Puristaako kenkä – millaiset on hyvät kengät taaperolle?

*yhteistyö: Spartoo.fi

Meidän perheessä on aina otettu mielellään kierrätysvaatteita vastaan. Me kierrätetään vaatteita kavereiden kanssa, niin aikuisten kuin lastenkin. Olen sitämieltä, että etenkin lastenvaatteet on mitä parhaimpia juuri kierrättää, sillä käyttökertoja vaatteelle tulee välillä hyvin harvakseltaan. Yksi asia on kuitenkin sellainen josta olemme heti alusta asti pitäneet kiinni ja se on lapsen kengät. Timo naprapaattina on ollut todella tarkka siitä, että meillä ei näy kierrätyskenkiä, niin ihania kuin monet vaihtoehdot olisivat olleetkin. Ollaan muutenkin tietyistä asioista kengissä oltu hyvin tarkkoja.

Meillä ei ole ikinä käytetty ensiaskel- kenkiä, vaan poika on painanut mahdollisimman kevyissä tennareissa koko viimevuoden, toki talvella talvikengät erikseen.

Keräilinkin eräästä löytämästäni jalkaterapeuttien opinnäytetyöstä hyviä ja kiinnostavia vinkkejä ja faktoja taaperon kenkien valintaan.

 • Kenkien tulisi mahdollisimman paljon jäljitellä paljasjalkakävelyä.
 • Kengän tarkoitus on suojata lapsen jalkateriä ihorikoilta, likaantumiselta ja kylmyydeltä.
 • Varpaille jää jalkaterän kärkeen tilaa, eikä varpaat osu kärkeen edes kävellessä.
 • Jalkineen kärjen tulisi nousta mahdollisimman vähän ylöspäin, jotta jalkaterä on luonnollisessa asennossa.
 • Pohjan muotoilun tulisi olla tasainen ja jalkaterän linjaus suora kävellessä.
 • Lapsen olisi hyvä liikkua mahdollisimman paljon avojaloin, sillä se aktivoi kehoa monin tavoin ja vahvistaa jalkapohjia.
 • JOS kengät ostaa kierrätettynä on silloin hyvin tärkeää huomioida kengät sekä ulko, että sisäkunto. Kenkä ei saa olla astuttu ”linttaan”, eli pohjan tulee olla tasainen, eikä painunut toispuoleisesti. Myös hygieniariski on hyvä ottaa huomioon ja kengät putsata asianmukaisesti ennen käyttöönottoa.
 • Lasten jalat luovuttaa nestettä hikoillen noin 20g kahdeksassa tunnissa, tämän vuoksi kengät olisi hyvä olla hengittävä ja sellainen joka siirtää kosteutta pois kengästä.
 • Lasten luusto vaatii ulkoisia ärsykkeitä eli iskuja kehittyäkseen joten ohut, tasainen, taipuisa ja liikaa iskua vaimentamaton kenkä on hyvä valinta.
 • Myös sukkien tulee olla tarpeeksi suuret jotta jalka pääsee kehittymään oikein.

 

Itselle tuli itseassa monikin asia uutena tietona kun luin opinnäytetyötä. Eräänä yllättävänä faktana mainittakoon, että lapsi ei osaa ennen 16 ikävuotta kertoa puristaako kengät, eli helposti tulee ostettua liian pienet jalkineet jos ne ostaa kokeilematta. Jotenkin minusta tuo 16 kuulostaa todella korkealta iältä, mutta kai se sitten on niin.. Tulen varmasti huomioimaan tosi monta seikkaan aivan uudelleen kenkiä valitessani.. Mikä meillä on itsasiassa edessä. Minin jalka on kasvanut taas reilusti ja nyt pitäisi ostaa uudet taaperolenkkarit. Yhteistyötarjous spartoolta tuli kuin tilauksesta ja tilaankin vaarmaan muutamatkin vauvankengät sovitukseen, täältä Kotkasta kun ei tahdo oikein hyviä vaihtoehtoja löytyä…

Millaisia kenkiä te suositte lapsilla? Tuleeko käytettyjä ostaessa huomioitua kengät pohjan kuntoa? Itse voin ainakin sanoa, että ilman Timoa olisin ihan sujuvasti hankkinut kierrätyskenkiä meidän Emilille, tästäkään asiasta kun ei minusta niin kauheasti puhuta..

emmakaisa

7 vastausta artikkeliin “Puristaako kenkä – millaiset on hyvät kengät taaperolle?”

 1. Mielenkiintoinen aihe! Itse ajattelen ettei se uusi kenkä välttämättä ole aina se paras vaihtoehto. Tarkoitan, että jalalle sopimaton uusi kenkä ei varmasti ole parempi kuin (vähän) käytetty kierrätyskenkä. Eli ostetaan ”halvat” uudet markettikengät ja ajatellaan että ne on nyt hyvät kun kerran on uudet. Tai jopa ne kalliit merkkikengät, mutta ei tutkita sopiiko juuri se malli oman lapsen jalkaan. En kylläkään mikään asiantuntija ole, mutta järkeillyt niin että pienten lasten kengät ovat kuitenkin usein vain hetken käytössä joten ei välttämättä todellakaan ole keritty vielä astua linttaan. Ja aina pitäisi miettiä mihin tarkoitukseen kenkää ostaa. Muutamiin juhliin ei mielestäni ole järkeä ostaa kaupasta uusia juhlakenkiä, kun ne käytetyt usein ovat myös vain muutaman kerran jalassa olleita. Mutta sitten taas sellaisiin ”joka päivän”-kenkiin panostaisin ja ostaisin uutena ja tietenkin tarkkana, että sopivat juuri siihen oman lapsen jalkaan. Niin ja sekin että kenkiä olisi yhdelle kaudelle useammat, en tiedä mistä tämän olen päähäni saanut, mutta ei olisi hyvä kävellä vain yksillä kengillä. Saa toki korjata jos olen ihan väärässä 😅 Meillä on yleensä ostettu joka kaudelle yhdet uudet kengät ja sitten rinnalle parit käytetyt ja tietenkin aina ne mahdollisimman vähän käytetyt 😊

  • Se on ihan totta, että jos on vaikka muotoiltu uusi kenkä niin ihan yhtä huono se on kuin se käytetty vaihtoehto.. Selväähän sen on, että mitenkään ei ainakaan meillä olisi varaa ostaa satoja uusia kenkiä, joten ollaan koiettu löytää yhdet tosi monikäyttöiset. Nyt ostin juhliin jotkut hennesin kympin kengät just sillä ajatuksella, että niitä ei tule montaa kertaa käytettyä niin saa luvan mennä. Käyttökengät on sitten erikseen.

 2. Oletteko käyttäneet Stontseja? Niitähän ilmeisesti kehutaan fysioterapeuttien yms. piireissä. Mietin hommaisinko semmoiset meidän lapselle, joka tulee vuoden lokakuussa. Nehän on aika yksinkertaiset ja jäljittelee varmaan paljasjalkakenkää. En oo vielä ollenkaan perehtynyt noihin kenkäasioihin, kun vielä ei tarvi ( on mulla parit ihanat vauvan niket kyllä , kun vielä ei tosiaan kävele 7kk ikäinen) 😀 Mut mielenkiintoista tää. Hyvä, että tästä puhutaan ja oon kuvitellut et suurin ongelma on se, että pidetään liian pieniä kenkiä! Oli ne sitten käytettyjä tai uusia ja toki en ostais käytettynä kyllä lättään menneitä kenkiä. Ja pyrin ostamaan uutena, mut tiedän, että kaikilla ei ole varaa ostaa järkyttävän kalliita kenkiä uutena.. Itse hamstrasin viime aleista viking coretexeja ja eccon kenkiä n. 12 e/pari 😀 Sen pystyy kyllä maksamaan hyvin! OVH. niillä on se 60 e. Ja jos ne menee pari kuukautta , niin aika harmi jos niitä ei vois kierrättää , mielestäni siinä ei vielä kenkä kerkeä muototua niin pienellä! Joka ei kuitenkaan vielä hirveästi kävele. En nyt ole sitten perehtynyt että onko nuo vikingitkin huonoja joidenkin mielestä 😀 Mutta mutta pitää lueskella enemmän. Eccon kengät vaikutti olevan ainakin tasapohjaiset ja kevyet tennarit 🙂 Ne on sitten kevätkengiksi.

  • Meillä oli stonzit käytössä, kun lapsi lähti jo alta 9kk ikäisenä kävelemään ja en halunnut niitä ”tukevia ensikenkiä”. Käveli niillä useamman kuukauden kunnes sitten talven myötä ostettiin talvikengät (Vikingit). Ja meillä on Vikingin kengistä kyllä tykätty, on ollut kesälenkkaria, välikausi- ja talvikenkää 😊 Reiman välikausikengät ovat myös olleet hyvät.

  • Meillä on kanssa ollut ne Reimat, ne on niin kivat kun niistä pystyy sen koon katsomaan siitä pohjallisesta 🙂

  • Me oltiin hankkimassa sellaiset, mutta sitten tuo kaveri lähti sopivasti lenkkarikeleillä kävelemään… En tiedä, nikejä meillä on ollut. Ne on tosi kevyet kävellä, mutta tuskin nekään on sieltä ergonomisimmasta päästä 😮

 3. En tiedä tuliko nyt kaks kommenttia multa peräkkäin 😀 En meinannut saada lähetettyä, kun herjas et identtinen kommentti. Vaihdoin nimeä, niin sit lähti 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 2
Tykkää jutusta