Vauva miksi et syö?

img_8059

Heitän kohta hanskat suoraan sanottuna tiskiin. En olisi koskaan uskonut, että tulisin lapseni kanssa taistelemaan syömisestä, mutta nähtävästi se hetki on nyt tässä.

Aloitan nyt siitä, että tiedän Emilin olevan vasta seitsemänkuinen ja tässä kohtaa ruoka on vielä maistelu- annoksia.Tiedän, että tämä on todennäköisesti vain joku vaihe, hampaat, hulina, sutina, kutina tai ihan mikä vaan. Haluan silti nyt purkaa mieleni tänne toivoen epätoivoisesti vertaistukea..

Ruoka upposi vielä kolme kuukautta sitten loistavasti. Nyt päivä päivältä huonommin. Emil ei syö täällä kotona enää oikeastaan muuta kuin kurkkua ja maissinaksuja, kun ollaan ulkona syömässä tai vierailla hän saattaa yllättää ja syödä erinomaisesti. Olen koittanut tarjota sormiruokaa, olen koittanut antaa eri maku vaihtoehtoja, tehdä itse ja antaa valmista. Tällä hetkellä ainoa mikä maistuu missä ja milloin vain on kurkku. Niin, se on maistunut meillä ihan koko ajan.  Olen antanut ruokaa pussista, olen antanut purkista. Olen antanut Emilin kokeilla itse, pitää lusikkaa, tänään jopa ohjailin Emiliä syömään itse, mutta kaikki tulee ulos mitä menee sisään. Olen leikkinyt lentokonetta, hyppinyt x- hyppyjä, laulanut, tanssinut ja lausunut runoja, mutta kun lusikka lähenee suuta tarvittaisiin sorkkarauta.

Minua ahdistaa jo valmiiksi koko ruokailu ja se varmaankin vain pahentaa tilannetta, sillä eikö nuo vauvat tunnetusti tiedä kaiken mitä ajattelemme ja vähän enemmän? Meillä on meneillään tällä hetkellä kauheat yö- jumpat ja en jaksaisi vääntää päivällä sekä yöllä. Olen siinä pisteessä näissä ruokailu jutuissa, että en haluaisi enää antaa ruokaa Emilille, mutta usko paremmasta päivästä saa minut yrittämään ateriasta toiseen. Mietin, että Emilkin on varmaan ahdistunut syömisestä kun hän taistelee kaikella voimallaan, että en laita ruokaa suuhun. Oikeastaan suuhun menee ihan kaikki muu paitsi ruoka. Edes kestosuosikki polognese ei enää kelpaa. Emil on nähtävästi päättänyt, että Emil ei syö. Olen niin umpikujassa tällä hetkellä, että en tiedä miten pyyhkisin pöydän puhtaaksi aloittaakseni kokonaan uudestaan. Vaikka järjellä osaan järkeillä, että taas ollaan jossain kehityksen vaiheessa, niin usko alkaa loppua. Ehkä meillä juodaan pullomaitoa vielä ala- asteellakin..

Kaipaan teiltä lukijoilta nyt vertaistukea ja vinkkejä ja kokemuksia…

img_8062

 

emmakaisa

25 vastausta artikkeliin “Vauva miksi et syö?”

 1. Voisikohan pojalle olla hampaita tulossa? Ehkä se tekee ronkeliksi ja ehkä kurkku ja maissinaksut jotenkin hivelee ikeniä? Ootko koittanu osittain sulatettuja kotimaisia marjoja? Meiän likalle uppo jossain vaiheessa just vähän jäiset vadelmat ja mansikat – ollu kans vaiheita, että hermo meinannu mennä ku mikään ei uppoa. Yölevottomuus voi myös osittain mennä hampaiden piikkiin? Usko ja luota siihen, että tuokin on vain vaihe, se helpottaa. Tarjoa vaan erilaisia ruokia ruoka-aikaan, mutta koita ottaa lugnisti vaikka mitään ei alas menisikään. Korvikkeellakin kyllä elää tovin tuon ikäinen. Nou hätä. Korvikkeen tai rintamaidon kuuluukin olla vielä ns. ensisijainen ravinnonlähde tuon ikäisellä. Tsemppiä sinne! <3

  • Nyt ei oikein tahdo mennä mikään alas.. Mutta musta tuntuu, että hän on tehnyt hampaita kohta 4kk, niin en jotenkin enää niiden piikkiin laita mitään 😀

 2. Lapsesi on nyt 7kk ja olet huolissasi hänen pullonsyömisestään….(sarkasmi ymmärretty mutta silti). Vuoden ikään asti maito on tärkeintä ravintoa. Et voi pakkosyöttää poikaasi, joten otappa nyt ihan rennosti, hän syö mitä tarvitsee eikä varmasti kuole nälkään, jos tarjoat kiinteää ruokaa 5krt/pvä. Maalaisjärkeä peliin, kuten itsekin sanoit! 😊

  • Juu vahva sarkasmi 😀 Siis onneksi hän syö hyvin maitoa, paino laahaa vähän perässä, mutta kasvaa kuitenkin, niin kai tämä tästä joskus alkaa ruokailla;)

 3. Voi kuule, niin tutulta kuulostaa! Muistan ekan lapsen kohdalla just ton, kuunka armotonta sirkusta vedettiin just x-hyppyineen ja välissä yritettiin sujauttaa lusikkaa suuhun 😂 Hirvee painajainen kun lapsi ei syö.
  Nyt mun viides on 9kk, ja oon oon joka lapsen kohdalla huomannut että näitä dieettikausia tulee ja menee. Joka iässä. Saattaa kestää viikon tai kaks, tai enemmänkin. Jossain vaiheessa alkaa taas uppoomaan ihan varmasti.
  Eli huoli pois! Tarjoa ruokaa säännöllisesti, jos ei maistu niin parin tunnin päästä uudestaan. Teidän lapsi ei ihan varmasti nälkään kuole, syö sitten kuin taas maistuu! Tsemppiä ja ota ite rennosti 🙂

  • Mä tavallaan uskon, että Emil varmaan alkais hyvin sormiruokailla, se kynnys on vaan niin valtava mulle, en tiedä miksi! Pitäs vaan nyt heittää omat asenteet menemään ja tarjota pojalle sormisyötävää:)

 4. Muistan niin tuon saman ahdistuksen! Poikani on nyt 1,3 vuotta ja vihdoin syöminen sujuu hyvin. Meillä oli tuolloin samassa iässä ruuasta kieltäytymistä,mutta se pahin vaihe ei kestänyt onneksi kauaa. Silloin totesin, että helpommalla pääsee, kun antaa syödä niitä mitkä menee alas. Ja aina välillä varovasti annoin muutakin maistellaan. Lisäksi meillä auttoi se, että oli jokin lelu tai kirja jota tutkia – siinä sai huomaamatta syötetty. Tsemppiä ikävään vaiheeseen!

 5. Meillä on ollut myös kausia ettei ruoka uppoa tai kaikki ruoka mitä suuhun on mennyt niin on syljetty ulos samantien. Tällä hetkellä meidän poika on 1 v 2kk ja pääsääntöisesti syöminen sujuu hyvin. Mitä nyt aamu- ja iltapuurojen kanssa mielellään leikitään, heitetään lattialle tms.
  Mutta niinä päivinä kun mikään muu ruoka ei tunnu syystä tai toisesta uppoavan (kulmahampaita on tehty nyt yli 2 kuukautta) niin tehdään hänelle mikromunakas. Se on ruoka mikä meidän pojalle uppoaa aina. Se on siis sormiruokaa jos niin haluat tai sen voit syöttää. Ohje on niinkin helppo että sekoita yksi muna, puolikas pieneksi pilkottu tomaatti, loraus öljyä ja maitoa sekaisin ja laita suhteellisen laakeaan kippoon. Kippo mikroon täydellä teholla 2 minsaa ja munakas on valmis. Pilko jäähtynyt munakas pieniksi suupaloiksi.
  Toinen ruoka mikä uppoaa hyvin on bataattipihvit, eli soseutettua bataattia, kaurahiutaleita, öljyä, munaa ja mausteita sekaisin ja uuniin. Noista tulee sen verran pehmeitä että on helppo syödä vaikkei hampaita olisi paljon.
  Meillä aloitettiin ruokailu 4 kuukauden iässä soseilla ja sormiruokailu aloitettiin soseiden tms. ohella siinä puolen vuoden iässä kun lapsi sai luvan istua syöttötuolissa. Ymmärrän hyvin että sormiruokailu kauhistuttaa ja kyllä meilläkin meni kauan ennen kuin uskallettiin antaa mitään kovempaa sormiruokaa. Talk-muruilla oli myös hyvä opetella ja ne uppoavat pojalle edelleen hyvin.

  Teetkö muuten niin että annat maitoa ennen vai jälkeen ruokailun? Meillä selkeästi vaikutti muun ruoan syömiseen jos hän sai maitoa ennen ruokailua.

  Saatiin 1-vuotisneuvolassa sellainen vinkki tohon ruokailuun, kun valitin että poika syö vähän huonosti, että pitäkää riittävän pitkät ruokailuvälit niin nälkäkin ehtii kasvamaan kunnolla. Tuo vinkki tepsi meillä.

  Tsemppiä syömisiin, kyllä ne jossain vaiheessa alkaa rullaamaan. Tiedän ettei nuo sanat kovin paljon lohduta niinä epätoivon hetkinä kun ruokailu menee päin peetä ja hermot on vähän piukalla, mutta sanoinpa silti. 😀

  • Joo nyt olen alkanut antaa maitoa jälkeen, mutta kun ruokaa ei mene niin maitoa sitten menee senkin edestä, että hyvä kun jotain uppoaa 😀 Mua itseasiassa lohduttaa, että ne joskus rullaa. Kun alun vatsavaikeudetkin helpotti niin kyllä tääkin on vaan yksi vaihe 🙂

 6. Mulla on kaikki lapset kasvanut ns. Miinuskäyrillä että en huolehtisi kovasti. Täysimetystähän suositellaan 6 kkn ikään ja sitten vasta kiinteitä että ei kai nyt vielä 7 kk n iässä tarvitse hössöttää kun korvike on se pääasiallinen ravinto.

  • Paitsi että viralliset suositukset muuttuivat alkuvuodesta ja nykyään suositellaan aloittamaan kiinteät tilanteet mukaan 4-6 kuukauden iässä.

   Samaa haluan sanoa kuin muutkin että kyseessä taas vain yksi ohimenevä vaihe, tsemppiä! Juuri viime viikolla neuvolassa hoitaja sanoi että vauvaa ei voi väkisin syöttää, aikuisen tehtävä on tarjota ruokaa ja vauva syö jos on syödäkseen. Tietysti helpommin sanottu kuin tehty mutta yritä olla stressaamatta ja tehdä ruokahetkistä mukavia koska Emil varmasti jollain tasolla aistii ”pakon”. Jos sormiruokailu kiinnostaa niin rohkeutta siihen! Meillä poika on 6,5 kk ja toimiva yhdistelmä on kun syöttäessä on samalla tarjolla jotain omasta kädestä imeskeltäväksi/kalvettavaksi. Haasteita on ollut keksiä sopivaa tarjottavaa joka pysyisi pienessä kourassa eikä liiskaantuisi tai katkeaisi heti. Hienosti on toiminut höyrytetty parsakaali, poika saa varresta hyvin kiinni ja tykkää imeskellä nuppuja. En ajattele että hän vielä saisi juurikaan ravintoa sormiruuasta mutta onpahan hyvää viihdettä/harjoitusta.

  • Ai niin, sitä piti vielä kysyä että syöttekö yhdessä? Jos ette, kokeile toimisiko esimerkin voima. Meillä esimerkiksi aamupuurohetket on yleensä mukavia kun lusikoin puuroa vuorotellen vauvan ja omaan suuhun, ja välillä aina vauva natustaa jotain omasta nyrkistä.

  • Joo siis oon syönyt pojan kanssa, mutta ei sillä oo merkitystä. Meillä toi sormiruoka- sose yhdistelmä on ihan kaaos, että jompi kumpi täytyy olla. Tällä hetkellä se on se sormiruoka, en jaksa tapella 😀

 7. Ah, jaksamisia tuohon tilanteeseen! Meillä tyttö alkoi maistella soseita 4 kk iässä, 5 kk iässä aloitettiin puurot mutta sitten alkoivat pahat mahavaivat ja puuroilukin loppui kun tyttö ei huolinut millään enää. Joskus 7-8 kk iässä tyttö alkoi sormiruokailla sillä kieltäytyi syömästä jos tarjosi lusikalla. Tosi varhain alkoi valikoida mitä söi ja oli monia kausia kun vain maito kelpasi mutta sitten ei sekään enää kun vaivat paheni. Meillä tytöllä paljastui sitten refluksi ja ruoka- aineallergiat ruokapuljailun taustalla. Nyt ikää 1v ja 3 kk ja niitä huonon syömisen kausia on paaaaljon takana.

  Lääkäri lohdutti meitä silloin kun tyttö ei syönyt alle 1-vuotiaana juuri mitään kiinteää ja pystyi syömään vain muutamaa ruoka-ainetta allergioiden takia että maidollakin elää ( nutrilon pepti). Koitin vain laittaa mahdollisimman monipuolista sormisyötävää tarjolle koska lapsi tietää itse mikä ruoka sopii, mikä ei. Ainakin meidän tyttö tietää 😀 Jos on kauhean mössöruokaa niin se on ehdoton ei. Ja kurkku pahin koska pahentaa refluksia ( empä aiemmin tiennyt). Ja joskus silläkin on väliä onko ruoka kylmää/ lämmintä, joskus ruoka menee paremmin alas huoneenlämpöisenä/ haaleana.

  Tiedän että tuskastuttaa kun lapsi ei syö mutta pienihän teidän poika vielä on. Sitten 1- v jälkeen ainakin meillä tapahtui jotain ja ruokailu alkoi ihan erilailla kiinnostaa. Toki edelleen on kausia kun ruoka ei maistu ja useita ruoka- aineita on rajattu vieläkin pois ruokavaliosta. Oikein pahoina hetkinä meni alas vain maitoallergikolle tarkoitettu maito ja kylmät hedelmä/marjasoseet ( valmissosepussit pelastaneet monta päivää kun tyttö tykkäsi itse niistä ”syödä”). Ja sitä dieettiä saattoi kestää monta viikkoa.

  Jotenkin nyt tällä kokemuksella tuntuu että stressasin liikaa syömisillä ja sitä toki pahensi se kun piti tarkkailla jokainen ruoka josta allergiaoireita tuli. Nyt jälkeenpäin tajusin että eihän alle 1-v tarvitse syödä kuin aikuiset/ isommat lapset vaan he vasta harjoittelevat syömistilannetta ja makustelevat erilaisia ruoka- aineita. Ja lisäksi vauvalla/ taaperolla on kausia jollon kasvua ei tapahdu ja silloin ruokahalukin on pienempi ja energiansaanti kasvaa taas kun kasvupyrähdys tulee. Voih, oikein tuskaisesti muistan kuinka paljon tein turhaan itse erilaisia ruokia tarjolle ja mikään ei lopulta kelvannut :D.

  Koita vain olla stressaamatta syömisistä, oli pojan ruokavalio koostunut sitten pelkästä maidosta ja kurkusta :D. Se menee kyllä ohi jossain kohtaa. Kunhan ruokailutilanteet olisivat rentoja, mukavia ja lapsi saa niihin itse osallistua oli se tapa mikä tahansa niin uskon että lapsi alkaa itsekin odottaa ruokailuhetkiä ja ruoka maistua. Meillä tyttö painelee nykyisin itse tuolinsa luo kun on ruoka- aika, nautiskelee syömisestä ( ei aina :D) meidän vanhempien seurassa ja sitten kun valmis niin työntää lautasensa syrjään. En tuputa lisää koska uskon että lapsi osaa säännöstellä itse syömisensä 🙂 Oli se syöty määrä ollut sitten yksi riisinjyvä tai puoli lautasellista ruokaa.

  ”Että kyllä se siitä, sellaista se on pienen kanssa eikö ne neuvolassa varoittaneet, ne on vaan vaiheita!” ( lohdutuksen/ vahingonilon sanoja joita meille jaeltiin silloin, ei paljon auttanut ;D)

  • Huoh, pitää kyllä olla kiitollinen, että meillä ollaan säästytty allergioilta ja toivotaan, että ei tulekkaan.. Joo mä uskon myös, että lapsi tietää paljon syö, enkä ole koskaan väkisin antanut sen enempää kuin syö. Ja nyt kun ei syö niin sitten ei syödä ollenkaan 😀 Onneksi jotain sormiruokaa on nyt mennyt!

 8. Tätä vinkkiä ei yksikään neuvolatäti hyväksy, mutta mä oon saanut poikani syömään youtube-videoiden avulla. Esim. teletapit kun pisti pyörimään ja keskittyminen on siellä niin johan suu aukeaa. Nyt 1,5 vuotiaana syö kyllä nätisti meidän vanhempien kanssa ilman videoita. 😄

  • Mä koitan viimeiseen asti välttää sen, että otetaan padi mukaan syömishetkiin. Oon niin vastaan sitä, että ruokapöydässä tehdään jotain muuta kuin syödään.. Mutta jos mikään muu ei toimi, niin ei kai se hätä lue lakia 😀

 9. Nykyisin jalkapallon edustuskjoukkueessa pelaava poikani ei osannut pureskella ja niellä ruokaa oksentamatta 2v.mennessä. Jollei ruoka ollut sössöä tuli se ulos hetken päästä. Ahmi mm. Leipää posket pullolleen ja sitten ihmeteltiin. Olin tulla hulluksi.
  Siitä se sitten kuitenkin.

  Tarjoatko lapselle kurkun jääkaappikylmänä? Olisiko tässä syy siihen miksi on siihen niin mieltynyt?
  Olisiko joskus polttanut suunsa ja siksi kieltäytyisi lämpimästä ruoasta?

  Vaikkei mitään järkevää syytä löytyisi takaan ja allekirjoitan että tämä menee ohi ja kulman takana on taas uusi kriisi joka saa vaan odottamaan seuravaa.(vitsi!) Pääasia että joku edes kelpaa ja lapsi kasvaa ja kehittyy. Ihan totta.
  Äitiys tuo eteen niin monta täysin järjen vastaista tilannetta, meille kaikille. Mutta kylllä se siitä, vaikka suon silmässä tilanne tuntuukin kestämättömältä.
  Vai oletko tavannut montakin aikuista jotka edelleen pissaaa housuun/ syö tuttia/ heittää ruokaa/ kieltäytyy pukemasta tai puree ystäviään?
  Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi! Muista ettet ole yksin!

  • Hah, joo no on noita nirsoja aikuisiakin, mutta uskon tän olevan joku vaihe… Syödään nyt mikä maistuu ja jos ei maistu niin ei sit syödä 😀

 10. Kuulostaa hyvin tutulta. Meillä vuoden ikäinen tyttö, joka myös tosi huono syömään. Kun kiinteät 4 kk iässä aloitettiin, tyttö veteli niitä silloin hyvillä mielin mahaansa ja ajattelin, että mahtavaa kun on niin hyväruokainen tyttö. Mutta n. 6 kk iästä lähtien on tyttö ollut tosi huono syömään. Välillä alas menee muutama lusikka, kun taas välillä ei maistella edes sitä yhtä lusikkaa…
  Mutta siis jossain vaiheessa neiti ei syönyt ruokaa, Ei edes maistellut, jos se oli lämmintä. Söi siis vain jääkaappikylmänä – myös lihasoseita 😊 joskus laitettiin myös kännykästä fröbelin palikoiden musavideoita pyörimään ja silloin tytön suu aukesi huomaamatta ja muutama lusikka ruokaa päätyi mahaan asti 😊
  Muakin stressasi nuo ruokailutilanteet kauheasti ja nyt syksyllä päätin, että tyttö syö mitä syö mutta en enää stressaa ja murehdi asiasta ja niinpä ruokailustakin tuli taas mukavaa. Vaikka siis neiti syö vieläkin ihan olemattomia määriä.

  • Joo mä tein sen päätöksen nyt, että syö mitä syö. Tarjoan vähän kaikkea, mutta mitään ei väkisin. On nyt sormineen hieman maistellut parsakaalia ym. En jaksa stressata, kyllä tuo sitten joskus syö taas!

 11. Aloitettiin Samuelin kanssa kiinteät kun täytti 4kk. Ensimmäiset 3 viikkoa söi tosi hyvin ja sitten tuli täys stoppi – sitä kesti seitsemän viikkoa. Tarjosin pari kertaa päivässä muutaman lusikallisen ja kun ei kelvannut laitoin pois, yritin välttää tyrkyttämistä että ruokailuhetkistä ei jäisi huonoa fiilistä. Ruettiin myös tarjoamaan kaikenlaista sormiruokaa edes imeskeltäväksi jotta saisi makuja suuhun vaikkei mitään mahaan mennytkään.
  Ja sitten yhtäkkiä vaan alkoi kelvata taas. Yritä olla stressaamatta – niinkuin meidän lääkäri täällä sanoi, ei ne nälkäänsä itseään tapa 🙂

  • Meillä on tänään kelvannut taas ruoka, mutta kylmänä.. Mietin, että voihan se olla oikeastikkin ne hampaat? Mene ja tiedä 😀

 12. Moi! En jaksa selata puhelimella jokaista kommenttia, mutta olet varmasti saanut jo hyviä vinkkejä. Maito on vauvan pääasiallista ravintoa yksivuotiaaksi saakka, joten ei hätää vaikka paljon muuta ei menisikään vatsaan asti 🙂 Jostakin sormiruokailukirjasta luin esikoisen vauva-aikana että vauvat ”syövät mitä tarvitsevat”. Eli kun oli tutkittu, mitä vapaasti sormiruokailevat (saivat siis vapaasti valita, mitä syövät) valitsivat syötäväksi niin huomattiin, että kasvupyrähdysten aikana oli mennyt melkein pelkästään hiilareita, joskus taas kelpasivat pelkät lihat ja joskus vain marjat. En muista ihan yksityiskohtaisesti, mutta pointtinani on, että luota vauvaa, vauva kyllä tietää! Vaikka usein ei siltä tunnukaan 😉 Mukavaa viikonloppua!

  • No mä oon ajatellut itsekin, että kai se sit syö kun se taas tarvii ruokaa 😀 kivaa viikonloppua sinnekin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta