Vauvan väsyttämistä ja unettomia öitä.

img_7597

Meillä on valvottu nyt kaksi yötä… Tai jos Emililtä kysytään, on hän kyllä nukkunut – äiti ei.

En tiedä onko valvomisen syynä tämä liikkumaan oppiminen vai joku muu vaihe, mutta kun on tottunut nukkumaan yöt sikeästi, on sitä väkisinkin hieman paniikissa, että nytkö tämä valvominen alkaa? Noh, sitä on ihan turha etukäteen itkeä, mutta toki asennoituminen siihen, että hetkeen ei nukuta on paljon helpompaa, kuin elää toivossa joka ilta.

Käytiin Timon kanssa miettimään, että voitaisiinko tehdä jotain toisin kun nukutamme Emiliä? Nukutamme hänet edelleen pullolle, välillä kannamme hänet sohvalta sänkyyn nukkuvana ja välillä hän nukahtaa pullon kanssa omaan sänkyynsä. On varmaan kaksi tai kolme kertaa, että olemme laittaneet Emilin sänkyyn ja hän on sitten vain nukahtanut ilman toimenpiteitä…

Päätimme siis, että tästä illasta alkaa uusi elämä. Satuin nimittäin jostain lukemaan, että lapsi ei saisi assosioida rauhoittumista ruokaan ja tästä tietenkin säikähtäneenä päätin, että nyt loppui pullolle nukuttaminen. Rauhoitin illan, söimme ensin puuron, kylvimme ja sitten rauhoitin Emilin meidän sängyllämme antamalla maidon. Kannoin Emilin omaan sänkyynsä, annoin pusun ja toivotin hyvät yöt, tämän jälkeen lähdin pois huoneesta.

Emil tottakai alkoi itkeä, jolloin menin istumaan sängynviereen, hyssyttelin vauvaa ja silitin päästä. JA avot! Niin alkoi kuulua pian tasainen tuhina ja minä voittajana hetken tuulettelin sängyn vieressä, jonka jälkeen nousin lähteäkseni. Kun avasin oven tervehti meidän kissamme (pian tunnetaan myös lapasina) minua suurin piirtein 85 desipelin voimalla maukaisten. Eipä auttanut kuin palata takaisin lähtöruutuun, sillä Emil aloitti itkun uudestaan.

img_7592

Eipä auttanut enää hyssyttely ja silittely, vaan mini alkoi suorastaan ulvoa sängyssään. Kun olin toistanut tämän hyssyttely, silittely, nostavauvasyliin ja laita takaisin sänkyyn- kaavan kolmesti, hokenut mantrana, että äiti tässä – ei hätää, päätin luovuttaa suosiolla. Hain pullon ja täytin sen maidolla, meni viisi minuuttia ja Emil oli unessa.

Kai tuo vauva vieroittautuu maidostaan ennen ala-aste ikää…..

Miten teidän illat menee?

 

emmakaisa

9 vastausta artikkeliin “Vauvan väsyttämistä ja unettomia öitä.”

 1. Vinkki: jos jostain syystä lapsi on nyt nukkunut levottomasti niin voi hyvin johtua ikäkaudesta ja just liikkumaan opettelu jne eli silloin ei ehkä ole paras hetki muuttaa rutiineja. Ja toinen vinkki jos päätätte muuttaa niitä niin varautukaa sitten muuttamaan niitä kerralla kunnolla. Siitä tulee kamala taistelu jos kokeilee ja muuttaa ja luovuttaa ja muuttaa. Ja kolmas vinkki että yhden ja kahden yön takia ei kannata hyperventiloida. Olkoot ne rutiinit ihan mitkä vaan millä te NUKUTTE niin pitäkää niistä kiinni.😊

  Terkuin kahden lapsen kanssa neljä vuotta aikanaan valvonut terkkari-äiti 😂
  Tsemppiä!

  • Siis minä hyperventiloin heti, tuokaa paperipussi nyt :D! Nauratti ihan tää kun viimeyönä sit nukuttiinkin. Ehkä mä luotan nyt taas vaan tähän toimivaan tapaan ja elän päivä kerrallaan ja laitan ton lapsen nukkumaan niinkuin parhaiten osaan 🙂

 2. Luulisin kanssa että liikkuminen hankaloittaa unta, tai hampaat? meillä ainakin ollaan jo useamman viikkoa menty niin ja näin. Yksi yö hyvä, kaksi yötä hulinaa liikkuen ja touhuten omiaan ja samalla sitten kiljutaan ja itketään. Onhan näitä vaiheita lapsella vaikka sun mitä!

  Mutta unille meno meillä juuri äitini opastuksesta opetettiin jo alusta alkaen ilman tissiä tai maitoa ylipäänsä, normi iltatoimet ja sänkyyn vienti pusujen kera ja se riittää. Niinkuin edellinenkin jo opasti niin ehkä nyt kun kehitysvaihe on päällä niin ei kannata rutiineja rikkoakun lapsihan on muutenkin jo nyt pyörällä päästään kaikesta uudesta oppimastaan. Tsemppiä! Kyllä täällä me muutkin näitä unettomia öitä kärsitään 😀

  • OUNOU teilläkin! Noniin ja nyt meillä oli taas ihan normaali.. Kyllä itsekin tiedosta sen, että väkisinkin kun tulee kaikkea, niin tulee kaikkea, mutta silti sitä panikoi 😀 Meillä on menty suohon jo pitkän aikaa sitten ton pullon kanssa, katsotaan sit jos ennen ala-astetta vierottaisin 😉 Eikun oikeasti, asia kerrallaan nyt ja paniikit pois (sanon tämän siis itselleni)! Onneksi kärsitään kaikki 😀

 3. Meillä on pari viikkoa teidän E:tä vanhempi bebe ja rinnalle on hän tähän saakka illalla nukahtanut. En stressaa siitä, vaikka pelotellaankin, ettei se pieni sitten muuten nuku. Päiväunille osaa nukahtaa hyvin ilman rintaa, joten uskon kyllä, että kunhan aika on, nukahtaa yöunillekin. Sitten ehkä joutuisin vähän miettimään jos mitenkään muuten ei vauva osaisi nukahtaa. Mutta nyt näin, koska rinnan kautta nukahdetaan ilman huutoa ja rennosti. Mukava ilta kaikilla silloin. Lähipiirissä on useita tarinoita siitä, kuinka tissi/pullonukutettu vauva on ihan mainiosti siirtynyt aikanaan nukkumaan ilman tissiä/pulloa, joten sekin luo uskoa siihen, että jos muutama kuukausi vielä näin mennään niin ei oo lapsi pilalla vielä. 🙂

  Minäkin veikkaan vaihetta. Meillä nukkui vauva ekat kolme kuukautta tosi hyvin, vähin yösyötöin, mutta viimeset kolme kuukautta ollut heräilyä yöllä (vähintään 5 heräämistä yössä). Nyt on ollut viikon verran ihan kummallista, kun heräilyjä onkin ollut vain kolme tai kaksi yössä. Eli jee, minäkin saan nukkua taas vähän pitempää pätkää! Toivottavasti tämä olis pitkä vaihe myös. 🙂 Huomaa, että meillä vauvalla menee liikkuminen uniin, yölläkin pitää tosiaan ryömiä ja testailla konttausasentoa. Mutta yö kerrallaan mennään, toivottavasti teillä päästään pian taas mukavampaan rytmiin!

  • Hassua kyllä miten aina kuulee vaan ne kauhutarinat, eikä kukaan kerro, että hei anna mennä kyllä kaikki meni ihan hyvin, vaikka rinnalle nukuttiinkin yli puoli vuotta! Jokaisella kun toimii ne omat jutut. Tässä neuvo viidakossa toisaalta ei ole mikään ihmekkään jos vähän on pyörällä päästään välillä!

   Hei mahtavaa, toivotaan, että teillä alettaisiin nyt taas nukkua kunnolla:)

 4. Tuohon nukuttamisjuttuun minun henkkoht vinkkini: jos teillä on jokin nopea ja toimiva tapa, niin käyttäkää sitä, jotta itse saisitte rennomman illan:) poikanne on vielä niin pieni, että hyvin on aikaa ennen koulun alkua;) sitten kun pullo ei enää toimi niin keksikää muuta. Nauttikaa rauhallisista illoistanne, turha lasta tai äitiä itkettää, jossei ole pakko:)

  • Juu tämän tein tänään ja nopeasti nukahti… Ehkä vain luotan itseeni vanhempana 🙂

 5. Hei! Meillä 5 ja puolen kk ikäinen tytär. Aluksi useamman kuukauden nukahti aina tuttipullolle syötön aikana ja siitä kannettiin sänkyyn. Ekat 4kk heräsi kerran yössä syömään. Sen jälkeen alkanut liikkua enemmän ja herännyt 2-3 yöstä maidolle. Nyt viime viikkoina ei enää nukahdakaan pullolle usein. Olen vain vienyt sänkyynsä viimeistään kymmeneltä. Sieltä kuuluu hetken aikaa tyttären omaa jokeltelua ja sitten yhtäkkiä on unessa. En tiiä mitä ihmettä oon oikein tehnyt kun näin helpolla päästy. Joskus harvoin joutuu käydä tuttia laittamassa jotta nukahtaa. Kiinteitä ruokia kun on alkanut mennä enemmän ovat myös vain-yhden-herätyksen-yöt taas lisääntyneet. Pitää vain toivoa että sama jatkuu 😊
  Tsemppiä teille Emilin kanssa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta