Aina jollain on huonommin kuin sinulla!

Olen opetellut viimeaikoina vastaamaan ”miten teillä on mennyt?” – kysymykseen ”hyvin, Emil on niin helppo vauva”.  Okei, sitähän hän kyllä nykyään onkin, aina ei kuitenkaan ole ollut yhtä hyvä boogie…

img_7305

Ensimmäiset kolme kuukautta oli vauvan kanssa aikamoista shokkihoitoa. Koin Emilin itkuisena ja tyytymättömänä, sillä masuvaivat haittasivat oloa ja eloa. Muutamaan otteeseen kun sanoin olevani tilanteeseen turhautunut, sain kuulla, että eihän tuo teidän vauva edes itke. Okei, nyt tiedän hänen olevan aika hiljainen vauva, mutta kun minä en ollut hoitanut vauvoja ennen, niin en tiennyt, että tämän vauvan kohdalla kuuluu vaieta hiljaa.

Voin ihan suoraan sanoa, että vihaan ajattelumallia, että älä valita kun ei sinulla edes ole rankkaa. AINA, siis AINA on joku jolla menee huonommin, tai joku jolla on vaikeampaa kuin sinulla. Oikeastaan eihän sitä saisi vanhempi sanoa koskaan, että on vaikeaa sillä itse sen lapsen on tähän maailmaan tuonut. Tätä ajatusleikkiä kun seuraa pidemmälle, niin voisin evätä valitusoikeuden oikeastaan ihan kaikilta muilta, paitsi todella sairailta ihmisiltä – tässäkin poissuljetaan elintapasairaudet. Fakta on se, että AINA jäät valitusjonossa viimeiseksi jos joltain muulta kuin sinulta kysytään ja viimeistään afrikan lapset kiilaavat valitusoikeudellaan sinun ensimmäisenmaailmanongelmiesi ohi.

img_7309

Silti se ei poista sitä faktaa, että ihminen on ihminen ja jokainen turhautuu joskus omaan tilanteeseensa. Pikkuisen vauvan vanhempi saattaa yllättyä, että näinkö rankkaa tämä olikin. Juuri työnsä aloittanut nuori tai kovalla vaivalla työpaikkansa saanut pitkäaikaistyötön todeta, että ei väsyttää tai työpäivä oli raskas. Ihan samalla tavalla viimeisessä tikissä oleva fitnestähti voi miettiä, että kyllä väsyttää vaikka itse niihin kisoihin päätti lähteä. Ei se nuorikaan aina jaksa, vaikka kuulemma nuorena jaksaa. Ihan jokaisella on joskus se päivä kun tekisi mieli lyödä vauvalla seuraavaa vastaantulijaa tai tunkea parsat sen hanuriin, joka kehtaa vielä kerrankin kysyä dieetin etenemisestä. Kukaan ei voi olla päivästä toiseen parhaimmillaan, vaikka miten haluaisi.

Vaikka meillä on nykyään todella helppoa, siis ihan oikeasti helppoa, mietin usein niitä aikoja kun halusin vain työntää E:n Timolle, laittaa makuuhuoneen oven kiinni ja itkeä. Vaikka minulle on kerrottu, että olemme päässeet todella helpolla, olivat ne muutamat viikot pitkiä ja raskaita meille, niin me elimme ne viikot, ei kukaan muu. Nyt niitä viikkoja miettii jo ihan eri asenteella, mutta muistan ja tulen aina muistamaan ne kerrat kun olen meinannut itkun päästää sanoessani, että tämä nyt itkee paljon ja kuullessani, että ei teidän vauva edes itke..

On ihan ok olla joskus väsynyt, jokainen joskus on. Joten seuraavalla kerralla kun joku sanoo sinulle olevansa ihan mistä tahansa syystä väsynyt tai turhautunut älä kerro, että hei naapurin Sirpalla meni vielä huonommin, että kyllä sitä pitäisi jaksaa… Kun se Sirpan huono päivä on aika laiha lohtu – vaikka jollain menee aina sitä Sirpaakin huonommin.

Inhimillisiä ajatuksia ja iloa tähän päivään <3

img_7302

emmakaisa

8 vastausta artikkeliin “Aina jollain on huonommin kuin sinulla!”

  1. Tuo on ihan kauheaa, tiedän kokemuksesta! Jokainen suhtautuu asioihin eri lailla ja jaksaa/kokee esim. vauvan itkun omalla tavallaan. Minulla on ollut synnytyksen jälkeinen masennus ja silti tuntuu, etten uskalla sanoa kysyjille muuta kuin ”ihan hyvin menee”, koska jos edes hieman sanoo, että on rankkaa, niin heti kerrotaan kuinka huonosti jollain kaverilla on mennyt. Vähän ikävää on painia negatiivisten ajatustensa kanssa yksin :/

    • JA siis tämä postaus koski ihan kaikkea elämässä, kun ikinä ei voi puolesta tietää miten toinen kokee asiat vaan aina pitää ajatella, että jokaisella on se henkilökohtainen kokemus ja fiilis asioista 🙂 Toivottavasti sinulla on joku kenelle puhua asioista niinkuin ne tunnet <3

  2. Kiitos, kun kirjoitit tästä. En ole uskaltanut sanoa, miten rankkana olen tämän kolme kuukautta kokenut, sillä meidän vauvahan on helppo ja nukkuu yönsä suht. hyvin, jollakin toisella kun on aina vaikeampaa. Nyt sitten neuvolassa oli pakko avautua, sillä olen todella väsynyt. Ihana terkkari onneksi lohdutti, ettei väsymys ja jaksaminen tosiaankaan riipu lapsen helppoudesta. Jokainen kokee asiat eri tavalla, eikä siksi toisen jaksamista tulisi vähätellä.

    • Onnea on ammattilaiset neuvolassa! JA onneksi vauva- arki helpottaa koko ajan ja itse ainakin voin nyt sanoa, että helpolla me päästään vaikka siltikin välillä väsyttää 🙂 Voimia teille, kyllä te selviätte kaikesta <3

  3. ”Telling someone that they can’t be sad because others have it worse is like saying someone can’t be happy because others have it better” 😉

  4. Mä tein jokin aika sitten facebookkiin postauksen omasta huolestani. Se vaikutti yhden facebook-kaverini mielestä tosi pinnalliselta ja hän laittoikin minulle sitten yksityisviestiä, että minulla on ”asiat hyvin”. Puhuimme sitten onneksi asiat halki ja kävi ilmi, että hänellä oli menossa juuri raskas elämäntilanne, läheinen oli sairastunut vakavasti. Onneksi keskustelumme päättyi hyvin, toivoin hänelle jaksamista. Eli usein ne, joiden mielestä joidenkin huolet on pienempiä, tietysti katsoo sitä omalta kantiltaan. No, onneksi tuo tapaus tosiaan selvisi ja voin kuitenkin puhtain sydämin kokea huolta omasta huolenaiheestani. Arvelen myös, että sellaiset, jotka eivät ole aina jotain vastaavaa itse kokeneet ja vähättelevät jotakin huolta, eivät ymmärrä, että aina ei ole kyse pelkästään siitä itse asiasta, vaan se voi liittyä johonkin suurempaan. Että esimerkiksi jos lapsesi on kipeä, niin et ole huolissasi vain siitä, että lapsesi on normiflunssassa vaan ehkä huolettaa, että jos sittenkin on joku vakavampi tauti ja myös se, oletko hyvä vanhempi ja kuinka suoriudut hyvänä vanhempana, koet siis paineita. Aina on se isompi kuva myös mukana, että jos lapsi on kipeä, niin se huoli ei ole vain ”flunssa”. Tämä oli minunkin huolessani se avainjuttu, kuinka pieneltä tuntuva huoli liittyi muihinkin elämänasioihin, ei vain siihen itseensä.

    • Asiat niiiiin harvoin on mustavalkoisia, kiitos tästä näkökulmasta <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta