Valvomisen pelko.

Niinkuin olen kertonut, meillä Emil on nukkunut hyvin oikeastaan koko elämänsä. Jo ihan ensiviikoilta hänen ensimmäinen unijaksonsa oli jopa kolme tuntia ja nyt parhaimmillaan jo kymmenen. En edes muista aikaa jolloin hän aamuyöstä valvoskeli, sillä nyt meillä on menty jo varmasti lähemmän kaksi kuukautta kahdella heräämisellä maksimissaan. Voisi luulla, että illalla painan pääni onnellisena tyynyyn miettien, miten ihanaa on kun vauva nukkuu….

IMG_6317

Kun kuuluin imetyksen tuki- facebook- ryhmään luin kauhulla ihmisten kokemuksia näistä vauvan erilaisista ”hulinoista”. Oli tiheänimun kautta ja sitten lopulta nelikuisena ne hulinat alkoi lähes poikkeuksetta ja joillakin jo aikaisemmin – ennemmin tai myöhemmin se valvominen siis on edessä. Tai sitten kukaan, jolla yöt ovat menneet aina hyvin ei vain sitä ääneen uskaltanut sanoa.

Sitten luin korvatulehduksesta, jonka takia yöt meni puoleksi vuodeksi pilalle, toinen valvoi hampaiden takia ja kolmannen vauvaa vaivasi vatsa viimeiseltään se neljännen vauva harjoitteli konttausta ja valvoi sen takia. 

Tiedän, että on turhaa murehtia etukäteen valvottuja öitä, mutta joka ilta kun painan pääni tyynyyn mietin, että onkohan tämä nyt se yö kun aletaan valvoa. Joka kerta kun Emil nukkuu yhden huonomman yön kuin vähään aikaan mietin, että tästä se nyt lähtee – hyvästi yöunet! Silloinkin kun Emil ensimmäistä kertaa nukkui niitä todella pitkiä uniaan valvoin odottaen, että hän kuitenkin herää kohta.

Pitäisi osata vaan nauttia tästä luksuksesta mitä meillä on ollut ja olla murehtimatta turhia. Tavallaan olisi jotenkin lohdullisempaa miettiä, että kyllä tämä tästä helpottuu, kuin pelätä sen pahimman alkamista. Tänään poika itki koko illan hampaiden tuloa ja hieman vatsaansa. Äsken hän nukahti ja huokaisimme, että taitaa olla pitkä yö edessä – se jää nähtäväksi. Aina se valvominen silti pelottaa. Vaikka unettomat yöt tavallaan kuuluu vauva-arkeen, niin ei niitä kenellekään toivoisi.

Haluaisin kuulla kokemuksia, että alkaako se valvominen oikeasti vai voiko onko niitäkin vauvoja, jotka vain nukkuvat oikeasti todella hyvin?

IMG_6323

 

 

emmakaisa

24 vastausta artikkeliin “Valvomisen pelko.”

 1. Mä uskon että on varmasti niitä vauvoja/lapsia jotka nukkuu aina hyvin. Toisille ei vaan erilaiset kehitysvaiheet, hampaiden tulo ym ei vaikuta yöuniin ja toisiin vaikuttaa kaikki. Myös vauvan/lapsen temperamentti ja luonne varmasti liittyy myös asiaan.

  Meillä tyttö nukkui ekat 4kk hyvin, heräsi vaan 1-4krt yössä mutta joskus puolenvuoden tienoilla alkoi jäätävä heräily mikä kesti 11kk vanhaan. Hampaat, korvatulehduskierre ym muut seikat sai pikkuneidin ihan sekaisin. Pahimmillaan herättiin 20krt yössä.
  Nyt ollaan hetki päästy 1-4 herätyksellä mikä tuntuukin nyt aivan järjettömän luksukselta! 😂

  Mutta meidän neidille unille meno ja päikkärit on myös ollut hankalia aina ja nyt vasta kun ensi viikolla tulee vuosi täyteen on meillä opittu nukkuun ihan ok pituiset päiväunet ja nukkumaan menokaan ei ole aina kurkkusuoraa huutoa.

  Mä myös uskon että joskus tää helpottaa ja nykyään en jaksa ees valittaa tilanteesta kun ei se mitään auta. Asiat myös vois olla paljon huonomminkin.

  Ja eiköhän joka perheessä ole ne omat kompastuskivet, toisilla unet, jollain syöminen tai muuta.

  Toivotaan että teidän mies on tälläinen lapsi jolla on hyvät unenlahjat vielä jatkossakin! 💛

  • No joo varmasti sitä osaa arvostaa pidempiä unia ihan eri tavalla jos välissä on tuollainen jakso. Huh, kuulostaa kyllä rankalta! Tähän asti on ainakin ollut niin, että oli kuinka helvetillinen päivä tahansa, niin yöllä kyllä nukutaan.. Että ehkä näin jatkossakin 🙂 Jos me tässä asiassa päästäisiin helpolla 😉 Toivotaan teille nyt rauhallisia öitä <3

 2. Meillä tyttö nukkui pienenä todella hyvin maksimissaan 10h pätkiä heräämättä ollenkaan
  Mutta nyt keväällä noin 7kk ikäisestä on ruvennut heräilemään 1-3 kertaa yössä. Luulen, että eroahdistusta tai jotain varmistelua on, että ollaanhan vielä paikalla 🙊🙈 nyt tyttö on 11,5kk ja heräilee edelleen tuon saman verran. Imetän vielä niin saan aina tissillä rauhoitettua unille niin ei ole tuntunut pahalta nämä herätykset. Meillä on tarkoituksena lopettaa yöimetykset, kun tyttö on reilun vuoden. Jospa se auttaisi meillä öihin 🙂
  En tiedä auttaako ollenkaan, kun sanon, mutta näitä vaiheita tulee ja menee ja itseäni on helpottanut se että otan päivän/yön kerrallaan 🙂 kyllä nämä jossain vaiheessa nukkuu 😁
  Tsemppiä teille! 🙂

  • Olen ainakin kuullut, että yöimetyksen lopetuksella on ollut positiivisia vaikutuksia uneen. Itse olen juuri tuota miettinyt, että mitäs kun tulee se ensimmäinen yö kun poika ei vain syö… Tissi oli niin hyvä keino hänet rauhoittaa takaisin uneen. Nyt kun tuttikaan ei oikein kelpaa, niin on keinot vähissä. Kyllä teidän tyttö vielä rupeaa nukkumaan 🙂

 3. Meillä meni juuri niin, että noin 4 kk:n iässä alkoi aiemmin yönsä hyvin nukkunut vauva heräilemään ja sitä jatkuu edelleen… Nyt vauva on 11 kk vanha ja herätyksiä on yöstä riippuen 4-8 kpl. Imetän vielä ja olen kuullut, että usein imetetyt vauvat ovat niitä, jotka heräilevät helpommin tissille. En ole kuitenkaan halunnut vieroittaa vauvaa yösyötöistä, koska vauva syö niin valikoivasti soseita ja saattaa olla oikeastikin nälkäinen.

  Lohdutukseksi voin kuitenkin sanoa, että ystäväni kaksi lasta ovat molemmat olleet hyväunisia eikä se asia ole muuttunut kuin satunnaisesti esim.hampaidentulon yhteydessä. Ehkä hyväunisten vauvojen vanhemmat eivät niin helposti kirjoittele tukisivustoille. ☺

  P.S. Kiva blogi sinulla ja ihanan rehellisiä kirjoituksia äitiyden kaikista puolista. Onhan tämä nimittäin välillä melkoista touhua! 😀

  • Tuo 4kk tuntuu olevan se maaginen ikä kun unet huononee.. Mä sitä täällä jännitän. Voi kyllä olla, että juurikin tuo imetyksen loppuminen on yksi syy, miksi ei heräile. Toisaalta on pelottavaa kun ei voi enää rauhoitella pikkuista rinnalle vaan sitten kun valvotaan niin valvotaan. Joo on tämä kyllä aikamoista hommaa, onneksi me naiset ollaan superihmisiä ja selvitään kyllä nähtävästi ihan mistä vaan <3

 4. Voi tää on niin tuttu aihe. Meillä on kotona yhdeksänkuinen supernukkuja: Meidän lapsonen on nukkunut 9-12-tuntisia yöunia ilman maitoa ja pääosin ilman heräämisiä jo vajaa nelikuisesta alkaen. Yli 15-minuutin yöitku on koettu vain kerran – viimeyönä. Nyt luonnollisestikin mietin, että ”tästäkö se nyt alkoi”… Tämä pelko on tosiaan ihan typerää. Pitäisi vain osata nauttia yö kerrallaan ja ottaa vastaan se, mitä tulee.

  Mutta vastauksena sulle: kyllä, hyväunisia vauvoja on olemassa kaikkien hampaidenteon, hulinoiden yms. aikanakin. Yritetään siis olla stressaamatta etukäteen ja nauttia hyvistä unista. 🙂

  • Ihanaa kuulla, että on olemassa, vaikkakin nämä taitaa olla vähemmistö 😀 Tämä ei kyllä nuku sitten päivällä juuri yhtään -_-

 5. Ekat 2kk täyskatastrofi nukkumisen kans mut sit helpotti ja alko tulla yks 6-8h pätkä 🙂 ja se ainut yösyöminen jäi sitte pois 6kk. Sitä ennen tosin oli taas muutama yö ku herättii 2h välein hillumaa ja juttelemaa mut kun tajus ite olla reagoimatta mitenkää (ei siis itkeny, siihen ois tottakai reagoinu) ni nukahti iteksee uudestaa ja jäi sitte pois kokonaa. Sit ku oppi nousee seisomaa ni se vähä sekotti pakkaa mut lähinnä nukahtamises. Nyt kohta 1v alkanu öisin itkeskelee pahimmillaa 30min välein (tekee vissii lisää hampait tjs) eli omat yöunet jääny pahimmillaa nollille 😀 töissä ollu tosi pirteä meininki siis… mut siinä uskossa et tääki on vaan väliaikasta niinku kaikki vaiheet tähänki asti. Hetkittäiset takapakit melkeempä kuuluu asiaa 🙂

  • Hui kauhea! Meillä asuu yläkerrassa joku noin teidän vauvan ikäinen kaveri ja hän raivo-itkee useasti yössä, olen usein miettinyt, että hui miten tuo äiti jaksaa (mäkin kyllä valvon hänen kaikki itkunsa :D), teidän bebe vie kyllä pidemmän korren, toivottavasti selviätte kaikki järjissänne ja unet pian paranee 😀 <3

 6. Meillä alusta alkaen herättiin vain muutamia kertoja yössä syömään ja 5-6kk ikäisenä loppuivat heräilyt kokonaan kun iltapuuro tuli ruokalistalle 😊 ärsyttää tuo yleistys, että kaikki vauvat valvottaa! Seuraavat, kylläkin ohimenevät yöhulinat tulivat vasta muutaman vuoden ikäisenä. Itse vähän salailin näitä hyviä yöuniani, jollain oli aina tarve tulla pelottelemaan, että kyllä se vielä helvetiksi muuttuu….

  • Ehkä nää on näitä ”kel onni on se onnen kätkeköön juttuja” 😀

 7. Moikka! Olen seurannut blogiasi siitä asti kun kerroit raskaudestasi blogissa. Mielenkiinnolla luen juttujasi, oma poika täyttää 3kk ensi viikolla, ja meilläkin on Emil :). Yöt on menty vaihtelevasti, nukkumaan yleensä aina 21-22 ja ylös noin klo 7. Välissä 2-4 herätystä. Yleensä ensimmäinen unipätkä on noin 4-5h, eli ihan hyvä. Tiedän tuon tunteen, että valmiiksi miettii miten tuleva yö menee. Ollaan miehen kanssa aina menty heti nukkumaan, kun on saatu poika nukahtamaan. Jotenkin ei halua tinkiä siitä omasta pisimmästä unipätkästä, kun ei tiedä miten loppuyö menee. Ja mies menee yleensä kuudeksi töihin, niin tuo rytmi sopii ihan hyvin. Kyllä tässä toivoisi kokonaista yötä, mutta pitää olla tyytyväinen että näinkin hyvin on mennyt, voisi olla varmaan huonomminkin. Kiitos vielä rehellisistä postauksista! Tsemppiä teille vauvavuoteen 🙂

  • Mä menin silloin kun Emil oli pienempi aina nukkumaan myöskin kun hän meni kymmeneltä nukkumaan. Nyt kun hän ei enää nuku päiväunia on ihan pakko ottaa se oma aika ja työaika illasta kun E nukkuu. Toisaalta en ehkä olisi kasilta ihan valmis unille muutenkaan 😀 tsemmpiä teillekin <3

 8. Neitimme on nukkunut 1-3kk n. 6-7 h yössä. Hyvin aikuinen pärjää sellasilla unilla. Siitä eteenpäin oikeastaan aina 12-14 h yössä! Nyt 1v.3kk 🙂 Meillä siis super super luxusta! Joskus tietysti unissaan saattaa tuttia itkeskellä,mutta senkin oppi n. 7kk itse etsimään 😀

  • Oooh! Voi toivottavasti tämä olisi meidänkin elämää <3

 9. Täällä yksi jo vauvavaiheen ohittanut (lapset 5 ja 8 v) yrittää muistella, miten ne vauvat nukkuikaan aikanaan. Varsinkin kuopus nukkui muistaakseni oikein hyvin, söi kyllä tuossa 4 kk iässä kerran tai kaksi yöllä rintamaitoa, mutta se meni siinä ihan huomaamatta puoliunessa itseltä. Ensimmäisen vauvan kanssa sitä kaikkea turhaan jännitti ja oli vaikea nukahtaa uudelleen, jos niitä yöherätyksiä tuli monta. Ihan aluksi en esikoisen kanssa osannut nukkua imetysten välissäkään oikein, mutta kyllä se siitä lähti sujumaan. Vauvoilla ja pienillä lapsilla muutenkin vaikuttaa sitten monet asia nukkumiseen. Juuri hampaiden tulo ja flunssat on jääneet mieleen, että on kyllä aiheuttaneet rauhattomia öitä. Se on aivan hirveää, jos pienellä on nenä tukossa tai kova yskä ja siksi ei saa nukuttua. Sellaista nyt välttämättä kaikilla tulee vastaan. Mutta nauti nyt vaan, kun vauva nukkuu hyvin ja hyviä unia sinullekin!

  • Niin se varmaan on, että tämän ensimmäisen ja viimeisen kanssa sitä on hieman varpaillaan. Olen itse vielä niin herkkäuninen ihminen, että menetän uneni pelkästä ajatuksesta, että yö voi olla huono 😀

 10. Mun on pakko kommentoida tohon ”yöunet menee paremmiksi kun lopetat yöimettämisen”, mulle on hoettu tota siitä kun tyttö täytti 6kk ja sitä ennen hoettiin että ”alota ne kiinteet, se iltapuuro auttaa uniin”. No varmasti jollain nämä oikeasti auttavat mutta tunsin sillon jo että tämä ei ole nälkää tämä heräily, mutta rinnalle on helpompi nukuttaa.

  Luovuttiin yösyötöistä kolmisen viikkoa sitten ja heräily on edelleen, nyt kuvioihin on myös tullut keskellä yötä valvominen. Viime yönä valvottiin klo. 04-06 välinen aika, aamulla ei naurattanut. 😀

  • Siis mä en usko, että imetyksen loppuminen yksinään vaikuttaa mihinkään. Just vertailtiin kaverin kanssa meidän vauvojen unia ja ei niissä paljon eroa ole vaikka meillä menee korviketta ja hän on omassa huoneessa ja kaverin vauva tissillä suuren osan yöstä vieressä. Kyllä jokainen vauva on yksilö ja se mikä toimii toisella ei toimi sitten taas toisella 🙂 Jaksamista teille <3

 11. Ymmärrän tuon jännityksen. Esikoiseni, pian 2vee, valvoi kaikki yöt ekat 2,5kk, jonka jälkeen itselläni meni kk että iltaisin vatsa kipeänä jännitin että kuinkakohan nyt nukkuu.. ja sitten, joku bloggari joskus aiheesta kirjoitti, että kuinka paljon liikaa tulevia/tuoreita äitejä pelotellaan kaikilla näillä odotappas kun alkaa opettelemaan konttausta/saa hampaita ym, sitten et nuku -jutuilla. Kuuluu kait meidän luterilaiseen kulttuuriin tämä negatiivisesti tsemppaaminen:) eli jaksamista sinne, yritä rentoutua:) terv yksi onnellinen, jonka 1kk vanha pikkumies nukkuu yöllä 5h pätkiä, jihuu!

  • Joo mäkin olen kuullut ties mitä pelotteluja.. Ei nukahda kuin hytkytellen jos nyt hytkyttelee – kyllä muuten nukahtaa, ei nukahda kuin syliin jos siihen opettaa – kyllä muuten nukahtaa. Että ihme tapa meillä on nimenomaan negatiiviseti kannustaa. Mikä on mennyt toisella jollakin tavalla ei päde toisiin. Tämä ollaan parhaan ystäväni kanssa todettu monesti kun molemmilla saman ikäiset vauvat. Toivotaan, että teillä unet pysyy hyvinä <3

 12. Moikka Emma! Ihailen kovasti tyyliäsi äitinä ja itsekin näin lasketun ajan kynnyksellä olen alkanut pohtimaan ulkonäön hoitamista vauva-arjessa. Itselläni pieni meikki tekee paljon fressimmän olon (niin fyysisesti kuin henkisestikin). Kuinka itse saat ajan riittämään, missä välissä käyt suihkussa ja meikkaat päivittäin? Kuinka saat nämä sovitettua vauva-arkeen?

  • Voi kiitos Sini <3 Onhan se välillä hieman haasteellista huolehtia omasta habituksesta, itseasiassa mulla on siihen paljon enemmän silti aikaa kuin ennen 😀 Meidän pikkumies tykkää hengailla suihkussa sitterissä – siis katsella ja kuunnella veden kohinaa. Onhan se semisti omituista pistää toinen tuijottamaan kun itse on pesulla, mutta kaikkeen tottuu 😀 Vaihtoehtoisesti käyn illalla suihkussa kun E nukkuu jo yöuniaan. Hiustenpesun ajoitan yleensä aina iltaan. Itse ostin pöytäpeilin, niin nyt kun Emil jo viihtyy leikkimatolla on minun helppo meikkailla siinä hänen vierellään, sillä pojalle riittää se, että on siinä vieressä niin hän viihtyy hyvin. Hitto teen tästä ihan oman postauksen, tulee muuten niin pitkä vastaus 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta