kaikki muu on liittynyt hallitukseen, paitsi tuo imetys.. Kai siitäkin jonkun jutun saisi, että lapsilisä pois kaikilta jotka ei imetä lapsiaan yhden vuoden ikään?

Tämä rokotuskeskustelu on noussut pinnalle nyt parin päivän aikana. Hanna Sumari kirjoitti asiasta blogissaan ja HS uutisoi viikonloppuna suomalaisten kasvavasta rokotekielteisyydestä. Meidän perhettä tämä asia koskettaa erityisesti, sillä painimme juurikin rotarokotteen Emilille aiheuttamien vatsavaivojen kanssa. Taisi tästä joku poliitikko väläyttää juurikin noita lapsilisä-mielipiteitään..

Pitääkö tästä rokote-asiastakin olla jotain mieltä? Olinko naivi kun suvereenisti hyväksyin kaikki rokotteet annettavaksi?

IMG_5496

Jo pelkästään se, että olen sairaanhoitaja kertoo minun linjauksestani jotakin. En usko lääkkeiden takana olevan minkään maailman salaliittoja, vaikka on täysin selvää ettei kaikki lääkkeet sovi kaikille. Olen oikeastaan itse vältellyt kaikkia ylimääräisiä rokotteita, mutta vanhemmiten todennut esimerkiksi influenssarokotteen tarpeellisuuden – se tauti on jo meidänkin ikäisillä rankka. Suurimpana syynä kuitenkin on ollut se, että en halua jakaa sitä iloa jos sairastun ympärilläni oleville ihmisille – se saattaisi tarttua ihmiseen joka ei sitä tautia jaksakaan enää sairastaa.

Kukaan äiti ei varmasti rokota lastaan mielellään, mutta olen sitä mieltä, että ei niitä rokotuksia turhaan anneta. On totta, että rotaan tai edes keuhkokuumeeseen sairastuminen on hyvin epätodennäköistä, en kuitenkaan halua kokeilla kepillä jäätä ja todeta siinä vaiheessa kun lapsi on sairas, että olisinpa ottanut. Uskon ehkä sinisilmäisesti siihen, ettei nämä nykyajan huippuunsa tutkitut lääkkeet voi olla täysin pahoja ja rokottamalla lapseni voin edes hieman suojella häntä.

Ymmärrän kuitenkin omalla tavallani myös rokotekielteisyyttä. Paljon on uutisoitu esimerkiksi sikainfluenssarokotteen aiheuttamista haitoista ja varmasti näissä (etenkin vanhassa rotassa) on tullut kehitystä nykypäivään. Tällä hetkellä tuntuu täysin turhalta, että vauvani itkee kaarella vatsaansa kun mistään rotasta ei ole tietoakaan ja kyllä myös minä mietin viimeisen annoksen tarpeellisuutta. Nämä muutaman päivän vatsavaivat ovat kuitenkin oikean taudin rinnalla todella pieni vaiva.

Jos lapseni haluaa aikuisena kieltäytyä erilaisista rokotuksista, on se hänen oma valintansa silloin. Nyt kuitenkin koen, että en halua riskeerata hänen, enkä muiden terveyttä kulkemalla omia polkujani rokotteiden kanssa. Voihan se olla, että jonain päivänä nämäkin todistetaan täysin turhaksi, mutta niin kauan kun on olemassa rokote-ohjelma, aion uskoa naivisti siihen, että se on tarkoitettu vain meidän parhaaksemme.

Mitäs linjalla siellä ollaan rokote- asioissa?

IMG_5495 IMG_5490

emmakaisa

34 vastausta artikkeliin “Olenko naivi kun annan rokottaa lastani?”

 1. Niin samoilla linjoilla. En halua vaarantaa omaa enkä muiden lapsia olemalla rokottamatta. Huomenna olisi taas rokotteita tiedossa tännekin.. Tsemppiä Emilille ja vanhemmille!!

 2. Olen samoilla linjoilla kanssasi, myöskin olen sairaanhoitaja. Meillä esimerkiksi vain ensimmäinen rotarokote aiheutti joitakin vatsanväänteitä, joka esikoisella oli oikeastaan hyväkin asia kun hän kärsi ummetuksesta (tai laiskasta suolesta puhutaan vauvalla). Toisella lapsella taisi myös olla ensimmäisestä rota-rokotteesta päivän kestävä mahakipu. Kuitenkin pieniä vatsataudista kärsiviä vauvoja hoitaneena en ikinä haluaisi omalle lapselle sitä kärsimystä, koska vatsataudit noin pienen vie sairaalahoitoon. Mielummin otan rokotteet. Nyt vasta myöhemmin, kuopuksen ollessa 2-vuotias on hänelle ilmaantunut kananmuna-allergia. Onneksi seuraaviin rokotuksiin on vielä pari vuotta aikaa, mutta mietityttää silti uskaltaako ottaa sellaista rokotetta, joka sisältää kananmunaa. Tosin siskoni on myös ollut lapsena kananmuna-allerginen ja sietänyt ongelmitta rokotukset! MPR-rokote oli ainut, joka nosti kuumeen molemmille lapsilleni. Ja sekin meni parissa päivässä ohi.

  Itse olen aika huolissani ollut tuberkuloositapausten lisääntymisestä. Nykyäänhän ei enää rokoteta lapsia sitä vastaan ja kuitenkin maahanmuutto ja pakolaisten lisääntyminen yhteiskunnassa on lisännyt riskiä sairastua tuberkuloosiin. Vaikka tauti loppujen lopuksi tarttuu heikosti, mutta jos siihen sairastuu niin se on todella vaikea hoitaa ja vaatii pitkän lääkehoidon ja alussa jopa eristyksen.

  Mutta kuitenkaan ei ketään voi kiristämällä pakottaa rokotuksiin.

  • Joo mun mielestä se, että tästäkin asiasta pitää tehdä jo politiikan tasolla numero on ihan naurettavaa. Toki ymmärrän, että yritetään kannustaa kaikkia ottamaan rokote, mutta kiristämällä siitä varmasti kaikkien karvat pystyyn.
   Kai nuo nykyään on aika munattomia nuo rokotukset.. Ainakin kausi- rokotukset minusta on muuttuneet sellaisiksi, jos en nyt ihan väärin muista.

 3. Mä oon viime päivinä miettinyt aivan samaa! Itse arvoin pitkään tuon pneumokokkirokotteen kanssa koska olen aina vähän epäileväinen kaiken ”uuden” suhteen, vaikka onhan tuo pneumokokkirokote ollut ohjelmassa mukana jo vuodesta 2010. Lopulta päätin antaa sen, koska ajattelin että jos sillä merkittäviä haittoja olisi, ne olisivat ehtineet tulla jo ilmi. Nyt jälkeenpäin olen vähän miettinyt että oliko se aivan turha rokote ja olisiko pitänyt jättää antamatta.

  Influenssarokote on toinen, jonka saatan jättää antamatta, jotenkin se tuntuu mielestäni turhalta koska en oikeastaan tiedä montaakaan ihmistä jolla olisi kyseinen rokote tai joka olisi sen sairastanut, varsinkaan pahana.

  Toinen mikä minua epäilyttää on tuo kohdunkaulansyövän vastainen rokote, mutta onneksi siihen on monta vuotta aikaa ennekuin se olisi tarkoitus antaa, ettei sitä tarvitse vielä miettiä.

  Eli kyllä mun mielestä kaikki pitkiä aikoja ohjelmassa olleet rokotteet ovat hyödyllisiä, mutta uudemmat epäilyttävät.

  Minun puolestani saavat ottaa lapsilisät pois ihan rauhassa. Aloitteessa kuitenkin esitettiin myös että jos lapsi kuolee tai sairastuu rokottamatta jättämisestä vanhempi voidaan tuomita, mutta silloin jos lapsi kuolee tai sairastuu rokotteesta niin eipä siitä kukaan joudu vastuuseen ja ei voida todistaa että johtui rokotteesta. -____-

  • Mulla taas yksi ystävä on sairastanut influenssan ja hän meni ihan sairaalakuntoon kun oli niin sairas. Siksi päätin, että en kyllä jätä sitä enää ottamatta, myös vauvalle sen haluan, sillä vuosi vuodelta nuo influenssat muuttuvat vain pahemmiksi. Kyllähän noissa uusissa lääkkeissä on aina ne omat juttunsa ja toiset on herkempiä toisille lääke-aineille kuin toiset.
   Joo toi lapsilisähomma oli minusta ihan naurettava, ymmärrän ajatuksen sen takana, mutta minusta silti kiristämisellä ei saada mitään aikaiseksi.

  • Riskiryhmille ja lapsille ainakin aivan ehdoton! Itselläni astma, otin rokotteen liian myöhään -> sairastuin ja jouduin sairaalakuntoon…

  • Juurikin yksi rokottamaton voi sitten sairastuttaa riskiryhmään kuulumattoman.

 4. Samaa mieltä, on paljon pienempi paha rokottaa kun sitten saada se itse tauti ja tartuttaa vielä muita! Mä ainakin pelkäisin ja olisin varovainen vauvan kanssa liikkuessa, jos en rokottaisi. Nykyään vielä matkustellaan niin paljon niin poid Suomesta kuin Suomeenkin, joten en olisi yhtään varma ettei tauteja liikkuisi. Ja niin, lapsiin liittyen saa asiasta kuin asiasta väännettyä kauhean haloon! :O

  • Jep juuri näin ja mitä enemmän ihmisten matkustelu lisääntyy, sitä enemmän myös sairaudet!

 5. Jos joskus lapsia tulee, niin kyllä rokotteet heille antaisin laittaa. Olen itse farmaseutti ammatiltani ja tiedän kans, että mitään salaliittoja yms. hirveän kummoisia juttuja ei ole olemassa 😀 Toki lääketeollisuus on bisnestä , mutta salaliittoja varsinkaan rokotuksiin liittyen ei kyllä ole. Ne on monen vuosikymmenen tulos. Poikkeuksena sikainfluenssarokote, mutta narkolepsiakin puhkesi vain heillä keillä siihen oli synnynnäinen geenimutaatio. Ja olisi voinut puhjeta seuraavan influenssan aikana tai sitten vasta myöhemmin ja ehkä joillakin ei koskaan. Rokotteen adjuvantti vain laukaisi sen. Harmi juttu todellakin!! Ja tollaiset pitäis estää.. Mutta jos mietitään järjellä niin kuinka moni kamala, tappava tauti on saatu rokotteilla pois ja jos nyt ihmiset alkaa jättää laittamatta niitä niin… 🙁

  • Alleviivaan koko tekstisi. Niinkuin sanoin itsekin, että aina on joku jolle lääke ei sovi, mutta se ei tarkoita sitä että lääke on automaattisesti paha.

 6. Rokotteilla on saatu poistettua tai ainakin vähennettyä minimiin (esim. suomessa muutamia sairastuneita/vuosi) vuosikymmenten systemaattisella työllä tältä pallolta. Jos meidän sukupolvi ottaa nyt trendiksi että ei rokoteta, ne palaa rytinällä takaisin jossain vaiheessa ja kaikki työ on ollut turhaa…. Musta on jopa järkyttävää ajatella, miten jotkut luulee olevansa kuolemattomia ja kaiken yläpuolella: ”ei meidän perheeseen tule tautia x eikä y” Naurattaako sitten jos tulee. Ja jos tauti tarttuu vaikka heikon immuunipuolustuksen omaavaan naapurin lapseen ja lapsi kuolee…… Tai jos naapuri ei rokota ja oma lapsi kuolee kun naapuri tartuttaa.

  Rokotteissa on haittoja mutta jos ajatellaan isossa mittakaavassa niin se että yksi miljoonasta rokotetusta sairastuu ja ehkä jopa kuolee on kuitenkin parempi kuin että miljoona sairastuu ja 500,000 kuolee. Vaikka ymmärrän toki että jos oma lapsi on se yksi miljoonasta niin asiaa on vaikea nähdä isossa skaalassa ja varmasti joku big pharma salaliitto tuntuu ainoalta järkevältä perusteelta. Ihmettelen vain miksi tällainen näkemys leviää myös niiden joukossa jotka eivät ole kokeneet rokotteista vakavia haittavaikutuksia.

  • Juurikin näin.. Toki aina löytyy näitä ketkä kyseenalaistaa kaiken, vaikka itselle ei olisi mitään sattunutkaan. Ymmärrän jos allergiat estää rokottamisen ja osaltaan ymmärrän, että vanha rota on ollut riski sen suolentukkeumariskin vuoksi ja siitä on kieltäydytty, mutta nythän sekin on muutettu sopivammaksi.

 7. Samoilla linjoilla täällä rokotusten suhteen. Jossain vaiheessa mietin että jätänkö pojan rokottamatta kun erehdyin johonkin palstalle missä kilpaa peloteltiin rokotteilla ja että lapsi tulee kärsiin loppu elämänsä ajan sivuvaikutuksista…

  Mutta kyselin neuvolasta kaikki mahdolliset niistä ja luin tietoa ja päätin että otetaan kaikki. Mielummin ne pienet sivuvaikutukset esim. rotarokotteesta kuin kyseinen tauti 🙂

  • Kyllähän itsensä saa ihan hysteeriseksi jos tuolla käy lukemassa kaikki keskustelut.. Mutta yleensä kun näihin keskusteluihin osallistuu vain ne, joilla on näistä rokotteista ollut haittaa.

 8. Jos olette tyttölasten äitejä, niin antakaa ihmeessä lapselle papilloomarokote vaikka tuntuukin oudolta rokottaa lasta koskien seksitautia. Rokotteen arvo voi olla teille joskus korvaamaton!
  Itse sain tietää vasta nelikymppisenä että minulta löytyi hpv-viruksen dna papaseulonnasssa. En ole koskaan sairastanut mitään seksitautia enkä myöskään oireillut. Virus on kuitenkin tullut minulle joltain oireettomalta kumppaniltani todennäköisesti pitkässä parisuhteessa. Tämä tarkoittaa kolmea asiaa: 1) minulla on korkea riski sairastua kohdunkaulan syöpään. Yhdet solumuutokset, onneksi hyvänlaatuiset on jo poistettu.. 2) en tullut raskaaksi vaikka kävin läpi useat inseminaatiot, keinohedelmöityksen ja mikrohedelmöityksen 3) vanhemmistani ei tule mummuja eikä pappoja

  • Aika dramaattista tekstiä Tuikulla. Eikös tuo hpv tule jossain vaiheessa suurimmalle osalle aikuisväestöstä. Myös minulla se on näkynyt aina välillä papatesteissä, vaikka olen elellyt pitkissä parisuhteissa ja niiden välissä pitkiä aikoja kokonaan ilman seksikumppania. Raskaaksi tuloa hpv ei ole estänyt edes vanhemmalla iällä. Vaikka hpv kasvattaa riskiä sairastua kohdunkaulan syöpään, asiasta tietoisena voi seurata kehitystä, jotta hoitoon pääsee varhaisessa vaiheessa, jos riski realisoituu. Jos minulla olisi tyttö, en suosittelisi hänelle ainakaan tuota nykyistä hpv-rokotetta. Rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet sen sijaan ovat ihan ehdottomia. Joka ei niitä lapselleen suo, ei ole ainoastaan naiivi vaan ei ymmärrä asiakokonaisuutta lainkaan.

  • Minä olen saanut vajaa 10 vuotta sitten papilloomavirusrokotteen, , kallishan se oli mutta vanhemmat sen kustansi. Myös siskoni sai sen kun sen ilmeisesti nyt halukkaat saavat jo miltei automaationa!
   Ihan terve ja perheellinen nuoren naisen alku olen, joten minulta ei ainakaan tule negatiivista palautetta siitä.

  • Mua ei ole rokotettu, mutta olen kyllä välttynyt tältä ko. virukselta. Onneksi poikalapsen kanssa tämä ei ole ajankohtaista.

  • HPV-infektio tarttuu seksin välityksellä, eli jos tartunnan saaja on nainen/tyttö, virus on tarttunut mieheltä/pojalta. Toisin sanoen myös miehillä on HPV-infektioita. Rokottamalla myös pojat estetään siis viruksen leviämistä eli poikien rokotus suojaa välillisesti tyttöjä.

   Myös rokotetut pojat hyötyvät suoraan itse HPV-rokotuksesta sillä HPV aiheuttaa miehille (ja naisille) mm. suun, nielun, peräaukon ja peniksen syöpää. Näistä syövistä minkään ennuste ei ole parhaimmasta päästä.

  • Aa, mä en oo ollut terveystiedon tunnilla kuulolla 😀 Kai näistä jossain sitten puhutaan kun on sen aika, mutta kiitos tiedosta 🙂

  • Mä en osaa ottaa tähän hpv- asiaan kantaa. Eikös sitä melkein nykyään suositella kaikille tytöille jossain vaiheessa otettavaksi?

  • Kiitos kun jaoit tällaisenkin kokemuksen, todella harmillista, että tämä sattui kohdallesi! Kaikkea hyvää kuitenkin elmääsi<3

 9. Meille syntyi 2010 ihana pieni poikavauva joka nukkui itkemättä ekat pari kk:ta. Rotarokote aloitti mahavaivat jotka kestivät lopulta tuonne 7 kk ikään saakka. Se oli elämäni raskainta aikaa. Esikoinen oli alle 2 v vanhempi ja pikkuveli huusi sylissä kaikki päivät aamusta iltaan 5 kk:n ajan. Muistaakseni niitä rotarokotteita annettiin silloin kolmessa erässä. Toisen erän kohdalla olin jo varma, että tämä johtuu siitä rokotteesta. Hyvä, että on rokotteita, mutta en muistele lämmöllä tuota aikaa ollenkaan! Tsemppiä teille jos Emilillä on samaa vaivaa. Onneksi se silti menee aikanaan ohi!

  • Oivoi! Onneksi kaikki on ohimenevää. Nyt kyllä väsyttää kun taas joutuu päivät poikaa kantelemaan. Kuitenkin hän on nukkunut yöt viime yötä lukuunottamatta kuin ennenkin, päivisin on hieman itkuisempi. Eiköhän hänellä toivottavasti nuo oireet mene ohi 🙂

 10. Täällän kans rokotteiden puolella. Yksi ystäväperhe on rokotteiden totaalikieltäytyjä ( suon sen heille, jokaisella oikeus omaan päätökseen) MUTTA! Välillä ihan käsittämätöntä kun lapsille ei haeta antibiootteja niitä määrätessä ja perheen isäkin sairasti keuhkokuumeen koska ei syönyt itselleen määrättyjä lääkkeitä 🙁 Nykyään hakevat lääkkeet apteekista mutta eivät syö niitä koska neuvolasta oli otettu yhteyttä sosiaalitoimistoon..Eivät ne virukset katoa pakurikääpäteellä ja sammaleella. Itse sairastin vakavan sydänlihastulehduksen v 2013, ja mut pelasti uusi vahva lääke! <3 Mutta asiaaan, ei tollanen laki-aloite voi mennä läpi. sehän sotii täysin ihmisen itsemäärämisoikeutta vastaa. Mukavaa viikonloppua!

  • Apua no tuo jo aika radikaalia toimintaa ja minusta todella huolestuttavaa jos lapsille ei anneta mitään lääkkeitä! Kaikilla on oikeus mielipiteisiin, mutta ei hengellä saa leikkiä! Mukavaa viikonloppua sinullekin 🙂

 11. Hyvä kirjoitus! Kammoan vähän ihmisiä, jotka uskovat kaiken maailman salaliittoteorioihin. Tietysti kannattaa pitää silmät auki ja ottaa asioista selvää, mutta joo, ehkä mäkin oon vähän naiivi kun haluan uskoa, että vaikka lääketiede onkin osin bisnestä, silti aika monen tahon ja mutkan kautta rokotteet menee ennen kuin niitä aletaan lapsiin pistämään.

  Sikainfluenssa-episodi oli juttu sinäänsä, kai jokin yleisluontoinen paniikki pääsi iskemään kaikkiin…

  T: Kiti
  http://www.lily.fi/blogit/katso-tarkemmin/nain-kestat-kesakilot

  • Joo ja ihan kauheitahan ne pahimmat narkolepsiatapaukset olikin, mutta ei se silti tarkoita, että koko rokoteteollisuus olisi läpeensä paha. Mikä tässä maailmassa ei enää olisi bisnestä jos tarkasti aletaan miettiä:D

 12. Hpv-rokotteesta; se kuuluu rokotusohjelmaan, tarjotaan automaattisesti kaikille 6lk oleville tytöille. Toistaiseksi ei vielä pojille rokotusta suositella, vähäisen tutkimusnäytön vuoksi. Ei olla vielä täysin varmoja suojaako myös poikia hpv-infektion aiheuttamilta syöviltä. Tutkimusnäyttöä edelleen puutuu myös siitä, onko hpv-infektio myös osa muiden syöpien (em. Kivessyöpä,keuhkosyöpä ym.) Aiheuttaja. Mutta hpv-rokotusta kannatan. On pitkään ollut kehitteillä ja turvallinen rokote. Rokotukset ovat osa nykylääketiedettä,niillä pyritään ehkäisemään jo niitä tauteja,joihin muuten sairastuessaan joutuisi syömään lääkekuureja ja ehkä joutuisi sairaalahoitoon tai pahempaa… toki on ihan fiksua punnita rokotuksen hyöty omassa elämässä,mutta esim. Rokotusohjelmassa olevat rokotteet pitäisi mielestäni jokaisen suomalaisen lapsen saada. Minusta on järkyttävää että jotkut jättävät jäykkäkouristusrokotteenkin lapsilta ottamatta. Jäykkäkouristus,minkä voi saada jos astut lilaiseen naulaan tai jos koira puree…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1
Tykkää jutusta