Onko pakko palata töihin jos ei halua?

lastenpopup

Eilen illalla tein jotain mitä en olisi halunnut tehdä. Tein jotain itselle todella ahdistavaa, mutta tein sen koska oli pakko.

Laitoin eilen illalla entiselle esimiehelleni (joka siis on kaikkea muuta kuin ahdistava, ettei nyt kukaan ymmärrä väärin) viestin. Viestin jossa kerroin olevani käytettävissä tammikuun lopusta alkaen keikkatöissä ja koko tammikuun sunnuntaisin. 26. tammikuuta päättyy nimittäin minun äitiyslomani. MINNE KATOSI PÄIVÄT?

Kirjoitin blogiini heinäkuussa, että unelmani on voida jäädä kirjoittamisen varjolla kotiin vielä puoleksi vuodeksi äitiysloman päättymisen jälkeen. Päivitellä blogia kun Emil nukkuu ja viettää loppu aika lapsen kanssa leppoisaa arkea. Olisi todennäköisesti tiukkaa, mutta se olisi sen arvoista. Minua itkettää ja minua hävettää myöntää tämä mutta olen todella epäonnistunut tässä asiassa.

Vielä heinäkuussa tilanne näytti siltä, että voisin vielä saadakin homman toimimaan niin, että voisin olla kotona.Tällä hetkellä blogin sivunkatselumäärät ovat sellaiset, että huolimatta pienistä tuloista joita sen myötä saan, en voisi kuvitellakkaan olevani kotona. Luulin voivani tehdä töitä tämän eteen niin paljon, että tammikuussa olisin tuplannut  tuloni. Ehkä se on ollut se syy siihen, että olen tässä tilanteessa. En ole enää tehnyt tätä koko sydämestäni vaan olen kirjoittanut pieni stressi takaraivossani koko ajan. Ei tästä tullutkaan minulle työtä. Minä epäonnistuin.

Nyt nielen epäonnistumiseni ja palaan takaisin tekemään sitä mihin minut on koulutettu, eli hoitamaan ihmisiä. Minua ahdistaa suunnattomasti ajatus arjesta jossa lyömme ylävitoset ovella kun vaihdamme vahtivuoroa Timon kanssa ja näemme ehkä nopeasti ennen nukkumaanmenoa iltaisin. Kai minä olen jotenkin laiskistunut tässä yhdeksän kuukauden aikana kun ajatus seitsemäksi töihin menemisestä ei nappaa sitten yhtään. Minulla oli isoja unelmia, ajattelin tekeväni jotain aivan muuta.. Tässä elämäni kappaleessa ne jäävät unelmiksi.

Olenko sittenkin vain laiska kun haluaisin jäädä kotiin?

Tuskin tulen tekemään vielä täyspäiväisesti yhtään mitään, mutta Timon pt- töiden kanssa jo muutamakin vuoro viikossa vaatii paljon etukäteen sovittelua. Tiedän, että kunhan saadaan arki rullaamaan, olen aivan tyytyväinen ja töihin on jopa kiva mennä, tällä hetkellä se vaan on niin vieras ajatus. Toki fakta on se, että ei sitä rahaa tule sinne tilille jos töihin ei mene. Ja tämä on vaan vaihe meidän elämässämme. Syksy näyttää jo paljon valoisammalta- tämä on siis unelmani. 

img_8397

En olisi ikinä uskonut miten vaikea asia tästä minulle tulisi, vielä vuosi sitten syksyllä olin aivan varma, että palaisin töihin heti kun äitiysloma loppuu riemusta kiljuen. Nyt kun olin jotenkin ehtinyt tottua ajatukseen olla vielä ensi syyskuuhun kotona, tulee tämä tammikuu niin äkkiä. Kolmea vuotta en mitenkään olisi voinut olla poissa työ- elämästä, mutta puoli vuotta olisi mennyt varmasti vielä helposti.

Toivon ja rukoilen, että tässä joulu/ tammikuun aikana tämä asia ratkeaisi niin, että saisin tehdä jotain mistä nautin, jotain ihan omaa juttuani.. Nyt pienessä talouspaniikissa jokainen avoin työpaikka tuntuu oikealta, mutta mitä minä oikeasti haluaisin tehdä? Uskon asioiden menevän elämässä niinkuin niiden on tarkoitettu ja kaiken järjestyvän juuri niinkuin pitää. Nyt alkaa vaan kohta olla hikikarpalot otsalla!

Niin ja lopuksi… Blogi jatkaa edelleen olemassaoloaan ja päivittymistään entiseen tapaan, en vaan enää oleta, että tästä koskaan tulisi minulle elinkeino tai työ..

img_8390

Täysin postaukseen liittymättömät kuvat on otettu eilen illalla Lasten oma joulutila, Pop Up- kaupan vip- illasta jossa eilen Emilin kanssa käytiin hieman Umpun siivellä hypistelemässä vaatteita! Pou Up kauppa on Tampereella 8-14.12 facebook sivuilta saa tarkempaa tietoa päivittäin vaihtuvasta ohjelmasta. Vahva suositus tämän kaupan toiminnalle, käykäähän kurkkaamassa!

 

emmakaisa

30 vastausta artikkeliin “Onko pakko palata töihin jos ei halua?”

 1. Voi harmi! 🙁 Olin ymmärtänyt että tykkäät työstäsi? Voihan se olla että alkukankeuden jälkeen se onkin mukavaa. Mutta mikäli tuntuu ettei se ole oma juttu niin kannattaa keksiä jotain muuta. Helppoa se ei ole, kokemusta on. 😀

  • Joo siis niin mä tykkäsinkin siitä mitä tein ennenkuin jäin äitiyslomalle. Mutta harmikseni olin sijainen niin nyt en niihin hommiin enää takaisin pääse! JA suurin ongelma on tässä ehkä se, että tosiaan ajattelin, että voitais olla kotona Pojan kanssa vielä syksyyn, pitää nyt vaan asennoitua, että heitän keikkaa ja pää- asia et poika saa olla kotona. Vaikka hänen kohdalla en kyllä tiedä, että olisko se päiväkoti jopa parempi vaihtoehto 😀

  • Aijaa voi hitsi! :/ Toivottavasti löytyy jotain kivaa!

  • Varmasti löytyy ja välissä menee myös vähemmän kiva, kunhan nyt joitain järjestyy 😀

 2. Täällä aivan samat fiilikset, poika 6kk ja ajatus töihin paluusta kauhistuttaa. Itse olin myös ajatellut palaavani osa-aikaisesti töihin, mutta koska ei ole paikkaa mihin palata olen uusi työnhakija ja kaikki on todella epävarmaa 😔

  • Joo juurikin se, että ei ole paikkaa mihin palata ahdistaa.. Vaikka siis eihän hoitajilta hommat lopu, mutta silti 🙁 Kyllä kaikki järjestyy <3

  • Ei, itsekkin hoito-alalla en ole vielä hetkeekään ollut työttömänä, mutta kyllä hiukan ahdistaa tietämättömyys. Paljon mukavempi olisi varmasti palatakkin takaisin jos kaikki olisi varmaa, kuten hoitopaikat ym..

 3. Täällä taas päinvastaiset fiilikset! Palaan töihin kesken vanhempainvapaan, ja mies pitää sen loppuun. Meillä vaan toimii paremmin näin päin, ja tuntuu että saa taas elämään jotain rutiinia sitä kautta. Mutta itsellekin on tärkeää, ettei lapsi joudu hoitoon kodin ulkopuolelle liian pienenä. Toivottavasti teidän asiat järjestyvät parhain päin 🙂

  • Siis voi miten ihanaa jos teillä onnistuu noin! Mä voisin myöskin mennä vaikka heti töihin jos Timo jäis kotiin, mut hän kokee sen hankalaksi kun on yrittäjä osittain ja ymmärrän sen kyllä! Enemmän tässä just ahdistaa se säätö et saadaan arki rullaamaan kun itse työn teko🙄😬

  • Onnistuu kun olen myös yrittäjä, siksi on ollut pakkokin tehdä samalla vähän töitä koko ajan. Mies jää kyllä mielellään kotiin, ja itse menen mielelläni töihin, niin saa siellä hoidettua asiat kunnolla 🙂 lapsi on sitten 7kk kun nyt palaan kokonaan töihin. Onneksi on mahdollista tällainen järjestely. Hyvää joulua teidän perheelle! Tämä blogi on suosikkini, kiva kun jaksat kirjoittaa!

  • Ah kuulostaapa hyvältä! Mutta varmaan myös raskasta huolehtia yrityksestä ja pienestä lapsesta samaan aikaan, joten uskon, että helpottaa päästä myös töihin tekemään rauhassa asioita 🙂 Kiitos ja ihanaa joulunaikaa teidän perheelle myös <3

 4. Meillä anoppi pystyy ensi tammikuusta asti hoitamaan T:tä pari päivää viikosta toivon mukaan… Että pääsen sen verran palaamaan työelämään. Itse kyllä palaan ihan mielelläni töihin siinä mielessä, että ei tää kotona oleminen kovin elätä ja meilläkin on kuitenkin asuntolaina makseltavana. Ehkä kokopäiväiseksi sitten ensi syksynä, kun T on jo 1v9kk ja siinä vaiheessa on jo mun mielestä ihan hyväkin mennä kodin ulkopuolelle hoitoon.

  • Joo ei tää kotona olo elätä kyllä ketään😅 Pakko se on vaan pistää hoitsukamat niskaan ja tuulta päin! Mä edelleen vielä harkitsen et E vois olla kyllä ihan omiaan jo tarhassa aikasemminkin.. Kun ei oo anoppia eikä ketään muutakaan ihan lähettyvillä😅

 5. Ite oon jäämäs äitiyslomalle nyt tammikuussa ja jo nyt stressi tulevaisuudesta!! Kun tajusin miten lyhyt aika se on, kun sitä äitiysrahaa saa. Sillä sentään jotenki kitkuttelee mut kun se loppuu ensi syksynä ja ois enää vaan saatavilla se 300euron olematon hoitovapaaraha, niin tiedän et pakko ois silloin jostain löytyy työ ja pakko laittaa pieni, alle vuoden ikäinen vauva hoitoon. 🙁 siis en tajuu miten ihmisillä voi olla varaa olla 2-3kin vuotta kotona hoitovapaalla!! Siis noin 300e/kk! Millä ne maksaa laskut ja kaikki! Sanokaa joku, kertokaa miten se on mahdollista! Ei mulla riittäis toi raha kyllä mihinkään. Pelkkä autolainan lyhennys on jotai 300e/kk…

  Paras ois, jos olis työ jota vois tehä joustavasti kotoakin käsin. Silloin vois vauvan kaa olla kotona ja tehä samalla töitä joustavasti.

  • Samaa oon itsekin miettinyt 😄😄 Ei meidän palkoilla olla kotona mitenkään! Nyt pitäis äkkiä keksiä joku mieletön bisnes mitä vois tehdä kotoa käsin🤔 Koitan ihan viimeseen asti et vaan sumplitaan Timon kanssa noi pojan hoidot.. Kyllä se varmaan onnistuu☺️

  • Hoitovapaalla olo ainakin omalla kohdallani mahdollistuu säästöjen avulla…

  • Näin oon kuullut muidenkin olevan… Niin piti munkin olla, sit ostettiin asunto 😀

 6. Joku kyseli miten ihmisillä on varaa olla kotona 2-3 vuottakin hoitovapaalla 😀 Noh, meillä tilanne on se että palaan töihin kun lapsi täyttää 2-vuotta. Olisin voinut olla sen 3 vuotta rahan puolesta, mutta pelkään ennemmin että ammattitaito pääsisi rapistumaan + tyttö on niin supersosiaalinen että kaipaa varmaan silloin jo toisten lasten seuraa ja touhua. Mutta siihen rahaan; ennen lapsen syntymää säästettiin rahaa hätätilanteiden varalle (johon ei olla vielä koskettu), me ollaan alusta asti tingitty ylimääräisistä menoista, esim. turhia ulkona syömisiä yms vähennetty ja tehty vähän ruokabudjettia. Ollaan tehty edullista perusruokaa. Itse olen vähentänyt turhia kosmetiikka ja vaateostoksia ja koittanut löytää tarvittavat vaatteet alesta. Mun tänhetken mahtavat tuloni eli se 330€ + lapsilisä/ kk menee suoraan asuntolainan lyhennykseen, eikä edes riitä vastikkeeseen, autolainan lyhennykseen yms laskuihin. Toki olen pitänyt tässä välissä pitämättömiä lomia, esim kesältä sain kunnon palkan+ lomarahat. Ja mies on tehnyt nyt hoitovapaan aikana ylitöitä viikon palkan edestä joka kuukausi ja saa sillä maksettua niitä asioita joita en tässä tilanteessa pysty maksamaan. Itseä vähän jännitti ennen lapsen syntymää että kuinka me rahallisesti pärjätään hoitovapaalla ja luulin että joutuisin palamaan töihin heti vanhempainrahan loputtua. Mutta niin sitä vain oppi tinkimään asioista että raha on riittänyt ja silti tuntuu että mistään ei ole ollut puutetta. Tienaamme mieheni kanssa molemmat 1600€/ kk verojen jälkeen eli silläkin rahalla näköjään selviää jos haluaa sinnitellä. Itsellä kiittäminen miestä että jaksaa vahdata noita raha- asioita ja toki ne ylityöt on pelastanut monta tilannetta. Mietiskelin just että miten luksukselta sitten tuntuu kun saa täyden palkan ja ihan itse sen tienaa! 😀

  • Voi vitsi iso peukku miehellesi ja sulle myös 🙂

 7. Suomessa saa sentään jotain rahaa, ilmeisesti hoitovapaa/lapsilisää? (vaikka sen 2-3 vuotta). Täällä Ruotsissa äitiysraha loppuu kun lapsi täyttää vuoden, eikä tämän jälkeen saa enää minkäänlaista lapsilisää yms. Hieman jo etukäteen kauhistuttaa tulevaisuus ja kuinka sitten pärjää jos/kun töitä ei löydykkään heti.. mutta toivotaan että kaikki sitten jårjestyy 🙂

  • Tuo on kyllä paha! Mä oon ymmärtänyt, että ainakin Tanskassa myös töihin paluu tulee heti sit kun äitiysloma loppuu! Onko muuten totta,että Ruotsissa saa olla myös mies kotona 9kk äidin kanssa vai onko tää taasj oku ”fakta” minkä oon uskonut 😀

  • Hahah ei kyllä ole 😀 Isyysloma on ruhtinaalliset kaksi viikkoa.

  • Olen itsekin Ruotsissa äitiyslomalla, mutta oma ymmärtämykseni mukaan vanhempainvapaanpäiviä (yhteensä 480) saa kyllä käyttää tuon vuoden jälkeenkin. Muistaakseni sääntö menee niin, että siihen asti kun lapsi täyttää vuoden ei ole ”pakko” ottaa yhtään vanhempainrahaa, mutta tuon jälkeen päiviä piti käyttää tietty määrä. Rahaa voi siis nostaa 0-7 pv/vko. Lisäksi päiviä saa säästää siihen asti kun lapsi on 8-vuotias, eli vaikkapa koulunaloitus syksylle voi säästää sen pari viikkoa. Oma avomieheni on meidän kanssa kotona ensimmäiset 6 viikkoa, ensin sen 2 viikkoa joka kuuluu kaikille ja sitten 30pv, jotka vanhemmat voivat yhtä aikaa päiviä käyttää :). Isähän voi sitten myöhemmin olla lapsen kanssa kotona, jos äiti palaa töihin aiemmin. Kannattaa tarkistaa tämä! Tai sitten minä olen ihan hakoteillä asian kanssa, vaikka Försäkringskassaan olen ollut yhteydessä sen sata kertaa ainakin :). Toisaalta kokemukseni mukaan on virkailija saattanut jättää kertomatta jonkin pykälän, jos sitä ei itse hoksaa kysyä…

   Yleiseti olen kyllä ollut oikein tyytyväinen tähän Ruotsin systeemiin, joka on todella joustava työhön palaamisen suhteen.

   Meni nyt hieman aiheen vierestä tämä kommentti, mutta piti sanomani että todella kivaa pohdintaa sinulla täällä blogissa erityisesti vanhemmuudesta ja sen haasteista! Olen pienen, kohta 3-viikkoisen, tytön äiti ja blogisi on ollut hyvä vertaistuki :).

  • Hei kiitos tästä,kuulostaa kyllä tosi hyvältä tuo :)Ja kiitos, blogi on samasta syystä myös minulle tärkeä<3

 8. Muistathan hakea kuitenkin kotihoidontuen jos lapsi ei mene päivähoitoon, vaikka töihin menisitkin.

 9. Mulla oli töihin paluun suhteen myös epäonnistumisen tunteita kun syksyllä töiden pariin palasin. Olin ajatellut olevani pullatuoksuinen kotiäiti, joka viihtyy kotona hellimässä omaa maailman rakkainta monta vuotta. Vaan enpäs ollutkaan. Paloin jotenkin ihan loppuu kotona ollessani, mies teki iltapainotteista työtä ja seinät vaan kaatui päälle vaikka yritinkin keksiä ohjelmaa yksinäisille päiville. Koin todella pahaa epäonnistumista ja itsesyytöstä siitä, että en viihtynyt enkä jaksanut olla kotona pojan kanssa, joka tietenkin oli silti aivan äärimmäisen rakas.

  Palasin töihin kun poika oli 11kk ja mies jäi nyt syksyksi kotiin. Homma on toiminut aivan loistavasti, mä jaksan olla parempi äiti kun saan hetkeksi irtaantua kotiympyröistä ja miehen ja pojan suhde on syventynyt tosi paljon. Silti välillä koen ihmeellistä syyllisyyttä siitä, että en ollut pidempään kotona. Vaikka siis muiden kohdalla en ajattele näin, jotenkin ne omat odotukset ja ajatuksen vaan romuttui niin täysin.
  Tammikuussa meilläkin koittaa uusi arki kun mies palaa töihin ja poika aloittaa päiväkodissa. Tsemppiä sinne teillekin, varmasti asiat lutviutuu ajan kanssa.

  • Kiitos kun jaoit tämän, kyllä kaikki järjestyy uskon sen. Lähinnä koen epäonnistuneeni aikuisena kun en ole osannut ennakoida tarpeeksi. Tsemppiä sinnekin, kyllä ne meidän vauvat meistä joka tapauksessa tykkää <3

 10. Hei! Kiitos ihanasta blogista! 🙂 Kiitos kun jaoit ”negatiivisia” puolia elämästä/bloggaamisesta. Joskus kun tuntuu että toisilla kaikki on niin täydellistä ja blogista saadaan hulluna rahaa yms…mutta ihanaa joulunodotusta sinne ja toivon että saatte asiat sumplittua parhain päin 🙂

  • Joo ei ainakaan mun blogista 😀 Ihanaa joulunaikaa sinnekin, kyllä kaikki kääntyy vielä hyväksi <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1
Tykkää jutusta