Pari vinkkiä vauvan parempaan uneen…

Ilta vauvan kanssa tulee ja mietit, että tästä se rumba taas alkaa. Muistan itse kun Emil oli vastasyntynyt, niin odotin aina iltaa jotta pääsin itse hieman lepäämään, mutta tavallaan yö oli aina ahdistavaa aikaa, koska ikinä et tiennyt mitä tuleman pitää. Hiljalleen unet ovat parantuneet ja yöt alkaneet olla suhteellisen säännönmukaisia. Toki uniin vaikuttaa vauvan eri kehitysvaiheet ja esimerkiksi nyt olen joutunut häntä kerran yössä kääntämään vatsalta selälleen, jolloin Emil on herännyt siis kaksi kertaa yhden sijasta.

img_7134

Me olemme Timon kanssa panostaneet tietoisesti tähän uni- asiaan. Timo rakastaan nukkua paljon ja minä taas menetän yö- unet pienimmästäkin rytmin muutoksesta, joten hyvin nukutut yöt ovat meillä olleet kultaakin kalliimpia. Kai sitä olisi sopeutunut siihenkin jos yöt olisivat olleet täysiä kaaos öitä – toivottavasti sitä ei tarvitse todistaa.. Uskon Emilin olevan ihan luonnostaan hyvä nukkuja, mutta voisin uskoa, että muutamalla pikkujutulla olemme onnistuneet hieman vielä parantamaan hänen uniaan.

img_7122

 • Emil on nukkunut omassa sängyssään vain ja ainoastaan yö unensa, ei ikinä päiväunia.
 • Päivä on päivä ja yö on yö. Päivällä halitaan ja seurustellaan, yöllä ei. Minä en esimerkiksi puhu Emilille ollenkaan yöllä, hyssyttelen vain jos tarvitsee – harvoin tarvitsee.
 • Iltarutiinit on kotona aina samat. Unipussi päälle ja iltamaidon anto. Emil menee joka ilta nukkumaan seitsemän- kahdeksan maissa joten päivärytmilläkin on vähän väliä, että unet tulevat ajallaan! Aamullakin toimitaan aina samalla tavalla ja kun Emil herää siinä kuuden- seitsemän aikoihin, me otamme hänet meidän väliimme vielä heräilemään ja hengailemaan (samalla saa itse vielä hieman koomailla ennen nousemista).
 • Unipussi.. Emil alkoi nukkua unipussissa jo heti kotiuduttuaan. Tavallinen pussi toimi siihen asti kunnes Emil alkoi heilua unissaan niin paljon, että hän heräsi huitomiseensa. Nyt meillä on ollut jo puolitoistakuisesta asti käytössä Love to dream:in Swaddle Up, eli ”kapalomainen” unipussi, jossa myös kädet ovat pussin sisällä. Meillä yöt rauhottuivat heti huomattavasti. Nyt tänään haimme isomman 50/50 pussin, sillä Emil alkaa kääntyä unissaan niin kädet pitäisi saada pian vapaaksi.
 • Omassa huoneessa nukuttaminen. Emil nukkuu paremmin kun saa nukkua ilman meidän kolinoita ja ainakin minä nukun paremmin kun en kuule Emilin jokaista liikahdusta. Toki meillä on itkuhälytin päällä aina, sillä en halua herätä Emilin itkuun vaan siihen kun hän herää.

Onkos siellä hyviä kikkoja vauvojen unenlaadun parantamiseksi?

img_7132

emmakaisa

4 vastausta artikkeliin “Pari vinkkiä vauvan parempaan uneen…”

 1. Täytyy myöntää että hetkittäin kadehdin teitä jonka vauvat/lapset nukkuvat noin hyvin unia vaikka toki tiedän että joka perheessä on omat ”ongelmansa” ja murheensa. Mä antaisin tällähetkellä mitä vaan jos meillä herättäs vaan kaksi (!!!) kertaa mutta meidän tyttö herää mielummin 20 kertaa yössä. Ja ikää siis nyt vähän päälle vuosi. Mutta ehkä sitten joskus on meidän neidin aika nukkua hyvin, näin ajattelen.
  Mutta siis aivan huippua kun teidän yöt menee noin super hyvin! <3

  • Voi hurjaa! Ymmärrän, että teidän tilanteessa alkaa savu nousta korvista jos joku valittelee huonoja unia (esim minä :D).. No kai nuo yöt on aina jotain vaiheita mitkä menee ohi ja voihan se olla, että meilläkin on vielä edessä samanlainen rumba kun teillä?! Tiedä näitä! Ja se on ainakin ihan varmaa, että ei tuo montaa vuotta enää kestä (mikä on laiha lohtu kyllä nyt :D). Kaikki sympatiat sinulle, olisin jo itse varmaan seonnut kun en kestä yhtään väsymystä 😮

 2. Ei mutta kaikille perheille on niin oma käsitys siitä mikä on sille perheelle huonot unet jne, ei niitä voi vertailla. Ja tottakai myös se mihin on tottunut, jos on tottunut siihen että herätään kerran niin onhan se kaksi kertaa herääminen heti tuplasti enempi! Meillä on nukuttu aina huonosti, tai oli välissä ehkä kausi 3-6kk kun herättiin vaan 2-4krt mutta nyt tää on tämmöstä, meillä myös päiväunia tyttö oppi nukkumaan kunnolla vasta joskus 10kk:den tienoilla. Kyllä välillä tuntuu että sekoaa mutta kun ei tälle oikein mitään voi niin pakko selviytyä. 🙂 Kyllä viimestään yleensä 3 vuotiaana huonokin nukkuja vois nukkua koko yön mutta toiset lapsethan ei opi sitä oikein ikinä. Se mua ärsytti aikoinaan kun kaikki toitotti että kun lopetat yöimetykset niin sitten yöt rauhottuu.. No ne lopetettiin ja heräily vaan pahenee kokoajan. 😀

  Mä kyllä luulen että tuskin Emilin unet enää huonontuu, jos ei sitten hampaiden tulot ym muut valvota mutta kaikkiahan ne ei vaivaa yhtään! Peukut pystyyn että saatte pitää hyvät yöunet. 🙂

  • Jep näinhän se on.. Mua vähän ehkä ärsyttää muutenkin tää ajattelu, että et saa valittaa ikinä kun jollain on aina asiat huonommin kun sulla 😀 Siis toki mä en vaihtais tätä meidän yöhommaa mistään hinnasta, mutta juuri noin kun sanoit sit kun tuo mini herääkin sen kaksi kertaa niin oon ihan kuutamolla seuraavan päivän 😀 Ja mä uskon, että te voitte vielä jossain vaiheessa miettiä, että ootte aika sissejä kun olette tuostakin aikakaudesta selvinneet. Joo mä en kanssa usko, että kaikille toimii tuo imetyksen lopetus tai meillä ne ekat unipätkät on ollut ihan saman mittaisia senkin jälkeen. Toki aamuyön unet on parempia kun poika jatkaa unet omassa sängyssä, mutta varmaan jos olisin jaksanut hänet aina nostaa omaan sänkyyn olisi unet jatkuneet imettäessäkin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta