”Jälkitarkastuksen jälkeen voi treenata normaalisti”- ja muita väittämiä palautumisesta.

*Sisältää mainoslinkkejä

Olen hieman kauhulla kuunnellut tässä viimeisen vuoden aikana erilaisia uskomuksia liittyen treenaamiseen raskauden jälkeen. Minä itse voin sanoa henkilökohtaisesti, että kroppa alkaa tuntua NYT, siis kohta vuosi synnytyksestä ihan normaalilta ja sellaiselta, että uskallan treenailla jo aikalailla normaalisti. Minulta testattiin kuukausi sitten erkauman tilannet ja silloin se oli melkein ummessa, joten teen nyt kaikkeni, että en mokaa enää tätä loppua.

Kyselin Studio Lupauksen Riina Laaksoselta vähän apua, kun halusin tästä aiheesta kirjoittaa blogiin.. Lupauksella ollaan ihan huikean ammattitaitoisia erkauma- asioissa ja äitikurssin käyneenä tiesin, että saan Riinalta faktaa asioista.

1. ”kun lääkäri antaa 6 viikon jälkitarkastuksessa ns. terveen paperit voi tämän jälkeen treenata kuin ennenkin”

Valitettavasti lääkärit eivät useinkaan tutki suorien vatsalihasten palautumista/erkaantumaa ja heillä ei myöskään erkaantumasta ja/tai treenaamisesta välttämättä niin spesifiä tietoa ole. Useimmiten annetaan vastaus, että kaikkea saa tehdä mitä ennenkin, kaikki kunnossa, vaikka keskivartalo, lantionpohja ja vatsalihakset eivät välttämättä lainkaan ole vielä palautuneet. Se, syttyvätkö lihakset töihin tai ”nukkuvatko” jatkuvasti on mahdollista testata palpoimalla, toiminnallisilla harjoitteilla tai ultraäänilaitteella. Em. testaukset voi tehdä esim. asiaan perehtynyt fysioterapeutti tai personal trainer

 
2. ”Paljon treenanneilla erkauma ei ole niin paha kuin vähemmän liikkuneilla”
Treenin määrällä ei ole tekemistä asian kanssa. Lähes kaikilla synnyttäneillä on jonkin aikaa jonkin asteista erkaantumaa. Riippuu monesta tekijästä millä tavalla erkaantuma kuroutuu kiinni. Asiaan vaikuttaa kyllä treenitausta (joskus jopa asiaa vaikeuttavasti), ja mm. kudostyyppi, rakenne sekä omat toimet asian eteen. Hyvä puoli on se, että asiaan voidaan lähes aina omilla toimilla ja oikeanlaisella kuntouttamisella vaikuttaa. Suosittelen erittäin lämpimästi melko pian synnytyksen jälkeen treeniä asiantuntijan ohjauksessa. Olen niin monta kertaa nähnyt ne hyödyt, mitä se saa aikaan.
3. ”Erkaumasta ei tarvitse välittää jos se ei ”vaivaa”
 
 En ole vielä tavannut tilannetta, missä olemassa oleva erkaantuma ei vaivaisi. Mutta faktahan on se, että totumme vallitsevaan oloomme ja siitä tulee ns. normaali. Joillekin ihmisille, valitettavasti, esim. jatkuvat selkäkivut saattavat olla normaalitila. Samoin virtsankarkailu saattaa olla sitä. Jopa lievä emättimenlaskeuma. Kun asiakkaamme ovat treenanneet kanssamme ja saaneet helpotusta oloonsa, parannusta fyysiseen kuntoonsa ja esim. erkaantumaa pienennettyä, hyvin usein kuulee kommentteja, että oli niin tottunut tilanteeseen, ettei voinut kuvitella, että olo voi tuntua niin hyvältä! Tai että millaiselta tuntuu, kun voi luottaa keskivartaloonsa jne.

4. ”Erkauman kuntouttaminen on ihan yhtä tyhjän kanssa mikäli haavailee toisen lapsen saamisesta pian ensimmäisen jälkeen..”

Ilman muuta erkaantumaa kannattaa kuntouttaa! Mitä paremmassa kunnossa lihakset, sitä paremmin yleensä menee raskaus, synnytys ja siitä palautuminen. Etenkin lantionpohjan lihaksia kannattaa treenata jo raskausaikana ja jokainen raskaus on erilainen, ei erkaantuma-tilannekaan jokaisen raskauden jälkeen ole samanlainen. Lapsi hyötyy kaikkein eniten siitä, jos äiti on onnellinen, iloinen ja hyvinvoiva, siksi mielestäni näihin asioihin kannattaa aina panostaa!
5. ”Ei kai niitä suoria vatsoja nyt niin paljon tarvi vältellä”
 
Suorat vatsat ja lankutukset sekä vinot vatsat ovat viimeisiä liikkeitä, mitä keskikropan kuntoutuksessa tehdään. Ts. niitä tehdään vasta kun keskikroppa on kunnossa. Kaikki liikkeet, jotka vetävät suoria vatsalihaksia enemmän erilleen / suurentavat erkaantumaa, heikentävät tilannetta ja huonontavat palautumista. Suosittelen lämpimästi treenaamista esim. asiaan perehtyneen personal trainerin kanssa, joka osaa turvallisesti varmistaa, milloin on sopiva aika siirtyä haastavampiin liikkeisiin, niin, että siitä ei ole enää hallaa palautumiselle ja keholle. Liian pian tehdyt liian haastavat liikkeet saattavat erkaantuman auki repimisen lisäksi altistaa mm. tyrälle tai välilevyn pullistumalle
Ilokseni voin kertoa, että Riina vinkkasi haastattelun yhteydessä, että TÄSTÄ* linkistä liittymällä pääsee ilmoittautumaan 10.4 alkavalle äiti- kurssille hintaan 79€ (norm. 89€), joten jos palautumisasiat mietityttää, niin tämä kannattaa ottaa haltuun!
emmakaisa

6 vastausta artikkeliin “”Jälkitarkastuksen jälkeen voi treenata normaalisti”- ja muita väittämiä palautumisesta.”

  1. Ihan kateeksi käy, kun oot paremmassa kunnossa kuin minä, vaikken edes ole ollut raskaana :D. Tosi hyvältä näytät!

  2. Juujuu, ei ne maailman huiput hiihtäjätkään vuosia odottele synnytyksen jälkeen jotain ”ihme palautumista” vaan aloittavat kyllä treenit kun sairaalasta kotiin pääsevät. Itse aloitin myös aikalailla 1kk päästä molemmista synnytyksistä treenit (sali + juoksu) enkä kokenut mitään ongelmia.

    • No jokainen meistä palautuu omassa tahdissaan 🙂

  3. Onko sinulla tietoa mitkä liikkeet tukisivat erkauman kuroutumista yhteen? Vai auttaakohan siihen vain aika ja yleisliikunta (vaunulenkit yms.). Itsellä 6kk synnytyksestä ja edelleen n. 1cm rako vatsalihasten välissä ja löysän tuntuinen keskivartalo eli ei hallitun tuntuinen 😅

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 11
Tykkää jutusta