Raakasuklaamunat – hieman erilainen pääsiäisherkku

Tein jo viimevuonna koevedoksen tästä mignonmunaa apinoivasta raakasuklaamunasta. Harmikseni Lilyn osoitteen poistumisen myötä, myös tämä resepti katosi, joten minun piti keksiä uudelleen, että millä saisin tehtyä melkeimpä mignonmunaa muistuttavan raakasuklaisen pääsiäsimunan täytteen.

_MG_3662

Tämä herkku on hieman työläämpi kuin normaalisti tekemäni raakasuklaa, sillä aikaa menee munien tyhjentämiseen ja massaa on niin paljon reilummin, että sen jähmettyminen ottaa oman aikansa pakkasessa. Valmis muna on tuhti herkku, mutta ei sitäkään tarvitse onneksi kerralla syödä, pikkunen pala riittää tyydyttämään herkkuhimoa helposti.

Tein kananmuniin hellästi napauttamalla reiän laakeampaan päähän ja hiljalleen valuttelin munan valkuaisen ja keltuaisen pois, huuhtelin munat vedellä sisältä ja jätin kuivumaan. Kannattaa käyttää veitseä reiän teossa ja olla hyvin helläkätinen, muistan kyllä miten minun ensimmäinen kertani meni 😀 Käytin munan tyhjennyksessä hyödyksi syömäpuikkoa, sillä keltuainen etenkin vaati hieman kannustusta, että se tuli ulos munasta.  HUOM! älä heitä kennoa pois vaan säästä se suklaan tekeytymistä ja munien täyttöä varten.

_MG_3665

Suklaan valmistukseen tarvitset: raakakaakaojauhetta tai minä käytin tässä tapauksessa 100% kaakaojauhetta. Kookossokeria, kookosöljyä, carob- jauhetta ja hieman maapähkinävoita. Makeutukseksi laitoin sokerin lisäksi vielä hieman vaahterasiirappia, mutta vain pikkulorauksen. Ainesosat tulivat seuraavanlaisissa mittasuhteissa (riittää kahteen munaan):

  • 3 reilua ruokalusikallista kookosöljyä -> sulata (noin puolidesiä pitäisi tulla sulaa öljyä)
  • 1tl maapähkinävoita (sekoita kuumaan kookosöljyyn, niin että voi sulaa siihen)
  • 4 tl kaakaojauhetta
  • 4tl carobjauhetta
  • oman maun mukaan kookossokeria
  • 1tl vaahterasiirappia/ agavesiirappia jos löytyy kaapista

Sekoita ainekset keskenään ja maista massaa, oman maun mukaan voi sitten lisätä kaakaojauhetta/carob jauhetta/makeutusta – muista, että massan tulee pysyä juoksevana.

Täytin munat lusikoimalla massan varovasti rei’istä sisälle – tähän olisi varmaan joku helpompikin keino.. Munathan olivat ihan suklaassa tämän jälkeen, joten pesin ne hellästi vedellä ja paperilla pyyhkien puhtaaksi. Tämän jälkeen laitoin munat munakennoon reikä ylöspäin ja pakkaseen ainakin tunniksi tekeytymään..

Tämän jälkeen munat on valmiita syötäväksi!

_MG_3661

Rauhallista pääsiäisen aikaa<3

 

 

Verilöyly keittiössä – mitä sitä ei mielihalujensa eteen tekisi!

_MG_3345

Olen himoinnut viiemaikoina keittoja. Lempikeittoina listallani ovat olleet pinaattikeitto, borssikeitto ja kokkikartanon lohikeitto – se isompi annos. Olen valehtelematta syönyt jokapäivä, paitsi viime pe-su välisenä aikana jotain keittoa johonkin vuorokauden aikaan. Toki tämä keittoruokavalio on paljon parempi kuin se, että kertoisin syöneeni jokapäivä juustohampurilaisia. Voisin edelleenkin jatkaa päivittäistä keittoruokailuani ja miksi en jatkaisi – nehän ovat mitä mainioin ruoka!

Minua on hieman kuitenkin hämännyt se, että keittojen myötä olen turvautunut paljon kaupan valmisruokiin. Pinaattikeitto on niin helppo sulattaa ja se kokkikartanon lohikeitto on vaan niin hyvää, sekä borssikeitto työlästä. Päätin lopulta valmistaa toissailtana keittoa ihan omin pikku kätösin.

Ikinä en ollut ennen punajuurikeittoa tehnyt, mutta ajattelin sen menevän aikalailla samalla kaavalla kuin mikä tahansa muukin kasvissosekeitto. Kaupassa koriini tarttui 1,4kg punajuuria, 3 sipulia ja kasvislientä, sekä valion savujuustokermaa(vai kipparijuusto, mikä nyt olikaan?).

Kulottelin ensin pannulla sipuli- ja punajuurikuutiot ja lisäsin ne puoleen litraan kiehuvaa kasvislientä. Käytin kaksi liemikuutiota kasvisliemeen. Suosittelen, että vettä olisi hieman enemmän tuo puoli litraa oli aivan liian vähän.. Joten litra varmaan olisi tuolle käyttämälleni punajuurimäärälle hyvä – tuli enemmän sose, kuin keitto. Keittelin punajuuria, sekä sipuleita kasvisliemessä noin 40 min ja sen jälkeen soseutin kaiken samettiseksi keitoksi. Lisäsin vielä lopuksi kerman ja kiehautin keiton.

Keiton lisukkeena toimii loistavasti smetana – tämä on niin herkullinen kombo! Kaiken lisäksi punajuurihan on yksi talvemme superruoista, sopien tällaisen raskiksen ja jokajampan ruokavalioon kuin nenä päähän! Tämän linkin  takaa löytyy aika hyvä tiivistelmä punajuuren ravintoarvoista ja oli siellä näemmä muutama ihan kokeilulistalle pääsevä reseptikin 🙂

Tämä on todella helppo, mutta hieman työläs resepti kaikkine kuorimisineen. Ainiin mainitsematta sitä punajuuriroiskeiden määrää mitä putsailen edelleen keittiöstämme pois, lähinnä ruoanlaiton jälkeen näytti siltä, kuin joku olisi saanut surmansa meidän tiskipöydälle.

_MG_3344

Ihanaa keskiviikkopäivän jatkoa <3

-Emma