Valtavirran vanavedessä vegaaniksi?

Minun on ihan henkilökohtaisesti myönnettävä, että minua jopa ehkä hieman hävettää sanoa, etten enää mielelläni söisi lihaa asia on niin tapetilla tällä hetkellä. Otsikko on sinällään hieman harhaanjohtava, että eläinperäiset tuotteet (mm. maitotuotteet) meillä uppoaa edelleen, mutta askel kerrallaan. Ja vaikeaa olisi ajatella elämää ilman kalaa.. Noh, niin se oli vielä kesällä vaikeaa jotenkin ilman lihaakin. Vai oliko?

En ole ikinä elämässäni syönyt mielelläni punaista lihaa. Aikanaan kun äidin luona asuin meni pitkiä aikoja, että emme syöneet punaista lihaa ollenkaan kun ei meistä oikein kukaan siitä pitänyt. Minulle pihvi on sellainen väkisin syötävä, mutta kyllä minä syön, minut on opetettu syömään kaikkea kiltisti.

Viime kesänä aloin kiinnostua erilaisista kasvisruokavaihtoehdoita. Tein tosi paljon erilaisia sosekeittoja ja vaikka näin tehotuotannon kannalta mifut on ihan yhtä skeidaa kun naudanliha, eksyivät ne lautaselleni kerta toisensa jälkeen. Oltiin E:n kanssa paljon elokuussa kahdestaan kotona ja huomasin silloin valmistavani meille oikeastaan pelkästään kasvisruokaa kun ei tuo mini oikein tykännyt lihan koostumuksesta. Oli helppoa kun satokausi oli parhaimmillaan.

Taisi olla syyskuuta kun heräsi ajatus, että miksi minä söisin enää lihaa? En oikein osannut perustella asiaa itselleni mitenkään ja en ole kokenut sitä myöskään tarpeelliseksi. 

Olen kyllä edelleen kylässä syönyt kaikkea, mutta kotona valitsen kasvisvaihtoehdon. On ollut toki hieman työlästä miettiä erilaisia proteiinin lähteitä ja opetella uudelleen ruoanlaitto, mutta tavallaan myös tosi antoisaa kun ruokavalio on muuttunut selvästi monipuolisemmaksi. Olen myös huomannut miten hyvin voin. En edes muista milloin viimeksi olisi turvottanut tai koskenut vatsaan. Selvästikkään minun suolistoni ei vaan ole tehty raskaalle lihalle ja toisaalta ainahan minä olen sen tiennyt.

Olisi siistiä kertoa omista periaatteista ja totaalikääntymisestä, mutta olisin ihan tekopyhyyden huippu silloin. Hiljalleen olen myös toki alkanut ajatella isompaa kokonaisuutta, mutta ajatukset ovat niin hataria ja vailla järkeviä perusteluja etten todellakaan olen valmis niitä vielä avaamaan täällä. Koen myös, että niin kauan kun edelleen kannnan loppuperheelle jauhelihaa kotiin on minun ehkä parempi olla hiljaa. Minua myös ottaa aivoon monen kasvissyöjän hieman agressiivinenkin tapa tuoda kantaansa julki, mutta tämä nyt on vaan minun mielipiteeni.

Haluaisin kuulla teiltä hyviä vinkkejä helppoihin kokoperheen ruokiin. Eilen syötiin soijabolognesea ja se oli kyllä tosi helppoa ja hyvää. Jotenkin vaan tuntuu siltä, että nyhtökauralla tulee elämä kalliiksi :D. Oikeasti olen niin noviisi vielä, mutta pikkuhiljaa opin ja kehityn, onneksi on keittokirjat olemassa. Itselleni kyllä kokkailen jo vaikka mitä, mutta haluaisin saada ruokailun toimimaan yhtä helposti ja vaivattomasti koko perheelle. En halua, että tämä on mikään vain minun ”ruokavalio”…

 

emmakaisa

7 vastausta artikkeliin “Valtavirran vanavedessä vegaaniksi?”

 1. Ihan mahtavaa 🙂 itse olen vähän kerrallaan siirtynyt hyvin vegaanipainotteiseksi fleksaajaksi (syön ohi, jos vegaanisafkaa ei ole valmiiksi tarjolla ja joskun muutenkin 🙂 )

  Itse suosittelen oikein lämpimästi Elina Innasen blogia (choco-chili) ja keittokirjoja, jotka on täynnä kaikkia ihania reseptejä, jotka meidän taloudessa maistuu myös lapsille ja miehille 🙂

  • Pitää ehdottomasti tutustua tähän blogiin 🙂

 2. Moikka!

  Tosi hienoa, että olet kiinnostunut vegaanisesta elämäntavasta! Suosittelen todella lämpimästi seuraavia blogeja, joista löytyy monipuolisia, herkullisia ja helppoja reseptejä. Tsekkaa ainakin Chocochili, Pidempi Korsi, Ruoka-Alkemisti ja Vegaaninen versio (viimeisintä ei ole päivitetty vähään aikaan, mutta sieltä löytyy hyviä reseptejä). Tämän lisäksi suosittelen tutustumaan P.S Olen Vegaani Youtube-kanavaan. 🙂

  Jos sinua kiinnostaa dokumentit, niin kannattaa katsoa ainakin Forks Over Knives (terveysaspekti), Cowspiracy (Ympäristö) ja The Earthlings (Eettisyys). Kaksi ensimmäistä löytyy Netflixistä, kolmas Youtubesta. Suosittelen muutenkin lukemaan aiheesta paljon, sillä se mitä olemme pienestä asti oppineet, ei välttämättä aina ole totuus. Ihmisethän eivät esimerkiksi ole fysiologisesti lihansyöjiä, siitä kertoo mm. suolemme pituus ja vatsahappojemme happamuus.

  Ja hei! Katso vielä Vegaaniliiton sivut ja reseptit, ne on täyttä kultaa! Itse olen ollut vegaani yli kaksi vuotta, enkä kärsi minkäänlaisista puutostiloista, vaan olen elämäni kunnossa. Kutrn kaikki ruokavaliot (vaikka vegaanius ei ole pelkkä ruokavalio) voi vegaaniudenkin vetää epäterveellisesti tai terveellisesti.

  Iloisella ja ennakkoluulottomalla asenteella eteenpäin, tsemppiä! 🙂

  P.S Anteeksi kirjoitusvirheeni, padin kanssa en jostain syystä pääse korjamaan niitä 😀

  • Hei tässähän tulikin miljoona vinkkiä, kiitos 🙂

 3. hälsans kök tuotteet etenkin soijarouhe ja pihvit maistuvat kuin jauhelihalta, quorn tuotteet vastaavat kanaa ja kuulemma nuggetit ovat lihaisia parempia. kikhernejauhoista saa loistavan munakkaan ja voi käyttää pihveihin ja suurustamiseen.

  • quorn onkin kokeilematta, eikä sillä en kyllä kaipaa itselleni mitään ”korvikkeita” mutta varmaan tuon isännän sopeutumista ajatukseen helpottaisi 😀

 4. Hienoa, että olet innostunut kasvisruuasta! 🙂 Itse jätin punaisen lihan pois ruokavaliostani jotain 15 vuotta sitten ihan samoista syistä kuin sinäkin ja pikkuhiljaa muutkin eläinkunnan tuotteet ovat tippuneet pois melkein kokonaan. Suunta on ihan selvästi vegaani ruokavalio, se on jotenkin luonteva kehityssuunta. Edes armeija ei tehnyt minusta lihansyöjää 😉

  Monesti teen ruokaa niin, että korvaan vain lihan tutuissa kotiruuissa esim. soijarouheella, härkiksellä, nyhtiksellä tms. Käytän myös aika paljon valmiita pakastettuja kasvissekoituksia, jotka wokkaan pannulla, heitän sekaan jotain papuja/linssejä/kikherneitä tms., soijakastiketta ja mausteita, tämä on varsinaista pikaruokaa ja superhelppoa 🙂

  Minulle vaikeimpia asioita koko kasvisruokavaliossa olivat kahvimaidon korvaaminen ja leivänpäälliset 😀 Kahvimaidolle en ole löytänyt ”oikean makuista” korvaajaa, eikä se mene mustana. Leivän päälle laitan nykyään hummusta, nam! Valmiitkin ovat ihan hyviä, mutta itse tehty parasta! Olen myös aivan koukussa soija- ja kaurajugurtteihin ja rahkoihin, ne maistuvat paljon raikkaammalta kuin maidosta valmistetut. Tän hetken aamiaislempparini on tuorepuuro, jossa on kaurahiutaleita, Alpron soijarahkaa, kauramaitoa ja puolukoita.

  Kokeile vaan rohkeasti! Tuolla tulikin ihan mielettömän hyviä blogivinkkejä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 22
Tykkää jutusta