Onko elämää loman jälkeen?

En oikein voi uskoa, että lomasta on jo kulunut viikko. Sunnuntaina puhkuin työ-intoa, mutta nyt olo on kuin olisin ollut viimeksi lomalla vuosi sitten. Pienen aikaero-väsymyksen, pimeyden ja hyvin reipastahtisen töihinpaluun jälkeen pari päivää sulattelu-aikaa tulee ihan tarpeeseen. Syytän kyllä suurimmaksi osaksi nyt vain itseäni, sillä vetäisin tuossa keskiviikkona unet sinne puoli kahteentoista aamupäivään, joka ei todellakaan ole minun tapaistani. Tämän jälkeen onkin sitten kaksi päivää mennyt kuin zombina, eikä uni meinaa tulla illalla. Ärsyttää olla näin herkkäuninen…

P1000696

Yllättävän hyvin olen unta lukuunottamatta saanut kiinni normaaleista arkijutuista, siinä määrin mitä nyt normaaliksi tässäkohtaa elämää voi enää kutsua. Normaalisti minulla jää aina päälle pieni lomalaiskuus mm. ruoanlaiton suhteen, mutta nyt olen tehnyt meille jokapäivä ruokaa kotona ja muutenkin ollut yllättävän pirteä huonoista yö-unista huolimatta. Liikkumaan en valitettavasti ole päässyt laisinkaan. Supistukset hidastaa tahtia, sillä ne on nyt jo ihan minun arkeani ja toistuvat usein vuorokaudessa. Nyt jo tänään olen tässä muutamaan otteeseen miettinyt polilla piipahtamista.. En tiedä olenko vaan hysteerinen vai sanooko kroppa nyt, että viikonloppu tuli tarpeeseen. Tilanne tarkistettiin ennen lomaa ja silloin kaikki oli ainakin ihan normaalisti, mutta on tuostakin jo kohta kuukausi aikaa!

P1000684 P1000687

En kyllä vielä haluaisi jäädä töistä pois, sillä aika tuntuu varmasti todella pitkältä ja vaikka nyt olenkin aikalailla kaikkeni antanut. Tiedän tämän viikon olleen hyvin poikkeuksellinen ja tuskin toista samanlaista tulee ihan hetkeen. Vauva on kuitenkin ykkönen, joten jos on pakko levätä, niin sitten levätään – tässä ei paljon ole minun tahtomisistani kyse. Onneksi meillä on ihan ohjelmaton viikonloppu, joten voin vain keskittyä lepäämiseen ja rauhoittumiseen.

Huomaan kyllä, että kroppa on ihan sekaisin, sillä minulla puhkesi ihan yllättäen varmaan neljän vuoden tauon jälkeen ihan järkyttävän kipeä huuliherpes ja se on nyt ollut riesanani pari päivää. Onneksi nämä laastarit on nykyään suhteellisen kestäviä, niin saan elettyä suht normaalisti vaikka kuulin, että tähän vaivaan on joku huippu lääkekkin nykyään olemassa… Tuskin sopii raskaana oleville 😀

Kivaa ja rauhallista viikonloppua nuppuset, muistakaahan osallistua arvontaan <- , aikaa osalistua on keskiviikolle asti!

P1000694

Matkailu todellakin avartaa!

P1000711

Kaksi viikkoa Antigualla ovat olleet todella mieleenpainuvia. En ole ehkä ikinä ennen ollut yhtä kaukana kaikesta turismiin liittyvästä, samalla kun olen vain turisteille rakennetussa lomakylässä. Vaikka tämä maa elää turismilla, on tällä kansalla vielä paljon opittavaa keski- Eurooppalaisesta turismista.

Saari tarjoaa paljon koettavaa ja nähtävää, mutta retkien ja aktiviteettien kanssa saa olla tarkkana, jotta ei tule ”huijatuksi”. Täällä aikataulut pitävät huonosti ja asiat tapahtuvat omalla painollaan. Esimerkiksi matkamme katsomaan tunnetulle Shirley Hights linnakkeelle katsomaan auringonlaskua ja kuuntelemaan skitle-musiikkia meni muuten ihan hyvin, mutta kuski oli puoli tuntia myöhässä ja siksi missasimme auringonlaskun ja melkein bändinkin. Pikkujuttuja, mutta hieman joustavuutta kannattaa ottaa mukaan kun lähtee näille leveysasteille matkailemaan.

P1000714

Minua on alkanut näiden kahden viikon aikana kiinnostamaan todella paljon tämän maan byrokratia ja toimivuus. Kaikki tapahtuu hieman vasemmalla kädellä ja sinnepäin, mutta silti täällä tuntuu kaikki toimivan. Haluaisin nähdä paikallisen sairaalan, viraston, kunnanvaltuuston ja tutustua muutenkin tähän rakenteeseen sisältäpäin, tämä on nimittäin niin kaukana siitä mihin ollaan Suomessa totuttu.

Kulttuuri on muutenkin sellainen, että minun suomalainen työmoraalini on muutamaan otteeseen hyppinyt tasajalkaa kun ravintolassa kymmenestä tarjoilijasta yksi tekee töitä ja loput sitä mitä huvittaa. Kaikki kyllä tapahtuu, mutta aikanaan. Antiguan työllisyysprosentti on todella hyvä ja työttömiä on vain kourallinen väestöstä. Työntekijöitä on kaikkialla ja paljon. Moni kuitenkin tekee kahta työtä samaan aikaan, joten toisen työn voi tehdä vähän vasemmalla kädellä ja vaikka ottaa päiväunet viraston tiskillä jos ei huvita (monessa paikassa on kasi työntekijää esim. vartiossa, että toinen vahtii, ettei toinen nukahda ja sitten he nukkuvat molemmat). Haluaisin nähdä, että millainen meteli nousisi jos kelan tiskillä virkailija vetelisi sikeitä kun vähän tahti hiljenee…

 

Me voisimme Suomalaisina kyllä oppia hieman tästä rentoudesta ja ottaa edes pienen palan tätä tämän kansan elämäntyyliä, jolloin kaikelle on aikansa, eikä asiat kaadu jos kaikki ei tapahdu sillä sekunnilla kuin itse haluaa.

Yksi asia mikä näkyy palvelussa on valtion nuoruus. Antigua on ollut itsenäinen valtio vasta reilut kolmisenkymmentä vuotta ja maata varjostaa pitkä orjuuden historia. Kansa on ylpeää omasta itsenäisyydestään, eikä vielä kovin valmis ”palvelemaan” uudelleen muita. Todella positiivisia yllätyksiä kuitenkin on ja pääsääntöisesti ihmiset ovat hyvin iloisia ja ystävällisiä.

En ihan äkkiä näkisi, että Suomessa mies päättäisi muuttaa ja nostaisi oman talonsa traktorinlavalle ja lähtisi sitä yöllä siirtämään… Harmi, että matkalla sattui kolari. Muuttomies kuitenkin jatkoi onnellisesti matkaansa, tarina ei kerro, että joutuikohan hän vastuuseen. Voisin tähän todeta #vainantiguajutut..

Hyvä on tänään lähteä kotiin ja päästä omiin tuttuihin kuvioihin. Hyvä on kuitenkin ollut olla täälläkin. Kaksi viikkoa lähes ilman kännykkää ja tietokonetta, vaihtelevasti toimivan veden ja muutaman torakan kanssa on taas antanut perspektiiviä omaan asumiseen. Ja jos jotain olen tehnyt tällä lomalla, niin olen todella levännyt. Olen levännyt niin paljon, että enää ei tahdo uni riittää edes puoleksi yöksi – eli missio suoritettu olen todellakin ollut lomalla.

P1000717