Ne kilot taitaa todella kiinnostaa..

Sain viime perjantaina kyselyn maikkarin toimittajalta, että josko haluaisin antaa haastattelun liittyen liikunnallisen elämäntyylin ja äitiyden yhdistämisen haasteisiin? Noh, mikäs siinä – olin hieman otettu, että minun pikku blogini on huomioitu ja minun näkemyksiäni halutaan kuulla tässä asiassa…

Tiistaina sitten puheripuloin toimittajalle kaiken mitä vaan kerkesin ja jäin vähän hämmentävin fiiliksin odottamaan tekstiä oikoluettavaksi… Olin tosi iloinen, että sain tekstin eteeni ja vielä lukea sen etukäteen, mutta vielä iloisempi olin siitä, että toimittaja oli onneksi sen kaiken takeltelun keskeltä saanut suurinpiirtein kiinni siitä mitä halusin sanoa.

Tänään sitten aamulla kun juttu julkaistiin kävi minua vähän naurattamaan. Otsikointi nimittäin sai tämän minun raskaudenaikaisen painonnousuni kuulostamaan jotenkin spesiaalilta, mitä olen ymmärtänyt niin en taida olla ainoa hieman pullahtanut mamma tällä planeetalla. Toki nää jutut kiinnostaa kyllä aina – ainakin minua kiinnosti. Artikkeli on kaikinpuolin minun kuuloiseni ja kiva, mutta naurattaa aina nämä klikkiotsikot.. Ja lopulta tämä liikunta ja haasteet jäi aika vähälle, mutta väliäkö tuolla, paljon siinä on nimittäin asiaa kaikesta muusta.

Juttuhan löytyy siis tuolta ->

http://www.mtv.fi/lifestyle/hyvinvointi/artikkeli/hyvinvointibloggaaja-lihoi-23-kiloa-raskauden-aikana-se-oli-pakko-hyvaksya/6092486

Musta näistä tuo jälkimmäinen kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa tuosta loppuraskauden kevyestä olosta…

12834954_10153904062868818_911105946_n 12834935_10153904064793818_934460885_n

 

Suuri raskauskilokilpailu

Muistan ennen raskautta, miten suorastaan vannoin välttyväni raskauskiloilta.

Olin täysin sitä mieltä, että kilot tulevat syömällä ja taisin jopa asettaa itselleni maksimi kilorajan miten painoni saa nousta.Ensimmäisessä neuvolassa painoin kuitenkin jo enemmän, kuin mitä olin ikinä ennen painanut ja silloin vatsa-asukilla oli painoa ehkä painavan ajatuksen verran.

Painoni nousi hiljalleen tasaisen varmasti saavuttaen lopulta mahtavat 82 kiloa – 23 kiloa enemmän, kuin mitä painoin vuosi sitten tähän aikaan.

Luulin syöväni koko raskauden ajan suhteellisen normaalisti, toki pahoinvointi ja satunnaiset mieliteot aiheuttivat pieniä poikkeuksia, mutta pääsääntöisesti söin terveellisesti ja monipuolisesti. Kun raskaus oli loppumetreillä en osannut enää yhtään ajatella mihin painoni putoaisi synnytyksen jälkeen – olin aivan varma, että se ei putoaisi juuri ollenkaan.

kantoliina

Laitokselle en jättänyt kuin muutaman hassun kilon. Kuulun kuitenkin siihen onnekkaaseen ryhmään joilla kilot oli suurimmaksi osaksi nestettä ja imetys on vienyt mukanaan kilon jos toisenkin. Olen nyt kolme kiloa painavampi kuin vuosi sitten ja todellakin tyytyväinen tilanteeseeni – nämä ovat ne minun raskauskiloni, sillä tähän tuntuu paino jämähtäneen.

Mitä nyt haluan tällä sanoa… Haluan sanoa, että on naivia sanoa raskauskilojen tulevan pelkästään syömällä. Minä luulin syöneeni kiloni, mutta taisinkin olla niitä ihmisiä, joilla neste ottaa kropassa ylivallan. On toki niitäkin tapauksia, jotka syövät itselleen raskauden varjolla kilon jos toisenkin, mutta on turhaa lähteä vertailemaan niitä kertyneitä kiloja kun raskauskropat toimivat niin erilailla.

Tuntuu, että nykyään on hienoa saada mahdollisimman vähän kiloja raskauden aikana – ja hyvä niin. On kuitenkin huolestuttavaa, että raskauden aikana kerrytetyt kilot ovat alkaneet olla naisten vertailun kohde keskenään. Kertyneet kilot tuntuvat olevan lähes onnistuneen raskauden mittari. Ahdistuinhan minäkin kiloistani moneen otteeseen. Raskausajan painonnousu on niin yksilöllistä, että siinä on ihan mahdotonta lähteä vertaamaan itseään muihin. Saattaisin kuulostaa katkeralta jos olisin vielä raskaana, mutta koska olen lähes mitään tekemättä ja ruokaani kyttäämättä kadottanut kaikki kiloni, voin ihan rehellisesti sanoa, että stressasin täysin turhasta.

Raskauteen liittyy niin paljon muutakin murehdittavaa ja stressattavaa, että jos lähtötilanne on normaalimitoissa ja  koko raskaus ei ole mennyt roskaruokaa syödessä, on niistä kiloista ihan turha murehtia! Imetys ottaa mukanaan kyllä sen mitä on lähteäkseen, toki jos päivittäin uppoaa suklaalevy poikineen on turha odottaa ihmeitä….

Muistettais vaan, että raskauskilot ei ole kilpailu.

kantoliina2